Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Muž (39) v USA opustil kostol, v ktorom sa ukrýval vyše tri roky: Toto bol dôvod!

Alex Garcia je opäť slobodný muž. Zobraziť galériu (3)
Alex Garcia je opäť slobodný muž. (Zdroj: SITA/Laurie Skrivan/St. Louis Post-Dispatch via AP)

WASHINGTON - Tridsaťdeväťročný muž z Hondurasu v stredu po tri a pol roku opustil kostol v Maplewoode v americkom štáte Missouri, kde sa skrýval pred deportáciou. Zbor poskytol azyl Alexovi Garciovi v 2017 - v prvom roku vlády prezidenta Donalda Trumpa. Garcia sa vrátil k svojej rodine po tom, čo mu imigračné úrady oznámili, že jeho prípad už pre nich nie je prioritou.

Británia od budúceho roka zavedie nový imigračný systém: Bude platiť aj pre Slovensko

Odchod z kostola a stretnutie s rodinou spoločne s Garciom oslávila ďalšia stovka ľudí. Za viac ako 1200 dní pobytu na fare sa muž stal súčasťou tamojšieho cirkevného zboru. Za utečenca sa postavila aj poslankyňa za Demokratickú stranu Cori Bushová. "Imigračné úrady sľúbili, že Alexa nevyhostia, a nič nás nezastaví, aby sme zaručili, že sľub dodržia," uviedla Bushová podľa agentúry AP.

VIDEO Muž (39) v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Laurie Skrivan/St. Louis Post-Dispatch via AP)

Podľa Myrny Orozcovej z organizácie Church World Service sa pred deportáciou v amerických kostoloch skrýva prinajmenšom 33 ľudí. Ich počet však klesá vďaka väčšej ústretovosti úradov po nástupe k moci novej americkej administratívy.

Podľa Garciovho advokáta muž pricestoval z Hondurasu do USA v roku 2004. K odchodu ho donútila chudoba a vysoká miera kriminality, ktoré panujú v latinskoamerickej krajine. V Spojených štátoch sa usadil v štáte Missouri, kde sa tiež oženil s americkou občiankou.

VIDEO Muž (39) v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Laurie Skrivan/St. Louis Post-Dispatch via AP)

Garcia na seba upozornil orgány, keď v roku 2015 odprevadil svoju sestru na imigračný úrad. Tam vyšlo najavo, že sa v krajine zdržiava nelegálne. Počas vlády bývalého prezidenta Baracka Obamu ale dvakrát dostal jednoročné povolenie na pobyt. Deportácia mu začala hroziť až po nástupe Donalda Trumpa do prezidentského úradu v roku 2017.

Viac o téme: ImigrantUSAHondurasAlex Garcoa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu