Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarská vláda: Stanovisko súdu EÚ je bezpredmetné, tranzitné zóny už nefungujú

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Szilard Koszticsak)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda považuje za bezpredmetné štvrtkové stanovisko generálneho advokáta Súdneho dvora EÚ Priita Pikamäeho, podľa ktorého Maďarsko nesplnilo povinnosti vyplývajúce z právnych predpisov EÚ v oblasti udeľovania azylu a návratovej politiky. Pre agentúru MTI to vo štvrtok uviedla maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová.

Šéfka rezortu justície spresnila, že tranzitné zóny, ktoré sú predmetom kritiky, už vláda zrušila po tom, ako vyniesol súd 14. mája v inej veci verdikt, v zmysle ktorého je pobyt žiadateľov o azyl v tranzitných zónach nezákonný.

"Maďarská vláda urobí aj v budúcnosti všetko pre to, aby chránila štátne hranice Maďarska a Európy, a aby zabránila vytvoreniu medzinárodných migračných koridorov," zdôraznila ministerka. Európska komisia podala na Súdny dvor EÚ žalobu na Maďarsko týkajúcu sa nesplnenia povinností. Žaloba súvisí s tým, že maďarské úrady nezákonne väznili žiadateľov o medzinárodnú právnu ochranu v tranzitných oblastiach na maďarsko-srbských hraniciach.

Okrem toho vracali späť žiadateľov o azyl, čím podľa EK došlo k porušeniu európskych smerníc o prijímaní a navracaní nelegálnych utečencov. Komisia tvrdí, že podstatná časť vnútroštátnych maďarských právnych predpisov týkajúcich sa práva na azyl a o návratovej politike je v rozpore s legislatívou EÚ.

Generálny advokát Pikamäe v nezáväznom stanovisku pre sudcov Súdneho dvora EÚ odporučil, aby sa súd v tomto spore priklonil k stanovisku EK. Sudcovia Súdneho dvora EÚ sa môžu, ale nemusia riadiť odporúčaniami generálnych advokátov. Vo väčšine prípadov sa však ich rozsudky, ktoré sú záväzné, zhodujú s týmito odporúčaniami. Rozsudky zvyčajne nasledujú po dvoch až štyroch mesiacoch od predloženia stanoviska generálneho advokáta.

Viac o téme: Súdny dvorMaďarská vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu