Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Netanjahu v OSN varoval: Hizballáh má v Bejrúte sklad zbraní, môže nastať výbuch

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Atef Safadi/Pool via AP)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok obvinil libanonskú militantnú skupinu Hizballáh z udržovania "tajného skladu zbraní" v obytnej štvrti Bejrútu a varoval, že v libanonskej metropole môže nastať ďalší tragický výbuch. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Netanjahu v prejave na virtuálnom 75. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN zároveň predložil mapy, údajne zachytávajúce miesto skladu rakiet vedľa benzínovej pumpy a obytných budov. Takisto ukázal fotografiu a vyhlásil, že je to vchod do skladu.

"Tu nastane ďalší výbuch, presne tu," dodal izraelský premiér. Netanjahu v prejave oslovil obyvateľov Libanonu: "Musíte konať teraz, musíte proti tomu protestovať, pretože ak táto vec exploduje, bude to ďalšia tragédia... Mali by ste im povedať 'Zbúrajte tento sklad'."

Minulý mesiac vybuchol v bejrútskom prístave sklad naplnený takmer 3000 tonami vysoko nestabilného dusičnanu amónneho. Explózia zabila takmer 200 ľudí, zranila ďalšie tisíce osôb a spôsobila rozsiahle ničivé škody v libanonskej metropole. Dusičnan amónny tam bol uskladnený niekoľko rokov. Za výbuch, ktorý zrejme spôsobil náhodný požiar v blízkosti, ešte nikoho nepohnali na zodpovednosť.

Viac o téme: OSNBejrútBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu