Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Z Grécka odletela do Británie skupina utečencov: Medzi nimi aj deti bez dozoru

Migranti v Grécku
Migranti v Grécku (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Skupina zhruba 50 utečencov a žiadateľov o azyl odletela v pondelok z Grécka do Británie, aby sa tam zišla so svojimi príbuznými. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že išlo presun, ktorý bol pre pandémiu koronavírusu a prijaté opatrenia dlho odkladaný.

Medzi prevezenými utečencami bolo aj 16 maloletých bez sprievodu, informovali predstavitelia gréckeho ministerstva pre migráciu. Spiatočným letom bude z Británie repatriovaných približne 130 gréckych občanov, ktorí tam uviazli v dôsledku cestovných obmedzení. Grécko okrem toho dúfa, že v nadchádzajúcich mesiacoch bude môcť postupne zo svojich utečeneckých táborov premiestniť do iných krajín približne 1600 zraniteľných osôb.

Pondelňajší presun sa uskutočnil na základe Dublinskej dohody, ktorá uľahčuje zlúčenie rodín v prípade, že azylant či utečenec má už v cieľovej krajine blízkeho príbuzného. Presun tejto skupiny mal pôvodne prebehnúť už v marci, pre opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou ho však odložili. V Grécku sa tieto opatrenia začali čiastočne uvoľňovať 4. mája.

Státisíce migrantov a utečencov prichádzali v rokoch 2015 a 2016 do Grécka s cieľom dostať sa odtiaľ do niektorej z bohatších európskych krajín. Ich masový prílev zastavila až migračná dohoda, ktorú EÚ v roku 2016 podpísalo s Tureckom. Pre zdĺhavý proces posudzovania žiadostí o azyl sú však mnohí z tých, čo prísť stihli, ešte aj dnes v Grécku.

Viac o téme: UtečenciPresunMigrantiGréckoVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu