Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Do Izraela pricestoval Pompeo, v Predjordánsku zastrelili Palestínčana

Mike Pompeo priletel do Izraela Zobraziť galériu (4)
Mike Pompeo priletel do Izraela (Zdroj: Twitter/Secretary Pompeo)

JERUZALEM - Izraelskí vojaci zastrelili v stredu v okupovanom Predjordánsku mladého Palestínčana. Stalo sa tak v deň, keď na návštevu Izraela pricestoval šéf americkej diplomacie Mike Pompeo, informovala agentúra AFP.

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva k zastreleniu 15-ročného tínedžera došlo neďaleko mesta Hebron v južnej časti Predjordánska. Mladíka zasiahli do hlavy izraelskí vojaci v utečeneckom tábore al-Fawar. Stalo sa tak počas násilností, pri ktorých utrpeli zranenia aj ďalší štyria Palestínčania. Izraelská armáda uviedla, že správu palestínskeho ministerstva ešte preveruje.

Do Izraela pricestoval Pompeo,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed, File)

Šéf americkej diplomacie pricestoval do Izraela deň pred nástupom novej izraelskej vlády, ktorú vytvoril dlhoročný premiér Benjamin Netanjahu so svojím hlavným rivalom Bennym Gancom. V stredu Pompeo absolvuje v Jeruzaleme stretnutie s oboma budúcimi koaličnými partnermi. Pompeo pristál v stredu ráno na letisku Bena Guriona pri Tel Avive, odkiaľ pokračoval v ceste do Jeruzalema. Pri prílete mal na tvári rúško vo farbách americkej vlajky. Ide o prvého zahraničného štátnika, ktorý navštívil krajinu od januára, keďže Izrael následne uzavrel svoje hranice pre pandémiu koronavírusu.

Mike Pompeo priletel do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Secretary Pompeo)

Aj pre Pompea je to prvá zahraničná cesta od druhej polovice marca, keď cestovanie pre pandémiu prerušil. Americký minister dostal výnimku z povinnej dvojtýždňovej karantény, ktorej sa v Izraeli musia podrobiť všetky osoby prichádzajúce zo zahraničia. Pompeo má s Netanjahuom a Gancom rokovať o boji proti koronavírusu a o "regionálnych záležitostiach súvisiacich so zhubným vplyvom Iránu", uviedla hovorkyňa amerického rezortu diplomacie.

Mike Pompeo priletel do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Secretary Pompeo)

Podľa agentúry AFP je Pompeova návšteva Jeruzalema symbolickým vyjadrením podpory novej izraelskej vláde, ktorá by mala ukončiť dlhodobú politickú krízu v krajine. V Izraeli sa za obdobie vyše jedného roka konali tri parlamentné voľby s nejednoznačným výsledkom. V súlade s koaličnou dohodou by mal byť prvých 18 mesiacov pôsobenia kabinetu premiérom Netanjahu. V októbri 2021 by ho mal na čele vlády vystriedať Ganc.

Viac o téme: IzraelPalestínaPredjordánskoMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu