Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Moskovská polícia zadržala viacerých právnikov: Tí protestovali proti stíhaniu kolegov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Dmitry Lebedev, Kommersant Publishing House via AP)

MOSKVA - Polícia v Moskve v nedeľu zadržala niekoľkých účastníkov protestu pred sídlom Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom). Ich akcia mala pritom podľa agentúry AP formu protestu jednotlivca, ktoré sa podľa zákona v Rusku môžu konať aj bez úradného povolenia.

Portál OVD-Info, ktorý monitoruje represálie oponentov súčasného ruského vedenia a poskytuje im rady a pomoc, podľa agentúry AFP informoval, že zadržaných bolo najmenej sedem ľudí. Voči niektorým z nich následne polícia vzniesla obvinenie z porušenia zákazu verejných zhromaždení počas obmedzení nariadených v súvislosti s koronakrízou.

Z rovnakého dôvodu ruská polícia minulý týždeň zadržala aj iných demonštrantov, čo vyvolalo kritiku ľudskoprávnej organizácie Amnesty Internationl, ktorá vyslovila podozrenie, že tzv. lockdown v Rusku tamojšie úrady využívajú na zastrašovanie opozície.

Účastníkmi nedeľných akcií pred sídlom Sledkomu boli zväčša právnici, ktorí protestovali proti zadržaniu dvoch advokátov v kaukazskej Kabardsko-balkarskej republike za to, že údajne použili násilie voči príslušníkom polície. Protest právnikov v Moskve sa konal v deň, ktorý je v Rusku vyhlásený za Deň advokátov, poznamenal spravodajský portál Novaja gazeta.

Viac o téme: KolegoviaPrávniciStíhanieRuskoMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu