Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Významný krok pre ďalšie krajiny: Rada OSN pre ľudské práva sa rozrástla o významných členov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

NEW YORK - Čína, Rusko a Kuba sa v utorok stali členmi vrcholného orgánu OSN pre ľudské práva. Stalo sa tak napriek odporu aktivistov, ktorí poukazovali na prístup týchto štátov k rešpektovaniu ľudských práv. Ďalší uchádzač o kreslo v prestížnom grémiu - Saudská Arábia - pri hlasovaní neuspela. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Rada sídli v Ženeve a pozostáva zo 47 členov, ktorých vyberajú členské štáty OSN. Celkovo bolo za nových členov Rady OSN pre ľudské práva na obdobie troch rokov, počínajúc 1. januárom 2021, zvolených 15 krajín: Bolívia, Čína, Pobrežie Slonoviny, Gabon, Kuba, Francúzsko, Malawi, Mexiko, Nepál, Pakistan, Rusko, Senegal, Ukrajina, Uzbekistan a Británia.

Ako obvykle, hlasovanie bolo tajné a kandidátska krajina v ňom musela získať najmenej 97 hlasov, teda väčšinu hlasov 193 členských štátov OSN. Pri hlasovaní o kandidátoch ázijsko-pacifického regiónu získal Pakistan 169 hlasov, Uzbekistan 164, Nepál 150, Čína 139 a Saudská Arábia iba 90 hlasov. Saudská Arábia sa do Rady OSN pre ľudské práva nedostala napriek svojim avizovaným reformným plánom.

Proti jej kandidatúre sa však veľmi dôrazne postavili ľudskoprávne organizácie ako Human Rights Watch, ktoré pripomenuli, že tento blízkovýchodný štát naďalej prenasleduje obhajcov ľudských práv, disidentov a aktivistov za práva žien a priznal len malú zodpovednosť za predchádzajúce porušenia ľudských práv vrátane zabitia publicistu denníka Washington Post a  kritika režimu v Rijáde, Džamála Chášukdžího, na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule pred dvoma rokmi.

Koalícia skupín pre ľudské práva z Európy, Spojených štátov a Kanady vyzvala minulý týždeň členské štáty OSN, aby sa postavili proti zvoleniu Číny, Ruska, Saudskej Arábie, Kuby, Pakistanu a Uzbekistanu s tým, že vďaka svojmu prístupu k ľudským právam nie sú kompetentné stať sa členom Rady OSN pre ľudské práva.

Rada OSN pre ľudské práva bola zriadená rezolúciou Valného zhromaždenia OSN z 15. marca 2006 ako jeden z jeho pomocných orgánov a nahradila Komisiu OSN pre ľudské práva, kritizovanú za slabú reakciu na zlý stav dodržiavania ľudských práv v niektorých štátoch. Čoskoro sa však aj Rada OSN pre ľudské práva stala terčom rovnako motivovanej kritiky.

Pre absenciu zásadných reforiem z nej Spojené štáty v júni roku 2018 vystúpili. USA kritizovali členstvo takých krajín ako Čína, Kuba a Venezuela, ktoré sú samy obviňované z porušovania ľudských práv. Deklarovali tiež, že rada je "chronicky zaujatá voči Izraelu".

Viac o téme: Ľudské právaRuskoČínaOSNKubaPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu