Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Grécko do 15. júla pozastaví srbským občanom vstup na svoje územie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Grécko v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu počas turistickej sezóny pozastaví srbským občanom do 15. júla vstup na svoje územie. V nedeľu o tom informovali agentúry AFP a Reuters.

Toto opatrenie podľa agentúry Reuters začne platiť na všetkých hraničných priechodoch od pondelka 6. júla. Srbskí občania budú môcť do Grécka cestovať iba s výnimkou nevyhnutných dôvodov. Grécki predstavitelia dospeli k rozhodnutiu pozastaviť vstup srbským občanom po analýze epidemiologických údajov.   

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Srbsko v piatok vo svojom hlavom meste vyhlásilo núdzový stav  v dôsledku najvyššieho nárastu počtu nových prípadov ochorenia COVID-19 od apríla. V Belehrade sú od soboty v platnosti ďalšie opatrenia, ktoré obmedzujú prevádzku reštaurácií a nočných klubov. Nosenie tvárových masiek je povinné, rovnako aj dodržiavanie pravidiel fyzického odstupu. Za nedodržanie pravidiel hrozí pokuta.

Grécko, ktoré v dôsledku pandémie zaznamenalo menej ako 200  úmrtí, začalo s propagáciou oživenia cestovného ruchu, ktoré predstavuje štvrtinu jeho hrubého domáceho produktu. Po vyplnení dotazníka, ktorý obsahuje osobné údaje týkajúce sa napríklad krajiny pôvodu či krajín navštívených za posledných 15 dní, dostanú zahraniční turisti čiarové kódy, ktoré je možno skenovať. Grécko v súčasnosti denne otestuje približne 6000 turistov vstupujúcich do krajiny.

Srbsko oznámilo 302 nových prípadov koronavírusu a päť úmrtí

Srbsko zaregistrovalo za posledných 24 hodín 302 nových prípadov nového koronavírusu a päť súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v nedeľu agentúra HINA s odvolaním sa na srbské ministerstvo zdravotníctva. Celkovo je v krajine hospitalizovaných 2553 ľudí, z nich 81 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine 311 ľudí. Celkovo sa nakazilo 16.131 ľudí. V metropole Belehrad a v ďalších deviatich mestách bol vyhlásený mimoriadny stav. Situácia je najkritickejšia v mestách Novi Pazar a Tutin.

Armáda zriadila poľnú nemocnicu v Novom Pazare so 100 lôžkami a niekoľko asociácií a nadácií poskytlo pomoc vo forme lekárskeho vybavenia a materiálu. Srbský prezident Aleksandar Vučič v sobotu odmietol tvrdenia, že v krajine sa vykonáva málo testov, pričom poznamenal, že ich bolo viac, než mali všetky bývalé juhoslovanské krajiny spolu.

V Belehrade sú od soboty v platnosti ďalšie opatrenia, ktoré obmedzujú prevádzku reštaurácií a nočných klubov. Nosenie tvárových masiek je povinné, rovnako aj dodržiavanie pravidiel fyzického odstupu. Za nedodržanie pravidiel hrozí pokuta. Zhromažďovanie vo vnútorných verejných priestoroch je obmedzené na 100 osôb a vo vonkajších priestoroch na 500. Tieto obmedzenia platia do 18. júla.

Viac o téme: VstupPozastavenieúzemieGréckoSrbskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu