Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Maďarsko predlžuje kontroly na hraniciach: Zomrelo ďalších 16 pacientov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko v rámci opatrení na ochranu pred šírením nového druhu koronavírusu predlžuje kontroly na svojich úsekoch vnútorných hraníc Európskej únie (EÚ) o ďalší mesiac s platnosťou do 1. novembra. Vyplýva to z vládneho nariadenia zverejneného vo štvrtok v štátnom vestníku. Pôvodne vláda kontroly zaviedla na obdobie od 1. septembra do 30. septembra.

Kabinet o predĺžení kontrol rozhodol v stredu na zasadnutí, ktoré sa konalo po schôdzke operatívneho štábu zodpovedného pre epidemiologickú ochranu, pripomenul spravodajský server portfolio.hu. Na úsekoch vnútorných schengenských hraníc Maďarska je celkom 127 hraničných priechodov, z ktorých na desiatich prebiehajú kontroly osôb i tovaru. Päť z nich - Tornyiszentmiklós-Pince (Slovinsko), Hegyeshalome-Nickelsdorf (Rakúsko), Rajka-Rusovce (SR), Parassapuszta-Šahy (SR) a Tornyosnémeti-Milhosť (SR) - možno použiť na medzinárodnú tranzitnú dopravu.

Výhradne na osobnú dopravu je možné použiť 31 kontrolovaných hraničných priechodov, pritom polícia na hraniciach kontroluje aj 86 menších poľných, lesných či turistických ciest. Pre občanov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) zostávajú v platnosti miernejšie pravidlá zákazu vstupu cudzincov na územie Maďarska, ako oznámil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Občania Česka, Poľska a Slovenska môžu vstúpiť na územie Maďarska v prípade, že potvrdia, že mali ubytovanie v Maďarsku rezervované ešte pred uzatvorením maďarských hraníc 1. septembra, a súčasne pri prekročení štátnych hraníc disponujú negatívnym PCR testom starým najviac päť dní. Test musí byť v maďarskom, prípadne anglickom jazyku. Občania SR môžu prekročiť maďarské hranice ešte aj v rámci malého prihraničného styku, pri ktorom je obmedzený pobyt na maďarskom území na 24 hodín. Povolenie platí pre pobyt na území Maďarska do vzdialenosti najviac 30 kilometrov od štátnych hraníc.

Zomrelo ďalších 16 pacientov

V súvislosti s ochorením COVID-19 zaznamenali v Maďarsku za uplynulých 24 hodín 16 nových úmrtí, čo je len o jedno menej ako rekordný počet. Nákazu zároveň za tento čas zároveň potvrdili ďalším 848 ľuďom. Vyplýva to zo štvrtkových údajov vládneho servera koronavirus.gov.hu. Rovnaký denný prírastok obetí ochorenia spôsobovaného vírusom SARS-CoV-2 evidujú iba 18. apríla. Rekord v tomto smere predstavuje 17 úmrtí, ktoré hlásili 17. apríla.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Celkový počet potvrdených infikovaných osôb dosiahol 27.309. Počet obetí stúpol na 781. Z nákazy sa v Maďarsku zotavilo už 6118 ľudí. Aktuálne je tam nakazených 20.410 ľudí. Hospitalizovaných s ochorením COVID-19 je tam momentálne 757 pacientov, z ktorých 52 museli napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu.

V Maďarsku platia sprísnené pravidlá používania rúšok. Reštaurácie a zábavné podniky musia svoje prevádzky zatvárať najneskôr o 23.00 h.

Viac o téme: HraniceKontrola MaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu