Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rozhodnutie súdu o zdravotných poisťovniach označil minister Heger za veľké víťazstvo

Minister financií Eduard Heger
Minister financií Eduard Heger (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu v spore týkajúcom sa zdravotných poisťovní považuje minister financií Eduard Heger (OĽaNO) za veľké víťazstvo. Ministerstvo zdravotníctva ho zase označilo za víťazstvo zdravého rozumu a spravodlivosti.

"Môžeme povedať, že štát vyhral nad Pentou, ktorá je hlavným akcionárom Dôvery," skonštatoval. Poukázal na to, že Európska komisia jasne povedala, že zdravotné poistenie nie je biznis, ale služba a jej rozhodnutie potvrdil aj Súdny dvor EÚ. Podľa Hegera je tak v súčasnosti jasne deklarované, že štát sa ako akcionár môže postarať o svoju poisťovňu."Ministerstvo zdravotníctva považuje daný výsledok za obrovské víťazstvo zdravého rozumu a spravodlivosti," reagovala jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Rozhodnutie súdneho dvora podľa ministerstva potvrdzuje opodstatnenosť ambícii jeho nového vedenia v oblasti regulácie zisku súkromných zdravotných poisťovní, ku ktorému sa vláda zaviazala aj v programovom vyhlásení. Slovensko uspelo na Súdnom dvore v Luxemburgu v spore týkajúcom sa zdravotných poisťovní. Súd štvrtkovým rozsudkom potvrdil rozhodnutie Európskej komisie z roku 2014, podľa ktorého rôzne opatrenia v prospech štátnych zdravotných poisťovní neporušili pravidlá štátnej pomoci a zamietol žalobu zdravotnej poisťovne Dôvera.

"Odvolanie zdravotnej poisťovne Dôvera bolo zamietnuté prioritne z dôvodu, že zdravotné poistenie na Slovensku tvorí schému sociálneho zabezpečenia, ktoré sleduje sociálne ciele a je založená na princípe solidarity tak, aby každý občan Slovenska mal dostupnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť bez ohľadu na vek či sociálne postavenie v spoločnosti," vysvetlila Eliášová.

Viac o téme: RozhodnutiePoisťovneSúd Eduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu