Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bielorusi chcú, aby Lukašenko Muskovi vrátil Teslu: Musk mu ale vraj nič nedaroval

Elon Musk Zobraziť galériu (7)
Elon Musk (Zdroj: TASR/AP)

MINSK - Zakladateľ spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk je pripravený pomôcť Bielorusom, ktorí po nedávnych prezidentských voľbách vyšli do ulíc, aby sa domáhali spravodlivosti a transparentnosti. Musk tak reagoval na odkazy na sociálnych sieťach, v ktorých občania Bieloruska, ale aj s nimi solidárni ľudia z iných krajín apelujú na známe osobnosti, aby podporili protesty proti Alexandrovi Lukašenkovi, vyhlásenému za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb.

Musk na takúto žiadosť a správu o protestoch a ich násilnom potláčaní reagoval vetami: "Nerád to počujem. Ako vám môžeme pomôcť?". Používatelia internetu tiež Muskovi navrhli, aby Bielorusom vyjadril verejnú podporu, ako to urobil Jared Leto, americký herec a frontman americkej rockovej skupiny Thirty Seconds to Mars, ktorý na svojom konte na Instagrame zverejnil fotografie z protestov v Bielorusku s titulkom "Bielorusko, sme s tebou".

Iní ho prosili, aby zaistil Bielorusom pripojenie na internet cez družice. Bieloruské úrady totiž v deň volieb (9. augusta) i v nasledujúcich dňoch výrazne obmedzili prístup na internet. Niektoré weby boli úplne nedostupné a aj v stredu, najmä tie spravodajské, mali výpadky. Známy bieloruský komunikačný kanál Čaj s malinnavym varennem (Čaj s malinovým sirupom) Muskovi navrhol, aby Lukašenka požiadal, nech mu vráti darovaný automobil Tesla.

Bielorusi chcú, aby Lukašenko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Wade Vandervort/Las Vegas Sun via AP)

Lukašenko totiž v septembri roku 2019 pri návšteve jednej zo škôl v Minsku tamojším študentom prezradil, že mu Musk dal do daru elektrické auto Tesla. Prezident sa študentom pochválil, že auto občas skúša. Spravodajský portál Meduza.io však konštatoval, že Lukašenkovi nie je čo zobrať, pretože Musk tvrdí, že mu nič nedaroval.

Nositeľka Nobelovej ceny Alexijevičová vyzvala Lukašenka, aby odstúpil

Bieloruská spisovateľka a nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Sviatlana Alexijevičová odsúdila násilie proti svojim spoluobčanom, ktoré v Bielorusku vypuklo po nedávnych prezidentských voľbách, a vyzvala prezidenta Alexandra Lukašenka, aby odstúpil. Informovala o tom agentúra AFP.

Na okamžité skoncovanie s používaním násilia voči demonštrantom a zadržaným vyzvali vo štvrtok vedenie bieloruského ministerstva vnútra aj aktivisti z 12 ľudskoprávnych organizácií, medzi nimi je napr.  Bieloruský helsinský výbor, Bieloruské združenie novinárov a centrum ľudských práv Viasna.

Alexander Lukašenko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo )

Aktivisti požadujú prepustenie všetkých zadržaných osôb z dôvodu nemožnosti poskytnúť im humánne podmienky zadržiavania v súlade s medzinárodnými zmluvami a právnymi predpismi Bieloruska, ako aj vyšetriť všetky prípady zlého zaobchádzania a mučenia na policajných oddeleniach či počas prepravy do miesta zadržiavania.

Vo svojom vyhlásení sa aktivisti odvolávajú na informácie od ľudí zadržaných počas protestov a medzičasom už prepustených z väzby. Podľa ich svedectva ľudia zadržaní počas protestov 9., 10. a 11. augusta sú vo väzbe "v neľudských podmienkach, mnohí sú vystavení mučeniu, v celách pre štyri-päť osôb sa ich tlačí do 50, nemajú kde spať, v celách je nedostatok vzduchu i priestoru. (...) Zadržaní nedostávajú jesť a keď sa počas dňa pokúsia sadnúť, dozorcovia ich začnú biť". Stav mnohých zo zadržaných si vyžiadal prevoz do nemocnice, dodali aktivisti.

Masívne nepokoje po prezidentských
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Sergei Grits)

Ľudí zhromažďujúcich sa na uliciach bieloruských miest vo štvrtok podporili aj zamestnanci mnohých veľkých štátnych firiem, informoval portál Meduza.io. Časť z robotníkov či montérov dokonca avizovala, že vstúpia do generálneho štrajku. V mnohých firmách zamestnanci od svojho vedenia žiadali vyvinúť tlak na vládu, aby sa v Bielorusku konali nové, čestné a transparentné, prezidentské voľby.

Pripravenosť vstúpiť do štrajku deklarovali podľa spravodajského portálu TUT.by aj viaceré súbory bieloruských divadiel. Zamestnanci divadla v meste Mahiľov upozornili, že "fakt, že človek má oblečené tričko istej farby, predsa nemôže byť dôvodom pre jeho zadržanie". Narážali tým na živé reťaze, ktoré v bieloruských mestách vytvárajú ľudia oblečení často v bielom. Podľa správ od bieloruských blogerov v mnohých mestách policajti prestali ľuďom brániť v zhromažďovaní, pretože nesúhlasia s brutálnymi zásahmi polície voči demonštrantom.

Jedným zo symbolov protestov v Bielorusku sú ženy

Jedným z hlavných symbolov pouličných protestov, ktoré v Bielorusku vypukli po nedávnych prezidentských voľbách, sa stali ženy. V posledných dňoch vytvárajú pozdĺž ciest v mnohých mestách živé reťaze, alebo sa schádzajú počas dňa na pokojných pochodoch. Bieloruský novinár Franak Viačorka na svojom konte na sociálnej sieti Twitter uviedol, že pochody bieloruských žien sú "jednou z najzaujímavejších a najsilnejších foriem prebiehajúcich protestov"

Ženy v bielom a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Vo štvrtok sa skupina žien zišla v centre Minska, držiac v rukách plagáty s nápisom "Môj hlas je tichý, ale to neznamená, že budem ticho". Podľa záberov, ktoré možno nájsť na sociálnych sieťach, sa k pochodom žien často pripoja aj muži, alebo ich účastníčky obdarujú kvetmi. Ženský triumvirát dominoval aj predvolebnej kampani, keď najväčšiu rivalku staronového bieloruského prezidenta Sviatlanu Cichanovskú podporili šéfka kampane exbankára Viktara Babaryku, ktorého Ústredná volebná komisia odmietla zaregistrovať ako kandidáta, a manželka rovnako odmietnutého Valeryja Capkalu.

Veranika Capkalová v obave o svoju bezpečnosť krátko pred dňom konania volieb nasledovala svojho manžela a deti do Ruska, kam sa uchýlili. Cichanovská zasa v povolebnú noc odišla z Bieloruska do Litvy, kde už dávnejšie boli jej deti. V Bielorusku tak zo spomínanej trojice zostala už len šéfka bývalého Babarykovho volebného štábu Maryja Kalesnikavová.

Tá v rozhovore zverejnenom vo štvrtok uviedla, že nemá obavy o svoju bezpečnosť, keďže bola blízkou spolupracovníčkou Babaryku i jeho syna, ktorí sú od júna vo vyšetrovacej väzbe a "nikto nevie, čo sa s nimi deje". Dodala, že zadržanie Babarykovcov jej nebráni pokračovať v práci, ktorú spolu začali.

Ženy v bielom a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Uviedla, že "Sviatlana a Veranika odišli a ja podporujem ich rozhodnutie". Súčasne zdôraznila, že cíti veľkú zodpovednosť za to, čo sa teraz deje a je odhodlaná pokračovať najmä v pomoci osobám zadržaným počas protestov. Ochranku však nemá. "Jediná vec je, že sa snažím nebyť tam, kde je veľa ľudí, pretože keď ma vidia, reagujú príliš búrlivo a emocionálne, čo im samým môže ublížiť," vysvetlila.

Členovia komisie vo Vicebsku potvrdili, že ich nútili zmeniť výsledok volieb

Predseda volebnej komisie v bieloruskom meste Vicebsk potvrdil pravosť zvukovej nahrávky, ktorá svedčí o tom, že úradník nútil jej členov, aby prepísali záverečný protokol o hlasovaní v prezidentských voľbách v prospech Alexandra Lukašenka. Ako vo štvrtok informoval spravodajský portál Meduza.io, záznam bol uverejnený 10. augusta na kanáli Belarus Lives Matter webovej platformy YouTube. V sprievodnom texte sa uvádza, že nahrávka je z 9. augusta a ide o rozhovor medzi členmi volebnej komisie č. 25 vo Vitebsku a prednostom príslušného okresného úradu Siarhejom Staševským.

Zo záznamu vyplýva, že voľby v tomto obvode vyhrala Sviatlana Cichanovská. Členov volebnej komisie však Staševskij prinútil vypracovať nový protokol, v ktorom bude mať Lukašenko väčšinu hlasov, zatiaľ čo Cichanovská maximálne 20 percent. Členovia komisie začali namietať, niektorí boli pobúrení a odmietli takýto protokol podpísať. Prednosta však vyhlásil, že "dnes nie je čas na principiálnosť". "Ste skvelí, vyjadrili ste svoj názor a ja si vás za to vážim, ale dnes to musíme urobiť inak," naliehal prednosta.

Bieloruská volička s dieťaťom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

Výsledkom podľa záznamu bolo, že volebná komisia prepísala konečný protokol. Tých jej členom, ktorí ho nechceli podpísať, Staševskij navrhol, že "by sa mohli začať cítiť veľmi zle a opustiť priestory volebnej miestnosti". V takom prípade sa v protokole sa uvedie, že daná osoba je zdravotne indisponovaná a nemôže protokol podpísať. Podľa spravodajského portálu TUT.by členovia danej volebnej komisie anonymne potvrdili autentickosť záznamu zverejneného na sociálnych sieťach.

Predseda danej komisie Siarhej Pitalenko, ktorý je súčasne riaditeľom školy, kde sa volebná miestnosť nachádzala, v rozhovore pre stanicu Rádio Sloboda (RFE/RL) uviedol, že v nahrávke spoznal svoj hlas. Podľa výsledkov zverejnených Ústrednou volebnou komisiou Lukašenko získal v nedeľných voľbách 80,08 percenta hlasov, zatiaľ čo Cichanovská niečo cez desať percent.

Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli tento výsledok uznať. Po jeho zverejnení sa v Bielorusku začali pouličné protesty, voči ktorým zasiahli bezpečnostné zložky s nebývalou brutalitou. K dispozícii sú informácie o dvoch obetiach, vyše 6700 zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.

Viac o téme: PodporaBieloruskoMinskTeslaElon MuskAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu