Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump má mierne príznaky nákazy KORONAVÍRUSOM: Jeho syn Barron má negatívny test

Donald Trump s manželkou Melanie Trumpovou
Donald Trump s manželkou Melanie Trumpovou (Zdroj: SITA/AP/Julio Cortez)

WILMINGTON - Americký prezident Donald Trump má mierne prejavy nákazy novým koronavírusom vrátane príznakov "podobných nachladnutiu". Informoval o tom v piatok denník The New York Times s odvolaním sa na dva zdroje.

Fakt, že Trump mal pozitívny test, tiež znamená, že koronavírusu SARS-CoV-2 mohli byť vystavení aj ďalší vysokopostavení úradníci jeho administratívy, ktorí tiež môžu ísť do karantény. Nemenovaný úradník Bieleho domu v piatok podľa agentúry AP uviedol, že prebieha sledovanie kontaktov. Trumpov najmladší syn Barron mal negatívny test na koronavírus, uviedla agentúra AFP.

Trumpov lekár Sean Conley vo vyhlásení pre tlač informoval, že podľa jeho názoru bude prezident USA vykonávať svoje povinnosti "bez prerušenia", kým sa zotaví. "Prezident aj prvá dáma sú v tejto chvíli v poriadku a plánujú počas rekonvalescencie zostať doma v Bielom dome," napísal Conley v správe, ktorú Biely dom poskytol médiám.

Prezidentský kandidát Demokratickej strany Joe Biden v piatok zaželal prezidentovi Trumpovi a jeho manželke rýchle zotavenie. Biden ubezpečil, že spolu so svojou manželkou Jill sa budú modliť za zdravie a bezpečie prezidenta USA a jeho rodiny.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Biden a Trump sú súpermi v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia 3. novembra. Podľa posledných prieskumov Biden nad Trumpom celoštátne vedie o päť až desať percentuálnych bodov. Biden počas kampane Trumpa ostro kritizuje za jeho nedostatočnú reakciu na pandémiu vyvolanú koronavírusom; Trump naopak vyzdvihuje seba i svoj tím.

Vo štvrtok večer, krátko po tom, čo Trump vo svojom príhovore na verejnosti predpovedal, že koniec pandémie je na dohľad, sa objavila správa, že jeho poradkyňa Hope Hicksová mala pozitívny test na prítomnosť koronavírusu. Hicksová cestovala s prezidentom v lietadle Air Force One v utorok i v stredu. Následne sa dal testovať aj Trump s manželkou a ich testy vyšli tiež pozitívne.

Biely dom vydal v piatok nový harmonogram Trumpových aktivít, ktorý nezahŕňal plánovanú cestu do štátu Florida. Jeho protikandidát v prezidentských voľbách Joe Biden plánuje v piatok viesť predvolebnú kampaň v štáte Michigan. Oba tieto štáty americkej Únie sú označované za tzv. swing states, ktoré by mohli pomôcť rozhodnúť o výsledku prezidentských voľbách v USA.

Trumpovi a jeho manželke v súvislosti so správou o ich nakazení sa koronavírusom nového typu vyjadrili medzičasom podporu osobnosti z politiky a verejného života z celého sveta. Správa o tom, že Trump sa nakazil koronavírusom, ovplyvnila aj vývoj na burze.

Prianie od šéfa WHO

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok uviedol, že americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho manželke Melanii želá "úplné a skoré uzdravenie" z nákazy novým koronavírusom, o ktorej sa dozvedel. Informáciu priniesli tlačové agentúry AP a AFP. Podobné želania rýchleho uzdravenia dostali Trumpovci z celého sveta.

Trump sťahuje Spojené štáty z WHO. Organizáciu totiž obviňuje zo zbabranej reakcie na pandémiu, ktorá sa objavila v Číne, a z príliš blízkeho vzťahu s Pekingom. Trump v máji povedal: "Sú bábkou Číny, sú orientovaní na Čínu a zlepšujú jej imidž... Dali nám mnoho zlých rád."

Trump okrem iného vyhlásil, že nákaza sa dala zvládnuť "s veľmi malým počtom úmrtí, keby WHO presne zhodnotila situáciu v Číne, kde sa respiračné ochorenie koncom vlaňajška objavilo". USA začali formálne vystupovať z WHO v júli, čím sa naplnili Trumpove vyhrážky, že pripraví organizáciu o hlavného darcu financií.

Tedros v piatok pripomenul, že svet stále hlási približne dva milióny nových prípadov nákazy koronavírusom každý týždeň. Apeloval na krajiny, aby viac investovali do vývoja potrebných pomôcok ako očkovacie látky, lieky a rýchle diagnostické testy.

Riaditeľ programu núdzových operácií WHO Michael Ryan nechcel reagovať na názory, že k Trumpovmu nakazeniu koronavírusom prispelo aj jeho odmietanie mnohých opatrení na ochranu verejného zdravia a na spomalenie šírenia koronavírusu, vrátane nosenia rúšok a sociálneho odstupu.

Ryan povedal, že napriek zvyšovaniu počtu nakazených v Spojených štátoch "nie je dôvod, aby USA nemohli toto ochorenie zvládnuť, zmeniť situáciu k lepšiemu a dostať ju pod kontrolu". Poznamenal, že tento cieľ si bude vyžadovať vynaloženie obrovskej práce a peňazí.

Podujatia v rámci Trumpovej kampane sú odložené alebo budú online

Dosiaľ naplánované podujatia v rámci predvolebnej kampane za účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa boli odložené alebo sa uskutočnia online. Oznámil to v piatok Trumpov štáb, na ktorý sa odvolala agentúra DPA.

Všetky hromadné akcie spojené s predvolebnou kampaňou boli odložené po tom, čo Trumpovi a jeho manželke diagnostikovali infekciu koronavírusom SARS-CoV-2. Predtým avizované podujatia za účasti členov Trumpovej rodiny sú tiež dočasne odložené. Trumpov štáb dodal, že "všetky ďalšie podujatia v rámci kampane sa budú posudzovať od prípadu k prípadu". Informácia o nich sa objaví v najbližších dňoch.

Viceprezident USA Mike Pence, ktorého test na koronavírus SARS-CoV-2 mal negatívny výsledok, bude pokračovať v predvolebnej kampani. Trumpov súper v prezidentských voľbách, kandidát Demokratickej strany Joe Biden, tiež pokračuje v kampani. Jeho tím potvrdil, že v piatok sa zúčastní na stretnutiach s voličmi v štáte Michigan. Očakáva sa, že tam predstaví svoj ekonomický program.

Viac o téme: Test RodinaPríznakyDonald TrumpKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu