Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pád lietadla v Pakistane si vyžiadal 97 obetí: Vyšetrovanie odhalilo príčinu, je za tým KORONAVÍRUS

Pád lietadla v Pakistane Zobraziť galériu (2)
Pád lietadla v Pakistane (Zdroj: TASR/AP Photo/Fareed Khan)

ISLAMABAD - Haváriu lietadla v Pakistane z 22. mája, pri ktorej prišlo o život 97 ľudí, spôsobila chyba pilota a pracovníka riadenia letovej prevádzky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na v stredu zverejnenú predbežnú správu z vyšetrovania nehody.

"Pilot a ani pracovník riadenia letovej prevádzky nedodržali štandardné predpisy," oznámil parlamentu pakistanský minister pre letectvo Ghulám Sarvar Chán. Piloti sa podľa jeho slov počas pokusu o pristátie rozprávali o pandémii koronavírusu SARS-CoV-2.

"Pilot a ani druhý pilot neboli sústredení," povedal. Lietadlo typu Airbus A320 bolo podľa Chánových slov "na 100 percent letuschopné" a nemalo žiadne technické nedostatky. Tím vyšetrovateľov, ktorí zahŕňa aj predstaviteľov francúzskych úradov a expertov zo spoločnosti Airbus, analyzoval dáta a zvukové záznamy z lietadla.

Pád lietadla v Pakistane
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Fareed Khan)

Lietadlo spoločnosti Pakistan International Airlines (PIA) sa 22. mája zrútilo medzi domy v obývanej oblasti po tom, čo mu zlyhali oba motory, práve keď sa približovalo k letisku najväčšieho pakistanského mesta Karáči. Stroj, letiaci z mesta Láhaur, poškodil pri páde množstvo domov. Dvaja pasažieri haváriu prežili.

Viac o téme: PádLietadloPakistanIslamabadPríčina havárie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu