Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zástupcovia štátov Afriky žiadajú OSN o rozpravu o rasizme a brutalite polície

Generálny tajomník OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN António Guterres (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

ŽENEVA - Africké krajiny vyzvali v piatok Radu OSN pre ľudské práva (UNHRC), aby urýchlene začala diskusiu o rasizme a policajnej brutalite počas nepokojov v USA vyvolaných násilnou smrťou Afroameričana Georgea Floyda.

V liste napísanom v mene 54 afrických krajín veľvyslanec Burkiny Faso pri OSN v Ženeve požiadal najvyšší ľudskoprávny orgán OSN o "naliehavú rozpravu" o "rasovo motivovanom porušovaní ľudských práv, policajnej brutalite voči ľuďom afrického pôvodu a o násilí voči účastníkom pokojných protestov, ktoré volajú po skoncovaní s touto nespravodlivosťou".

List adresovaný Elisabeth Tichy-Fisslbergerovej z Rakúska, ktorá UNHRC predsedá, obsahuje žiadosť, aby sa táto rozprava konala na budúci týždeň, keď sa obnoví 43. zasadnutie UNHRC, prerušené v marci z dôvodu pandémie choroby COVID-19.

Výzva afrických krajín sa objavila po tom, ako pozostalí po Floydovi spolu s rodinami ďalších obetí policajného násilia a vyše 600 mimovládnymi organizáciami vyzvali UNHRC, aby urýchlene riešila systémový rasizmus a beztrestnosť policajných zložiek v USA.

Aby UNHRC mohla posúdiť takúto žiadosť, musí mať podporu aspoň jednej krajiny. S požiadavkou, ktorá teraz prichádza od veľkej skupiny štátov, sa "zvyšujú šance", že sa tak stane, uviedol pre agentúru AFP hovorca UNHRC.

Viac o téme: USAOSNAfrické krajinyRazismus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu