Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Policajt obvinený z vraždy Afroameričana Floyda: Spiknutie! Ďalší obvinení to chcú hodiť na neho

Policajt Chauvin kľačal pri zatýkaní na Floyodovom krku. Zobraziť galériu (2)
Policajt Chauvin kľačal pri zatýkaní na Floyodovom krku. (Zdroj: YouTube/NBC News)

MINNEAPOLIS - Uplynul už mesiac odvtedy, kedy pri zatýkaní v americkom Minneapolise prišiel o život Afroameričan George Floyd. Zo smrtiaceho zákroku sa teraz musia zodpovedať štyria policajti. Teraz sa dostali na verejnosť prvé detaily, ako by mohol celý proces prebiehať.

Afroameričan George Floyd bol 25. mája štyrmi policajtmi pritlačený k zemi. Hlavný podozrivý Derek Chauvin pri tom takmer deväť minút tlačil kolenom na Floydov krk. Aj keď Floyd niekoľkokrát policajtom povedal, že nemôže dýchať, policajti zovretie neuvoľnili. Podľa pitvy stratil vedomie a neskôr zomrel.

Traja policajti chcú celú vinu hodiť na Chauvina

Súdny proces proti Chauvinovi a jeho obžalovaným kolegom Thomasovi Laneovi, Aleandrovi Kuengovi a Thou Thaovi sa má začať v marci 2021. 

Chauvin má na krku obvinenie z vraždy druhého stupňa. Ďalší traja bývalí policajní dôstojníci Thao, Lane a Kueng sú obvinení z napomáhania k zločinu. 

Už teraz je jasné, že právnici troch spoluobvinených sa chcú zjavne spojiť a celú vinu hodiť na Dereka Chauvina. Informoval o tom americký Wall Street Journal.

Na snímke sú obvinení policajti, ktorí sa podieľali na zatýkaní Floyda.
Zobraziť galériu (2)
Na snímke sú obvinení policajti, ktorí sa podieľali na zatýkaní Floyda.  (Zdroj: TASR / AP)

Kueng a Lane nepracovali s Chauvinom dlho

Obžalovaný Kueng už doručil dokument, v ktorom sa označuje za nevinného. Podľa Wall Street Journal sa chcú Kueng a Lane odvolať na fakt, že pod velením Chauvina, ktorý bol v službe už takmer 20 rokov, pracovali len krátko. 

Laneov právnik pri vypočúvaní dokonca uviedol, že jeho mandant dvakrát navrhol, aby Floyodovi pomohli a obrátili ho na chrbát. Denník Star Tribune informoval, že Lane podľa jeho právnika Chauvinovi povedal: "To si nemal robiť." Aj Kueng mal vyjadriť pochybnosti o konaní svojho šéfa, ale Chauvin na to zjavne nereagoval.

Popri tom chcú právnici u sudcov bodovať aj detailmi z rodinného života. Kuengov obhajca pri jednom vypočúvaní povedal, že Kueng vyrastal bez otca so štyrmi adoptívnymi súrodencami. Kueng sám seba označuje za "čierneho" a s dobročinnou organizáciou cestoval na Haiti, aby pomáhal pri zdravotnej starostlivosti o deti. Kueng chcel podľa obhajcu pracovať na polícii, aby zlepšil jej prácu. Okrem toho pomáhal transgender osobám so sťažnosťami na políciu.

Thaoov právnik sa zatiaľ nevyjadril

Obhajca Thou Thaoa sa nechce podľa stanice KSTP-TV z rešpektu k Floydovej rodine do začiatku procesu vyjadrovať k výpovediam svojho mandanta.

Georga Floyda zatkli pre podozrenie, že pri platení použil falošnú bankovku. Jeho smrť vyvolala celonárodné, ale aj medzinárodné demonštrácie proti policajnému násiliu a rasizmu. Floydove zúfalé slová "Nemôžem dýchať" sa stali jedným zo sloganov demonštrantov.

V reakcii na Floydovu smrť a protesty sa v niekoľkých amerických mestách začali policajné reformy. kongres má už na stole legislatívne návrhy na reformu polície.

Viac o téme: MinneapolisGeorge FloydDerek Chauvin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu