Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Szijjártó po stretnutí v Prahe: Spolupráca V4 v boji proti KORONAVÍRUSU sa v druhej vlne posilní

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: TASR/AP/Andreea Alexandru)

PRAHA - Spolupráca v boji proti novému druhu koronavírusu medzi krajinami Vyšehradskej štvorky (V4) bola úzka už na jar v čase prvej vlny epidémie, avšak v terajšej jesennej vlne sa ešte ďalej posilní, povedal v pondelok v Prahe maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so svojím českým rezortným kolegom Tomášom Petříčkom.

"Zhodujeme sa v tom, že zriadime koordinačný mechanizmus, v rámci ktorého môžme zosúladiť naše kroky a vymeniť si skúsenosti," citovala slová šéfa maďarskej diplomacie agentúra MTI. Szijjártó Petříčka informoval, že maďarská vláda aj v októbri zachová septembrové nariadenie, podľa ktorého českí občania, ako aj občania ďalších krajín V4 - Poľska a Slovenska -, ktorí si zaplatili pobyt v Maďarsku, môžu pricestovať.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Maďarsko v rámci opatrení na ochranu pred šírením nového druhu koronavírusu uzatvorilo 1. septembra na jeden mesiac svoje vnútroschengenské hranice; následne kontroly na týchto hraniciach predĺžilo o ďalší mesiac s platnosťou do 1. novembra. Kabinet súčasne rozhodol, že občania krajín V4 môžu v prípade vopred objednaného ubytovania v Maďarsku aj naďalej cestovať do tejto krajiny s negatívnym PCR testom bez povinnosti absolvovania karantény, píše MTI.

Viac o téme: StretnutiePrahaV4KoronavírusPéter SzijjártóTomáš Petříček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu