Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Výrok popredného lekára, že nákaza už zmizla, vyvolal pobúrenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Domenico Stinellis)

RÍM - Tvrdenie popredného talianskeho lekára Alberta Zangrilla, že nový koronavírus v krajine "už neexistuje", vyvolalo v pondelok pobúrenie a vláda vyzvala na opatrnosť. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Taliansko sa tento týždeň pripravuje na nasledujúci veľký krok v uvoľňovaní celoštátnej karantény, zavedenej pred troma mesiacmi. Od stredy 3. júna budú môcť vstúpiť na územie krajiny zahraniční turisti a ľudia budú môcť cestovať medzi jednotlivými talianskymi regiónmi. Vláda však trvá na tom, že to bude jedna z najnebezpečnejších fáz pandémie, ktorá si v krajine vyžiadala 33.500 ľudských životov.

Vláda vyzvala ľudí, aby ďalej dodržiavali pravidlá spoločenského odstupu a nosili rúška, čo bude krajinu chrániť pred opätovným šírením koronavírusu. "Z klinického hľadiska vírus v skutočnosti v Taliansku už neexistuje," vyhlásil Zangrillo, šéf nemocnice San Raffaele v Miláne, hlavnom meste severného regiónu Lombardsko, ktoré bolo pandémiou zasiahnuté najhoršie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Výtery urobené za posledných desať dní ukázali, že množstvo voľného vírusu v krvi je úplne nepatrné v porovnaní so vzorkami spred mesiaca či dvoma," povedal lekár v nedeľu v interview pre taliansku televíziu RAI. "Niekto musí niesť zodpovednosť za terorizovanie krajiny," dodal. Jeho výroky vyvolali pobúrenie a pochybnosti u iných odborníkov a tiež varovanie vlády, že na oslavu je príliš skoro.

"Kým nebudú vedecké dôkazy na podporu tejto tézy, že vírus zmizol, navrhujem ľuďom, čo tvrdia, že sú si tým istí, aby Talianov nemýlili," uviedla vo vyhlásení štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Sandra Zampová. Šéf Národnej komisie pre zdravotníctvo Franco Locatelli povedal, že Zangrillove výroky ho vyviedli z miery.

"Stačí sa pozrieť na počet nových pozitívnych prípadov nákazy potvrdených každý deň a človek vidí, že nový koronavírus v Taliansku neustále koluje," upozornil. Riaditeľ prestížneho Spallazaniho inštitútu pre nákazlivé choroby v Ríme Giuseppe Ippolito vyhlásil, že neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že vírus zmutoval alebo zmenil svoju silu.

V pondelok spustili v štyroch z 20 talianskych regiónov aplikáciu na sledovanie kontaktov, ktorá má krajine pomôcť vyhnúť sa zopakovaniu nákazy takých rozmerov, aké mala táto pôvodná. Aplikáciu začnú čoskoro používať aj v ostatných regiónoch. Taliansko zaznamenalo v nedeľu 355 nových prípadov nákazy, väčšinu z nich v regióne Lombardsko.

Viac o téme: LekárPandémiaVýrokTalianskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu