Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Podpora pre Johnsonovo riešenie koronakrízy prudko poklesla

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Podpora britskej verejnosti pre spôsob, akým premiér Boris Johnson rieši koronakrízu v Spojenom kráľovstve, prudko poklesla. Vyplýva to z nového prieskumu spoločnosti YouGov, o ktorom v nedeľu informovala televízia Sky News.

Prvýkrát od začiatku pandémie tak podľa výsledkov prieskumu prevážil u britskej verejnosti názor, že Johnsonova vláda nerieši súčasnú zdravotnú krízu dobre. Kritický postoj vyjadrilo 49 percent respondentov, zatiaľ čo 47 percent kroky kabinetu schvaľovalo.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Johnson si predtým dokázal dlhé týždne udržať vysokú podporu verejnosti pre svoje kroky v boji proti šíreniu koronavírusu. Najvyššiu úroveň jeho podpora dosiahla po 23. marci, keď požiadal svojich spoluobčanov, aby neopúšťali svoje domovy s výnimkou nevyhnutných prípadov. Jeho stratégii vtedy vyjadrilo podporu až 72 opýtaných, proti bolo len 21 percent.

Vysokú podporu si Johnson udržal aj v priebehu apríla a začiatkom mája. Prudký pokles podpory odhalil až prieskum vykonaný v priebehu tohto týždňa. Stalo sa tak potom, ako premiér minulú nedeľu ohlásil uvoľnenie prísnych reštriktívnych opatrení. V najnovšom prieskume YouGov tento krok podporilo 36 percent opýtaných, zatiaľ čo 49 percent s ním vyjadrilo nesúhlas. Podľa 54 percent respondentov zašlo uvoľnenie príliš ďaleko.

Johnsonovu stratégiu v oblasti boja proti koronavírusu vo všeobecnosti podporujú prevažne ľudia nad 50 rokov, zatiaľ čo mladšie ročníky sa k nej vyjadrujú kriticky. Premiérove kroky väčšinou nevnímajú ako dobré obyvatelia Londýna či Škótska, teda oblastí s vyšším výskytom nákazy. Ostatné časti Británie vnímajú vládnu "koronapolitiku" skôr pozitívne.

Mnohí z účastníkov prieskumu (73 percent) tiež vyjadrili potrebu, aby im vláda konkrétnejšie povedala, čo by teraz mali a nemali robiť v záujme udržania epidémie pod kontrolou. Nestačí im pritom len Johnsonom opakovaná rada, aby používali svoj "zdravý rozum".

Viac o téme: Boris JohnsonKoronavírusKoronakríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu