Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko poprelo tvrdenia, že vyslalo do Líbye vojenské lietadlá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko v stredu rozhodne poprelo tvrdenie Afrického velenia ozbrojených síl USA (U.S. AFRICOM), že v Líbyi poskytuje vzdušnú podporu ruským žoldnierom bojujúcim na strane Líbyjskej národnej armády (LNA) vedenej poľným maršalom Chalífom Haftarom. Táto armáda bojuje proti silám medzinárodne uznanej vlády sídliacej v líbyjskej metropole Tripolis. Informovala o tom agentúra AP.

Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu) Viktor Bondarev označil vyhlásenie AFRICOM-u za "hlúposť""Ak sú tie lietadlá v Líbyi, tak sú sovietske, nie ruské," povedal Bondarev, ktorý do roku 2017 zastával funkciu hlavného veliteľa Vzdušno-kozmických síl (VKS) Ruskej federácie. Bondarev tiež dodal, že stíhačkami typu MiG-29, aké boli zachytené na snímkach z líbyjského letiska zverejnených Američanmi, disponuje viacero afrických krajín.

Africké velenie ozbrojených síl USA totiž v utorok vyhlásilo, že Rusko nedávno vyslalo do Líbye svoje lietadlá, aby poskytovali vzdušnú podporu ruským žoldnierom bojujúcim v radoch Haftarovej armády. Haftara okrem Ruska podporujú aj Spojené arabské emiráty (SAE) a Egypt. Na strane vlády v Tripolise stoja Turecko, Katar a Taliansko.

V Líbyi vládne chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a krajina sa stala bojiskom početných súperiacich ozbrojených skupín. Krajina má dve konkurenčné vlády. Jednu v Tripolise, ktorú podporuje OSN, a druhú v meste Tobruk na východe, ktorú podporuje Haftar.

Viac o téme: RuskoLíbyaVojenské lietadlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu