Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Opatrenia proti KORONAVÍRUSU: Španielsko zavedie zákaz fajčenia a zavrie nočné kluby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielska vláda v piatok oznámila, že zavádza zákaz fajčenia na uliciach a zatvára nočné podniky na celom území krajiny v snahe zastaviť šírenie nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovali o tom agentúra AFP a denník El Mundo.

Zákaz platí v prípade, keď nie je možné dodržať medzi osobami bezpečnú vzdialenosť dva metre. V španielskych autonómnych spoločenstvách Kanárske ostrovy a Galícia vstúpil do platnosti už od piatku. Ďalšie autonómne spoločenstvá v piatok oznámili, že sú pripravené opatrenie takisto zaviesť.

Španielsky minister zahraničných vecí Salvador Illa predstavil aj ďalšie opatrenia a odporúčania v reakcii na nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19 v krajine. Španielsko vo štvrtok oznámilo 3000 nových prípadov nákazy za obdobie posledných 24 hodín, píše AFP.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Na nových opatreniach sa podľa El Mundo dohodli predstavitelia všetkých autonómnych spoločenstiev. Diskotéky, nočné podniky a tanečné kluby budú musieť zavrieť svoje prevádzky o 01.00 h a od polnoci nebudú smieť vpúšťať ďalších návštevníkov.

Návštevy v domovoch dôchodcov budú obmedzené a všetci noví obyvatelia budú musieť podstúpiť testy na koronavírus. Regionálne zdravotnícke úrady budú mať za povinnosť vykonávať testy medzi tými skupinami obyvateľstva, ktoré sú zvlášť ohrozené, i v oblastiach zasiahnutých ochorením.

Španielska epidemiologická spoločnosť už v júli varovala, že nakazení fajčiari spolu s dymom môžu vyfúknuť aj kvapôčky vírusu. Tvrdenie, že fajčenie na verejnosti môže zvýšiť rýchlosť prenosu nákazy, neskôr potvrdila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Viac o téme: OpatreniaFajčenieZákazZatvorenieKlubyŠpanielskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu