Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúce rozhodnutie starostu v Taliansku: Zákaz nosenia rúšok! Majú ich len zlodeji

Vittorio Sgarbi Zobraziť galériu (3)
Vittorio Sgarbi (Zdroj: SITA/AP/Roberto Monaldo/LaPresse )

RÍM - Zákaz excentrického talianskeho starostu Vittoria Sgarbia spôsobil poriadny rozruch. Odborník na umenie a poslanec už nechce vidieť ochranu úst a nosov v obci Sutri neďaleko Ríma.

Jeho argument znie. „Masky si nasadzujú iba zlodeji a teroristi.“ Kto v budúcnosti bude "bez potreby" nosiť ochranu tváre, bude potrestaný, znie nariadenie 68-ročného starostu 6-tisícovej obce Sutri. Sgarbi sa odvoláva na zákon zo 70. rokov, podľa ktorého nesmie nikto vychádzať na ulicu s prilbou, maskou alebo inak zakrytý. Tvár tejto osoby musí byť vždy rozpoznateľná, uvádza sa v zákone z roku 1977, ktorý prijalo Taliansko v rámci boja proti terorizmu.

Šokujúce rozhodnutie starostu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Roberto Monaldo/LaPresse )

Starosta kritizuje opatrenia

„Masky si obliekajú iba zlodeji a teroristi,“ uviedol Sgarbi, ktorý počas svojej politickej kariéry už niekoľkokrát vystriedal stranícku príslušnosť. APA uvádza, že starosta šestitisícového Sutri patrí k najhlasnejším kritikom hygienických a preventívnych opatrení prijatých vládou Giuseppe Conteho.

Všeobecná povinnosť nosiť rúška

Napriek zvyšujúcemu sa počtu nakazených v Taliansku stále viac narastá odpor proti noseniu ochrany nosa a úst. Starosta juhotalianskeho mesta Benevento potrestal šéfa pravicovej strany Liga Mattea Salviniho pokutou vo výške 400 eur za to, že si pri nedávnom predvolebnom zhromaždení, na ktoré prišlo veľa ľudí, nenasadil rúško. To sa musí nosiť napríklad v obchodoch, autobusoch, vlakoch, divadlách alebo múzeách.

Šokujúce rozhodnutie starostu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Karl Ritter)

Viac o téme: ZlodejiZákazStarostaTeroristiRúškaTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu