Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Rázny krok indických úradov: Šíreniu vírusu má zabrániť vysoká daň z alkoholu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Úrady v hlavnom meste Indie Naí Dillí uvalili od utorka na nákupy liehovín v maloobchodných predajniach osobitnú daň vo výške 70 percent. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť, aby sa v obchodoch koncentrovalo nadmerné množstvo ľudí, čo by zvyšovalo riziko šírenia nákazy, uviedla agentúra Reuters.

Ceny alkoholu však stúpli aj v ďalších štátoch Indie, napríklad v Ándhrapradéši ležiacom na juhu krajiny. Indická polícia už v pondelok musela obuškami rozohnať davy ľudí, ktorí sa zhromaždili pred obchodmi s alkoholom otvorenými prvýkrát po 40 dňoch karantény.

Ako uviedla agentúra AFP, na asfalte pred obchodmi boli síce nakreslené kruhy, v ktorých mali zákazníci stáť, aby boli dodržané bezpečné odstupy medzi nimi, ale pre nápor kupujúcich ich nikto nerešpektoval. V Kalkate či Naí Dillí sa preto polícia snažila obnoviť poriadok medzi čakajúcimi obuškami, vo viacerých mestách štátu Uttarpradéš dala obchody s alkoholom rovno zavrieť, keďže medzi zákazníkmi vznikali hádky i bitky.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Bolo naozaj nešťastné, že v niektorých obchodoch v Dillí došlo k chaosu," uviedol šéf dillíjskej samosprávy Arvind Kedžrival. "Ak sa dozvieme o nedodržiavaní sociálneho odstupu a iných predpisov v ktorejkoľvek oblasti, potom túto oblasť budeme musieť uzavrieť a odvolať zmierňovanie opatrení," dodal.

Dane z alkoholu patria ku kľúčovým príjmom mnohých z 36 indických štátov a federálnych teritórií, z ktorých väčšina trpí nedostatkom finančných prostriedkov v dôsledku pandémie a narušenia hospodárskej činnosti.

India v pondelok vstúpila do tretej fázy celoštátnej karantény, ktorá sa začala koncom marca. Mnohé indické štáty tak začali uvoľňovať opatrenia na obmedzenie pohybu. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva India v súčasnosti eviduje 46.433 prípadov ochorenia COVID-19 vrátane 1568 úmrtí.

Viac o téme: AlkoholDaňPandémiaIndiaNaí DillíKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu