Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čistky v Turecku: Starostov z prokurdskej strany odvolali a zadržali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ISTANBUL - Turecké orgány v piatok zadržali a odvolali z postov niekoľkých starostov z prokurdskej Ľudovej demokratickej strany (HDP). Informovali o tom agentúry DPA a AP s odvolaním sa na hovorcu HDP.

Odvolaných bolo celkovo päť starostov, zadržali štyroch z nich. Starostovia boli minulý rok zvolení v riadnych voľbách v mestách Igdir a Siirt ležiacich na juhovýchode krajiny, ktoré sú zároveň hlavnými mestami rovnomenných provincií, ďalej v Baykane a Kurtalane v provincii Siirt, a v Altinove v provincii Muš.

Starostov zadržali v ich domovoch v rámci protiteroristickej operácie. Bezpečnostné zložky prehľadávali budovy za prísnych bezpečnostných podmienok.Prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že HDP je prepojená na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá od roku 1984 vedie ozbrojený boj proti tureckej vláde. HDP tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že sa len pokúša sprostredkovať mierové rozhovory medzi povstalcami a vládou.

Od komunálnych volieb konaných v marci 2019 v Turecku odvolali 45 starostov z HDP a vo väzení sa v súčasnosti nachádza aj 21 zástupcov starostov z tejto strany. "Erdoganov režim sa opäť zachoval nepriateľsky voči vôli kurdského ľudu. Nebudeme sa klaňať nedemokratickým praktikám tohto režimu," píše sa na twitterovom účte HDP.

Viac o téme: StarostoviaČistkyTureckoIstanbulProkurdská strana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu