Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyšetrovanie policajného oddelenia v Minneapolise: Smrť Georga Floyda vyvolala veľký rozruch

Protest proti rasizmu Zobraziť galériu (2)
Protest proti rasizmu (Zdroj: SITA/AP/Rich Pedroncelli)

NEW YORK - Americký štát Minnesota začal vyšetrovanie policajného oddelenia v meste Minneapolis za porušovanie ľudských práv v reakcii na smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý minulý týždeň zomrel pri zásahu belošských policajtov. Oznámil to guvernér štátu Minnesota Tim Walz, ktorého citovala agentúra DPA.

Úrad v štáte Minnesota, ktorý dohliada na dodržiavanie ľudských práv občanov, bude podľa Walza vyšetrovať postupy policajného oddelenia v Minneapolise za posledných desať rokov. "Mlčanie je spolupáchateľstvo," povedal. Minnesotské úrady podľa jeho slov na boj proti rasizmu využijú všetky nástroje, ktoré majú k dispozícii.

George Floyd zomrel v pondelok 25. mája v Minneapolise pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku. Zatknutý sa sťažoval, že nemôže dýchať, nakoniec prestal rozprávať a v nemocnici ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho smrť vyvolala v mestách po celých USA protesty, ktoré prerástli do násilností.

Milióny ľudí sa zapojili do online akcie proti rasizmu

Cieľom akcie je podnietiť ľudí k tomu, aby nepridávali na sociálne siete nové príspevky, zastavili na jeden deň svoje obchodné aktivity, nič nepredávali ani nekupovali, a namiesto toho sa zamysleli nad témou rasizmu a policajného násilia. Organizátori iniciatívy požadujú "deň na odpútanie sa od práce a spojenie sa s našou komunitou", a to "naliehavými krokmi, ktoré vyprovokujú zodpovednosť a zmenu". "Nebudeme len tak pracovať ako doteraz, bez ohľadu na životy ľudí s čiernou pleťou", uviedli.

Do akcie sa zapojili mnohé osobnosti zo sveta hudby, ako napríklad speváčky Rihanna, Katy Perry, Britney Spearsová, herec Jamie Foxx, raper Drake, hudobný producent Nile Rodgers a skupiny Radiohead či Foo Fighters. Po tom, čo nahrávacie spoločnosti ako Sony Music, Atlantic Records či Warner Records vyzvali na zastavenie s hashtagom #TheShowMustBePaused, začali ľudia na celom svete zverejňovať na svojich účtoch na Instagrame na znak solidarity čierny štvorec.

Trudeau po otázke týkajúcej sa Trumpa a protestov na 20 sekúnd stíchol

Kanadský premiér Justin Trudeau v utorok stíchol zhruba na 20 sekúnd po otázke novinára, ktorý sa ho opýtal, ako vníma reakciu a kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa na vlny protestov v amerických mestách, píše agentúra DPA. Chvíľa ticha prišla v momente, keď reportér premiéra požiadal, aby sa vyjadril k Trumpovým slovám o hrozbe použitia ozbrojených síl na potlačenie nepokojov v uliciach amerických miest.

Trudeau sa však aj po chvíli zaváhania priamej odpovedi na adresu amerického prezidenta vyhol. "Všetci v hrôze a zdesení sledujeme, čo sa v USA deje," povedal Trudeau. "Je čas ľudí spájať, ale je aj čas načúvať a pochopiť, aké krivdy a bezprávie sa vo svete dejú aj napriek pokroku v priebehu rokov a desaťročí," uviedol. Zároveň dodal, že aj "jeho krajina sa rovnako musí zaoberať otázkou diskriminácie".

Washington uvalil clá na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Protesty v solidarite s demonštráciami proti policajnej brutalite v USA sa konali aj v Kanade, vrátane miest ako Ottawa, Toronto a Montreal. Násilné protesty sa v USA rozšírili potom, ako neozbrojený Afroameričan George Floyd zomrel v pondelok (25. mája) v Minneapolise po zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden policajt mu niekoľko minút kľačal na krku.

Trump v pondelok vyzval guvernérov jednotlivých štátov, aby v záujme obnovenia poriadku nasadili proti protestujúcim "dostatočný počet príslušníkov Národnej gardy", ktorí "ovládnu ulice". Ak podľa Trumpa guvernéri nezakročia, povolá do ulíc príslušníkov ozbrojených síl USA, ktorí "za nich problém rýchlo vyriešia".

Trump tiež v pondelok prikázal bezpečnostným zložkám v okolí Bieleho domu, aby stovky demonštrantov rozohnali slzotvorným plynom. Chcel totiž prejsť pešo z Bieleho domu cez park až ku Kostolu svätého Jána, známeho ako "kostol prezidentov", aby sa mohol zúčastniť fotografovania.

Viac o téme: ProtestRasizmusVyšetrovaniePolícia George Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu