Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf Amazonu dokraľoval: Z trónu najbohatšieho človeka sveta ho zosadil Musk, rozprávkový majetok!

Elon Musk Zobraziť galériu (3)
Elon Musk (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Šéf a spoluzakladateľ americkej spoločnosti Tesla Elon Musk sa stal najbohatším človekom sveta. Jeho majetok podľa agentúry Bloomberg presahuje 188 miliárd dolárov. Musk, ktorý stojí aj za úspechom firmy SpaceX, v prvenstve predstihol zakladateľa internetového obchodu Amazon Jeffa Bezosa. Ten sa titulom najbohatšieho človeka sveta podľa rebríčka agentúry Bloomberg pýšil od októbra 2017.

Akcie Tesly si okolo 17:00 SEČ pripisovali okolo 5,4 percenta. V stredu na burze posilnili o 2,8 percenta. Hodnota Muskovho majetku tak v stredu dosiahla 181,1 miliardy USD. Posledných 12 mesiacov bolo pritom pre Muska mimoriadnych.

Elon Musk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong, File)

Hodnota jeho čistého majetku stúpla za rok o 150 miliárd USD, čo bolo podľa Bloombergu možno rekordné tempo rastu. Hlavnou príčinou bolo prudké zvýšenie ceny akcií Tesly, ktoré vlani posilnili o 743 percent. Prispel k tomu trvajúci záujem investorov z Wall Street i tých drobných, v závere roka potom zahrnutie do prestížneho indexu S & P 500.

Analytici sa domnievajú, že akcie Tesly by mohli pokračovať v raste aj naďalej, pretože americkí demokrati sa zasadzujú o rýchlejší prijatie elektrických vozidiel. To by sa im mohlo podariť presadiť, keď majú teraz pod kontrolou obe komory Kongresu.

Musk napriek svojmu obrovskému majetku vyhlásil, že má len malý záujem o hmotné veci a mimo svoje podiely vo firmách Tesla a SpaceX nemá významnejší majetok. Minulý mesiac v rozhovore s mediálnou spoločnosťou Axel Springer uviedol, že jeho hlavným zámerom je urýchliť vývoj ľudstva v civilizáciu cestujúcu do vesmíru, k čomu potrebuje značný majetok.

Hodnota majetku 500 najbohatších ľudí sveta v rebríčku Bloombergu vlani stúpla o rekordných 1,8 bilióna USD, čo je o 31 percent.

Viac o téme: SpaceXTeslaElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu