Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Do škôl sa vrátili žiaci vo Wuchane, pôvodnom ohnisku pandémie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WU-CHAN - V stredočínskom meste Wuchan, pôvodnom epicentre pandémie koronavírusu, otvorili v utorok všetky školy. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií.

Pri príležitosti začiatku nového školského roka sa do 2842 wuchanských materských a základných škôl vrátilo približne 1,4 milióna detí. Miestna univerzita otvorila svoje brány pre študentov už v pondelok. Nový školský rok sa vo Wuchane mohol začať - rovnako ako vo zvyšku Číny - po tom, ako v meste už niekoľko mesiacov (od 18. mája) nezaznamenali lokálny prenos nákazy, píše agentúra Reuters.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V nedeľu prepustili z miestnej nemocnice posledného známeho pacienta nakazeného koronavírusom, ktorý sa infikoval v zahraničí. Úrady vo Wuchane v súvislosti so začiatkom školského roka vypracovali krízové plány, ktoré umožnia návrat k online vyučovaniu v prípade opätovného rozšírenia nákazy. Školy nesmú usporadúvať žiadne hromadné akcie, musia organizovať krízové nácviky a podávať úradom denné hlásenia o aktuálnej situácii.

Prvé prípady nového koronavírusu potvrdili vlani v decembri práve vo Wuchane, odkiaľ sa vírus rozšíril do celého sveta. Koncom januára zaviedli v meste 76-dňový "lockdown", počas ktorého obyvatelia až na výnimky nesmeli vychádzať zo svojich domov. V meste vtedy postavili obrovské provizórne nemocnice a na dodržiavanie prísnych karanténnych opatrení dohliadala armáda. Vo Wuchane zaznamenali 3869 úmrtí súviciacich s koronavírusom, čo predstavuje až 80 percent z úmrtí potvrdených v rámci celej Číny.

Viac o téme: OhniskoPandémiaKoronavírusWu-chan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu