Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Školy v Bulharsku zostanú zatvorené až do septembra, rozhodla vláda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

SOFIA - Bulharská vláda v utorok oznámila, že školy budú v snahe zabrániť šíreniu nového druhu koronavírusu znovu otvorené až v prvej polovici septembra. Vyučovanie bude dovtedy prebiehať on-line. Materské školy zostanú zatvorené na neurčito, informuje agentúra AFP.

"Dosiahli sme rozumný konsenzus s rodičmi, učiteľmi a zdravotníkmi, že tento školský rok by sa mal ukončiť formou on-line (výučby)," uviedol minister školstva Krasimir Valchev. Výnimka bude platiť iba pre tých, ktorých čakajú skúšky v 7. a 12. ročníku. Tieto skúšky z matematiky a literatúry sa budú konať v rôznych termínoch od 1. do 17. júna, pričom v každej miestnosti nebude viac ako desať študentov a musia sa dodržiavať prísne hygienické pravidlá.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V Bulharsku zatvorili triedy pre 708.000 študentov základných a stredných škôl už 6. marca v dôsledku chrípkovej epidémie, teda ešte pred prvým potvrdeným prípadom nákazy koronavírusom. V súvislosti so snahou zastaviť rýchlo sa šíriaci koronavírus zostali školy zatvorené. Učitelia prešli na on-line výučbu a sociálni pracovníci doručovali tlačené materiály deťom, najmä v rómskych štvrtiach, ktoré nemajú prístup k počítačom.

Výukové programy začala vysielať aj verejnoprávna televízia. V Bulharsku doteraz zaznamenali 1689 prípadov nákazy koronavírusov a 78 úmrtí. Vláda tento týždeň oznámila, že neplánuje predĺžiť stav núdze po 13. máji. Podľa údajov Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), zverejnených v pondelok, je táto balkánska krajina jediným štátom EÚ, ktorý za uplynulých 14 dní zaznamenal nárast počtu nových prípadov infekcie.

Viac o téme: ŠkolyVládaPandémiaBulharskoSofiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu