Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obama ostro kritizuje Trumpa! Boj s KORONAVÍRUSOM nezvláda: Správajú sa ako deti

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Barack Obama nezvyčajne ostro skritizoval vedenie Spojených štátov, ktoré podľa neho jednoznačne nezvláda boj s pandémiou koronavírusu.

V slávnostnom prejave k absolventom univerzít Obama povedal, že „predstavitelia štátu už ani nepredstierajú, že majú (situáciu) pevne v rukách“, uviedla agentúra AP. Obama vo svojej reči nikoho nemenoval, podľa médií ale mieril najmä na svojho nástupcu v Bielom dome Donalda Trumpa.

Ľudia, ktorí nás vedú, nevedia, čo robia

„Viac ako čokoľvek iné táto pandémia konečne úplne zrušila predstavu, že ľudia, ktorí nás vedú, vedia, čo robia,“ povedal Obama študentom v sobotňajšom on-line prenášanom prejave. „Robiť to, čo sa nám páči, čo je výhodné, čo je jednoduché - tak rozmýšľajú deti. Bohužiaľ, aj veľa takzvaných dospelých, vrátane tých s prestížnymi titulmi zastávajúcich dôležité miesta, stále premýšľa týmto spôsobom - a preto je teraz všetko hore nohami,“ dodal exprezident.

Hoci vo svojej kritike bol Obama nekonkrétny, väčšina médií ju pochopila ako výpad proti prezidentovi Trumpovi. Hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnanyová v reakcii uviedla, že „Trumpova bezprecedentná reakcia na koronavírus zachránila životy“.

Obamovo rozhorčenie je netypické

Denník The New York Times upozornil, že Obamovo rozhorčenie je veľmi netypické, pretože exprezident sa po odchode z úradu držal väčšinou v ústraní, do politických sporov sa nezapájal a otvorenej kritike prezidenta Trumpa sa vyhýbal. Podľa agentúry AP môže Obamovo vystúpenie naznačovať aj to, že sa chce viac zapojiť do predvolebnej kampane, v ktorej sa bude Trumpovmu znovuzvoleniu snažiť zabrániť demokratický kandidát Joe Biden.

Obama ostro kritizuje Trumpa!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Absolútna chaotická katastrofa

Minulý týždeň do médií unikla nahrávka súkromného telefonátu bývalého prezidenta s členmi jeho niekdajšej vlády, v ktorej Obama hovoril o obavách z ohrozenia právneho štátu v USA a reakcii Trumpovej administratívy na pandémiu choroby COVID-19 označil za „absolútnu chaotickú katastrofu“. Trump potom na tlačovej konferencii Obamu obvinil zo spáchania zločinu, nespresnil však z akého.

Spojené štáty postihla nákaza koronavírusom v absolútnych číslach najhoršie na svete: v krajine sa podľa Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) infikovalo už vyše 1,4 milióna ľudí, 87.315 z nich zomrelo. V prepočte na obyvateľa na tom ale Spojené štáty z hľadiska počtu mŕtvych už tak zle nie sú, horšia situácia je v niektorých európskych krajinách, hlavne v Taliansku, Španielsku a Británii.

Viac o téme: KrízaPandémiaKritikaUSADonald TrumpBarack ObamaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu