Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najvyšší súd v USA odobril niektoré deportácie bez súhlasu sudcu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

WASHINGTON - Americký Najvyšší súd odobril vo štvrtok deportácie niektorých žiadateľov o azyl bez súhlasu federálneho sudcu, informovala agentúra AP.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu sa týka ľudí, ktorých zadržia na hranici alebo v jej blízkosti a ktorí neprejdú úvodnými kontrolami. Sudcovia rozhodli vo veci srílanského občana, ktorý o sebe tvrdil, že ušiel pred perzekúciou vo svojej krajine z dôvodu svojho tamilského pôvodu. Imigračných úradníkov však nepresvedčil, že v prípade návratu do vlasti mu hrozí nebezpečenstvo. Muža zatkli po prekročení hranice s Mexikom.

Najvyšší súd v pomere sedem hlasov ku dvom zvrátil rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý mužovi priznal právo na to, aby sudca preskúmal spracovanie jeho žiadosti o azyl administratívou prezidenta Donalda Trumpa.

Rozhodnutie bude mať podľa agentúry Reuters ďalekosiahle dôsledky pre žiadateľov o azyl a migrantov, ktorým hrozí deportácia. Právny precedens znamená, že Trumpova administratíva bude mať širšie možnosti urýchlenej deportácie migrantov bez toho, aby sa museli postaviť sa pred sudcu, dodáva Reuters.

Viac o téme: Najvyšší súdUSADeportácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu