Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bezpečné otvorenie škôl je pre vládu najvyššou prioritou, tvrdí Conte

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

RÍM - Taliansky premiér Giuseppe Conte označil v pondelok bezpečné otvorenie škôl za "najvyššiu prioritu". Milióny žiakov by sa do školských lavíc mali vrátiť 14. septembra, píše agentúra AFP.

Školy sa v Taliansku opäť otvoria po šesťmesačnej prestávke spôsobenej koronavírusovou epidémiou. "Taliansko je znovu v prvej línii práce na užitočných stratégiách v boji s koronavírusom," uviedol Conte na Twitteri. Bezpečné otvorenie škôl je "dnes našou najvyššou prioritou," dodal.

Taliansko bolo jednou z prvých európskych krajín zasiahnutých epidémiou. Tamojšie školy sa zavreli 5. marca. Pred dvoma týždňami vláda vydala nové protokoly s cieľom obmedziť opätovné šírenie koronavírusu, ktorý v Taliansku pripravil o život viac ako 35.000 ľudí.

Každého, kto príde v školách do kontaktu s nakazeným, čaká okamžitá karanténa. V školách budú povinné rúška pre všetkých žiakov nad šesť rokov. Výnimku budú mať žiaci na hodinách telesnej výchovy, cez obed a pri odpovedi učiteľovi.

Štátne úrady zabezpečili školám 2,4 milióna samostatných lavíc a denne budú distribuovať rúška a približne 170.000 litrov dezinfekčných prostriedkov. Napriek týmto opatreniam sa však nad otvorením škôl vznášajú otázniky.

Niekoľko regiónov vrátane Apúlie a Kalábrie na juhu krajiny otvorenie odložilo na 24. septembra. Iné administratívne oblasti tento krok zvažujú. Taliansky prezident Sergio Mattarella v pondelok vyzval Talianov, aby sa "efektívne postavili zoči-voči svojim zodpovednostiam v tomto ťažkom období".

Viac o téme: ŠkolyŽiaciGiuseppe Conte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu