Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aj USA pomáhajú Libanonu, posielajú im potraviny a lieky

Na snímke z dronu pracovníci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie kráčajú na mieste masívnej explózie v prístave v Bejrúte
Na snímke z dronu pracovníci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie kráčajú na mieste masívnej explózie v prístave v Bejrúte (Zdroj: TASR/AP Photo/Ministry of Emergency Situations press service via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty v piatok oznámili, že posielajú Libanonu po obrovskom výbuchu v prístave v Bejrúte okamžitú pomoc za 15 miliónov dolárov, a to potraviny a lieky. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Pomoc, ktorú dopraví americká armáda, tvoria potraviny pre 50.000 ľudí na tri mesiace a lieky pre 60.000 ľudí na tri mesiace, uviedla Agentúra USA pre medzinárodný rozvoj (USAID). "Stojíme pri ľude Libanonu, ktorý v týchto ťažkých časoch žiada pomoc a zodpovednosť," uviedla USAID vo vyhlásení.

Armáda USA doručila prvú dodávku pomoci už vo štvrtok, keď lietadlo C-17 vzlietlo z Kataru s potravinami, vodou a liekmi. Obrovská explózia zabila v utorok 4. augusta vyše 150 ľudí, zranila okolo 5000 osôb a zničila aj najväčšiu libanonskú sýpku na obilie. To prehĺbilo obavy z nedostatku chleba v krajine, ktorej ekonomika sa už aj tak prudko prepadala.

USAID uviedla, že okrem tejto pomoci poskytli USA Libanonu aj 41,6 milióna dolárov na zvládnutie krízy s ochorením COVID-19 spôsobeným novým koronavírusom. Spojené štáty však pred výbuchom vyjadrili pochybnosti nad záchranným balíkom Medzinárodného menového fondu (MMF) pre Libanon, pričom Washington robil nátlak na Bejrút, aby vytlačil mimo diania Hizballáh, proiránske milície a politickú stranu.

Viac o téme: PomocVýbuchyUSALibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu