Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Libanon pozná svojho nového premiéra: K žiadnej veľkej zmene však nedošlo

Trojnásobného libanonského premiéra Saada Harírího vymenovali vo štvrtok už po štvrtý raz za predsedu vlády
Trojnásobného libanonského premiéra Saada Harírího vymenovali vo štvrtok už po štvrtý raz za predsedu vlády (Zdroj: SITA/AP/Hussein Malla)

BEJRÚT - Trojnásobného libanonského premiéra Saada Harírího vymenovali vo štvrtok už po štvrtý raz za predsedu vlády. Harírí sľubuje technokratickú vládu odhodlanú podporiť reformy podporované francúzskou stranou. Píše o tom agentúra AFP.

Harírí vyhlásil, že zostaví kabinet odborníkov bez politickej príslušnosti so zámerom uskutočnenia ekonomických, finančných a administratívnych reforiem, ktoré podporuje aj plán navrhovaný Francúzskom. "Na zložení vlády budem pracovať tak rýchlo, ako sa bude dať, čas sa kráti a pre našu krajinu je to jediná a posledná šanca," dodal nový premiér.

Po tom, čo Harírí získal parlamentnú väčšinu, ho prezident Michel Aún požiadal o zostavenie vlády a pozdvihnutie krajiny z krízy. Harírí podal pred rokom demisiu pod tlakom protestov, ktoré žiadali úplné a dôkladné prepracovanie libanonského politického systému. Za Harírího hlasovalo 65 poslancov, zatiaľ čo 53 sa hlasovania zdržalo.

Viac o téme: VládaPremiérVymenovanieLibanonSaad Harírí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu