Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Drastický vývoj pandémie v Rusku: Lekári čelia enormnej záťaži, páchajú samovraždy?!

Počet infikovaných v Rusku stúpa Zobraziť galériu (6)
Počet infikovaných v Rusku stúpa (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA – Koronavírusová pandémia tvrdo zasiahla aj Rusko. Výsledkom drastického vývoja v krajine je pochmúrna atmosféra v spoločnosti a napätá nálada až panika medzi zdravotníkmi.

Ruské zdravotníctvo kolabuje, lekári odchádzajú, páchajú zrejme i samovraždy. O nepriaznivej situácii v Ruskej federácii prehovoril z Moskvy spolupracovník CNN Prima NEWS Vladimir Serov.

Ešte pred mesiacom sa zdalo, že nový koronavírus Rusko takmer nezasiahol. Počty infikovaných ale začali rýchlo stúpať. V súčasnosti je tam zaznamenaných vyše 177-tisíc prípadov a zhruba 23-tisíc vyliečených osôb. Ochoreniu covid-19 v Rusku podľahlo už 1625 ľudí.

KORONAVÍRUS Drastický vývoj pandémie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zdravotníctvo kolabuje

Situáciu sťažila aj reforma zdravotníctva začatá už pred niekoľkými rokmi. Zmeny si kládli za cieľ optimalizovať prácu obvodných polikliník a nemocníc, ale viedli len k masovému odchodu personálu a uzatvoreniu medicínskych zriadení. V celej Moskve a blízkom okolí tak zostala len jedna nemocnica so zameraním na liečenie infekčných ochorení, a to v osade Komunarka. Zo začiatku šlo o jediné zdravotnícke zariadenie v regióne, v ktorom prijímali infikovaných pacientov. Preto bola nemocnica v priebehu krátkeho času preplnená.

KORONAVÍRUS Drastický vývoj pandémie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podobná situácia nastala aj v iných častiach Ruskej federácie. Všeobecný nedostatok pracovnej sily sa ešte prehlbuje ďalšími odchodmi personálu kvôli enormnej záťaži a obavám o vlastné zdravie. V pondelok minister zdravotníctva Kaliningradskej oblasti Alexander Kravčenko priznal, že 350 lekárov a sestričiek, ktorí pôsobili v liečebných ústavoch v regióne, podalo výpoveď. „Máme celkom dosť ľudí, ktorí odmietli poskytovať lekársku pomoc v tejto ťažkej dobe,“ uviedol minister. „Je to zhruba stovka doktorov a dvestopäťdesiat členov zdravotníckeho personálu. Jednoducho vstali a odišli, snáď k tomu mali svoje dôvody,“ dodal.

KORONAVÍRUS Drastický vývoj pandémie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Odchody zdravotníkov

O fungovaní ruského zdravotníctva prehovorili aj tí, ktorí stoja v prvej línii v boji s koronavírusom. „Keď bola vyhlásená pandémia, vedenie rozhodlo zmeniť zameranie nášho bloku na protiinfekčné,“ uviedla lekárka z osady Lvovskij, ktorá si želala ostať v anonymite.

„Primárka vyhlásila, že teraz pôjdeme inak, na smeny. Štyri hodiny sme pracovali v takzvanej 'červenej zóne', potom sme mali štyri hodiny na odpočinok. De facto nijaký voľný čas to ale nebol. V tom čase sme museli vypĺňať lekárske karty, a to hneď dvojakým spôsobom - ručne a na počítači. Domov sme ísť nesmeli, mali sme bývať v penzióne vedľa nemocnice. Primárka povedala, že komu to nevyhovuje, môže sa pakovať, na jeho miesto vraj vezmú iného. A tak som sa rozhodla odísť, spolu s ešte niekoľkými kolegami,“ priblížila doktorka.

KORONAVÍRUS Drastický vývoj pandémie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Samovraždy?

Zdravotníci, ktorí ostali, čelia enormnej záťaži i obrovskému riziku. Infikovaných lekárov je totiž čoraz viac. „Sú takmer v každom liečebnom ústave v regióne,“ poznamenal Kravčenko. „Evidujeme 93 nakazených zdravotníkov,“ vyčíslil minister.

Bohužiaľ, niektorí zdravotníci si zrejme aj siahli na život. Natalia Lebeděvová, vedúca pohotovosti nemocnice v osade Zvezdnyj gorodok, ktorá bola pozitívna na covid-19, zomrela po páde z okna. Vedenie kliniky uviedlo, že šlo o nedbalosť, príbuzní obete ale tvrdia, že Lebeděvová bola vystavená sústavnému tlaku kvôli zlému zabezpečeniu oddelenia. Nevylučuje sa teda, že lekárka spáchala samovraždu.

Dobrovoľnú smrť si pravdepodobne zvolila aj primárka nemocnice v sibírskom Krasnojarsku Elena Nepomnaščaja. Z okna vyskočil aj doktor záchrannej služby vo Voronežskej oblasti Alexander Šulepov, ktorý sa sťažoval, že aj keď je infikovaný, vedenie ho núti pracovať. Šulepov pád prežil, hoci utŕžil vážne zranenia.

Viac o téme: RuskoZdravotníctvoCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu