Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Niektorí Slováci zneužili tragédiu vo Vrútkach na šírenie klamstiev: Spustila sa lavína rasizmu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook)

VRÚTKY - Aj napriek tomu, že pri krvavom incidente boli zranené deti a zabitý učiteľ, niektorých to neodradilo od toho, aby šírili nepravdivé informácie o pôvode útočníka. Toho polícia smrteľne zranila pri zasahu.

V Spojenej škole vo Vrútkach útočil 22-roćný Ivan, bývalý žiak. Okolo desiatej hodiny dopoludnia sa vlámal do školy a nožom zaútočil na personál aj deti. Výsledkom je jeden mŕtvy, zranená učiteľka, školník a dve deti. Pri zásahu polície zomrel aj samotný útočník. 

Identita útočníka odhalená! FOTO Vo Vrútkach bodal Ivan (†22), prvé verzie motívu jeho hrôzostrašného činu

Len pár hodín potom zaplavili pochybné stránky sociálne siete informáciami, že útočník mal byť niekoľkokrát trestaný Róm. Podľa týchto stránok mali médiá a polícia o tejto skutočnosti mlčať. Polícia teraz na sociálnej sieti zverejnila, že ide o hoax a veci uviedla na pravú mieru. 

"Stránka Spravodajstvo INE zverejnila ešte včera večer, pár hodín po tragédii vo Vrútkach, informácie o útočníkovi. V časti informácie sa odvolala na instagramový účet https://www.instagram.com/planetajednoduchost/. Za 15 hodín ich status získal 652 reakcií (lajkov atď.), 334 komentárov, a predovšetkým viac ako 2 700 zdieľaní. Všetky informácie, ktoré boli o útočníkovi zverejnené, sú nepravdivé. Status bol napísaný schválne tak, aby rozpútal vášne a vyvolal nenávisť voči určitej skupine obyvateľov," napísala polícia. 

HOAX: NA TRAGÉDII VO VRÚTKACH SA PRIŽIVUJÚ POCHYBNÉ STRÁNKY, KTORÝCH JEDINÝM CIEĽOM JE VYVOLAŤ NENÁVISŤ Stránka...

Uverejnil používateľ Hoaxy a podvody - Polícia SR Piatok 12. júna 2020

Podľa nej je pravda, že útočníkovi bola v minulosti udelená pokuta vo výške 10 eur za fajčenie v priestoroch vlakovej stanice, v decembri 2019 sa nožom vyhrážal vlakvedúcej a výpravcovi a na základe toho bol v ten istý deň obvinený pre trestný čin nebezpečného vyhrážania. V deň po vyhrážkach polícia ukončila skrátené vyšetrovanie v super rýchlom konaní návrhom na podanie obžaloby. Muž na výsluchu pôsobil ticho, vyrovnane, uvoľnene, svoje konanie považoval za srandu, nevykazoval znaky agresívneho správania, policajnej hliadke sa dobrovoľne vzdal, pri výsluchu spolupracoval, občas sa pousmial, ale nebol rómskej národnosti.

Hoax šírili aj kotlebovci

Medzi prvými, ktorí sa k pôvodu útočníka vyjadrovali, bol aj odsúdený poslanec Milan Mazurek z Kotlebovej strany ĽSNS. Aj jej predseda, Marian Kotleba, je v súčasnosti obžalovaný pre šeky s hodnotou 1488, čo odborníci považujú za neonacistický symbol. Kotlebovci sú známi svojim negatívnym postojom k Rómom, nazývali ich "parazitmi". 

Rovnako často šíria aj hoaxy. Napríklad Kotleba natočil video, v ktorom pochybuje o pandémii koronavírusu a tvrdí, že s očkovacou látkou ľuďom do tela vstreknú aj nanočipy, cez ktorá ich budú ovládať. 

Milan Mazurek šíri hoax
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Milan Mazurek)

Kotlebovci majú pritom toho na rováši dosť. Kotlebov blízky spolupracovník je Miroslav Suja, ktorý ho všade sprevádza. Suja bol kedysi pravou rukou Mikuláša Černáka. Členom ich strany bol aj Jozef Király, ktorý je súdený za vraždu. Ďalší z ich radov kedysi dobil muža inej farby pleti. Kotleba to v televíznej relácii obhajoval tým, že "mali zlé životné obdobie a už sa zmenili".

 

Viac o téme: StreľbaZraneníútočníkMŕtviRómVrútkyŠkolaSpojená škola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu