Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európska komisia vyjadrila solidaritu Slovensku po útoku na škole vo Vrútkach

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: TASR/AP/Julien Warnand)

BRUSEL - Európska komisia zdieľa šok a smútok Slovákov z tragédie, ktorá sa vo štvrtok stala vo Vrútkach, kde si útok na miestnej škole vyžiadal dvoch mŕtvych a viacero zranených vrátane detí. Uviedol to v piatok na pravidelnom brífingu hlavný hovorca komisie Eric Mammer.

Spresnil, že v mene predsedníčky eurokomisie Ursuly von der Leyenovej by chcel vyjadriť sústrasť a úprimnú podporu príbuzným a priateľom zástupcu riaditeľa, ktorý pri útoku zahynul. "Zomrel pri nezištnom statočnom čine, keď chránil svojich kolegov a študentov - zachraňoval ich životy," uviedol Mammer. Na Slovensko odkázal, že exekutíva Európskej únie si praje rýchle uzdravenie zranených, medzi ktorými sú riaditeľka školy, dvaja študenti a dvaja policajti, a vyjadruje úprimnú solidaritu s obyvateľmi Slovenska.

Na jeho slová nadviazal v slovenčine Peter Stano - hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella -, ktorý potvrdil, že zabitý učiteľ Jaroslav Budz bol v minulosti jeho triednym učiteľom. Stano v úvode svojho príhovoru uviedol, že jeho slová sú určené ľuďom na Slovensku a týkajú sa solidarity a spolupatričnosti Európskej únie.

"Rovnako ako vy, aj my sme šokovaní tragédiou vo Vrútkach a zdieľame váš smútok a bolesť. Dovoľte mi vyjadriť - v mene predsedníčky Európskej komisie a Európskej služby pre vonkajšiu činnosť - úprimnú sústrasť rodine, priateľom a bývalým študentom profesora Jaroslava Budza, ktorý bol aj mojím triednym učiteľom. Počas svojej kariéry vyučoval matematiku a chémiu. Jeho posledná lekcia však bola z ľudskosti: o odvahe, nezištnosti a sebaobetovaní. Zaplatil za ňu svojím životom, no zachránil životy iné. Česť jeho pamiatke!" povedal Stano počas videokonferencie s novinármi a vyjadril nádej, že zranená riaditeľka školy, študenti a policajti sa čoskoro uzdravia.

Už vo štvrtok sa k útoku na škole vo Vrútkach vyjadril aj slovenský eurokomisár a podpredseda EK Maroš Šefčovič, keď uviedol, že smúti spolu s Vrútkami. "O to viac, že škola by mala byť jedno z najbezpečnejších miest. Zo srdca úprimnú sústrasť rodine učiteľa, ktorý za svoju odvahu zaplatil tú najväčšiu daň, a veľkú podporu všetkým zraneným," uviedol Šefčovič.

Viac o téme: SolidaritaSlovenskoVrútkyEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu