Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zvrat v najsledovanejšom prípade zmiznutia! Maddie je vraj mŕtva: Stopa vedie k pedofilovi Christianovi

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Facebook/TASR/AP/reprofoto:Bild.de)

LONDÝN - Madeleine McCann zmizla ako trojročná počas rodinnej dovolenky v Portugalsku. Odvtedy prešlo už 13 rokov, no jej rodičia stále nestrácajú nádej, že sa dozvedia, čo sa stalo s ich milovanou dcérkou. Nové správy od polície sú pre nich mimoriadne dôležité. No nie sú príliš pozitívne.

Maddie zmizla 3. mája 2007 z apartmánu, kde bola rodina ubytovaná počas, ako sa neskôr ukázalo, poslednej spoločnej dovolenky.

Maddie zmizla pred 13 rokmi.
Zobraziť galériu (10)
Maddie zmizla pred 13 rokmi.  (Zdroj: Facebook)

Uložili ju spať, rovnako aj jej súrodencov, dvojičky Seana a Amelie. Rodičia si v osudnej chvíli odbehli na večeru s priateľmi do blízkej reštaurácie, vzdialenej asi 200 metrov od izby. Na spomínaný dátum nikdy nezabudnú. Keď mama Kate neskôr prišla skontrolovať svoje ratolesti, jedno dieťa chýbalo.

Všetko sa odohralo v turistickom komplexe Praia da Luz pri meste Lagos v regióne Algarve. Dovolenka sa zmenila na horor, ktorý nemá konca. Madelaine totiž dodnes nenašli. Ide pri tom o jeden z najsledovanejších prípadov, čo sa týka nezvestných detí.

Nové stopy

Polícia však na prípade stále pracuje a postupne dáva dokopy zložitú skladačku. Nemecké úrady v stredu oznámili, že z únosu a vraždy britského dievčatka podozrievajú muža, ktorý má skutočne temnú minulosť.

Na konte má sexuálne zneužívanie detí, ktorého sa dopustil viackrát, a za ktoré bol trestaný. Na svedomí má mať tiež šírenie detskej pornografie. V roku 2005 mal v tom istom letovisku, kde zmizla Maddie, znásilniť 72-ročnú Američanku.

Podozrivý Christian B.
Zobraziť galériu (10)
Podozrivý Christian B.  (Zdroj: Reprofoto:bild.de)

Ako zverejnil nemecký Bild, jeho meno je Christian. Keď Madeleine zmizla, mal 30 rokov. Dnes má 43 a aktuálne si odpykáva viacročný trest vo väzení v Nemecku, práve za sexuálne delikty.

Cenné informácie

Britská aj nemecká polícia teraz vyzvala verejnosť k poskytnutiu prípadných cenných informácií o podozrivom mužovi, aby sa prípad Maddie "pohol" ďalej.

O Nemcovi je známe, že žil v Algarve medzi rokmi 1995 a 2007. Isté obdobie mal prebývať práve v blízkosti letoviska Praia da Luz. Na mieste, kde zmizla Maddie, mal vykrádať apartmány či obchodovať s drogami. Spolkový kriminálny úrad tiež konkretizoval, že v regióne si občas príležitostne privyrábal aj v oblasti gastronómie.

Aktuálne políciu zaujíma najmä pohyb automobilov, ktoré mal muž používať v čase, keď zmizla Madelaine. Ide o vozidlá značiek Volkswagen a Jaguar. V prvom aute mal podozrivý aj bývať. Druhé mal deň po tom, ako sa Maddie stratila, prepísať na inú osobu. V súčasnosti sú obe v rukách nemeckých vyšetrovateľov.

Podľa polície mal v tomto vozidle podozrivý bývať niekoľko dní či týždňov. Je možné, že v ňom bol aj v deň zmiznutia Maddie.
Zobraziť galériu (10)
Podľa polície mal v tomto vozidle podozrivý bývať niekoľko dní či týždňov. Je možné, že v ňom bol aj v deň zmiznutia Maddie.  (Zdroj: Facebook/Metropolitan Police Service)

Predmetom vyšetrovania je tiež telefonát, ktorý sa skončil hodinu pred zmiznutím dievčatka. Práve preto polícia hľadá osobu, s ktorou podozrivý v tom čase hovoril, a ktorá môže disponovať cennými informáciami. 

Vyzývajú k tomu, aby sa sama ohlásila. Potrebné sú však aj výpovede svedkov. Tí môžu spoznať telefónne čísla, ktoré zverejnili vyšetrovatelia. Ide o čísla +351 912 730 680 (číslo podozrivého) a +351 916 510 683, ktoré patrilo neznámej osobe. Isté je, že sa nezdržiavala v spomínanom letovisku.

Nádej pre rodičov

Rodičia Kate a Gerry sa prostredníctvom ich hovorcu pre BBC vyjadrili, že nové informácie vnímajú ako potenciálne veľmi dôležité. "Nikdy sa nevzdali nádeje, že možno bude nájdená živá, ale sú realisti," dodal.

Ak už bude podľa slov hovorcu výsledok tejto konkrétnej línie vyšetrovania akýkoľvek, rodičia potrebujú vedieť, čo sa stalo ich dcérke, aby našli pokoj a ktokoľvek zodpovedný čelil spravodlivosti.

Rodičia malého dievčatka sa opakovane obracali na verejnosť aj v minulosti, aby im pomohli získať informácie o ich dieťati.

Rodičia dievčatka.
Zobraziť galériu (10)
Rodičia dievčatka.  (Zdroj: TASR/AP)

Matka Kate McCann pred troma rokmi, na desiate výročie zmiznutia ich dcérky priznala, že jej stále kupujú darčeky k narodeninám aj pod vianočný stromček. O to smutnejšie vyznievajú slová prokurátorky, ktorá sa vyjadrila, že dievčatko považujú za mŕtve.

Viac o téme: NezvestnáPosunMadelaine McCann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu