Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Bavorsko od stredy začne s uvoľňovaním opatrení proti COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Joerg Carstensen/dpa via AP, Markus Schreiber)

MNÍCHOV - Nemecká spolková krajina Bavorsko začne od stredy zmierňovať obmedzenia voľného pohybu osôb zavedené na zabránenie šírenia nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informoval o tom v utorok na spravodajský týždenník Der Spiegel.

Bavorská vláda v utorok rozhodla, že od 6. mája sa obyvatelia budú môcť stretnúť aj s osobu, ktorá s nimi nežije v spoločnej domácnosti a povolené budú aj návštevy príbuzných. Takisto budú otvorené aj detské ihriská. Určité obmedzenia kontaktov a zákaz zhromažďovania ľudí na verejných priestranstvách však zostávajú zachované.

Plán postupného uvoľňovania opatrení predstavil v utorok bavorský premiér Markus Söder, podľa ktorého nastal čas na opatrné uvoľňovanie reštrikcií. Po počiatočnom prudkom náraste počtu infikovaných je podľa neho pandémia koronavírusu v Bavorsku "pod kontrolou".

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Teraz je ten správny čas na opatrné zmiernenie (obmedzení)," povedal. "Rozhodujúce sú čísla, tie sú pre nás podstatné. Koronavírus máme pod kontrolou. Doterajšie čísla, ktoré máme k dnešnému dňu k dispozícii, nám dávajú odvahu na obozretné kroky smerujúce k zmierneniu opatrení. Len počas uplynulého týždňa sa počet infikovaných znížil o polovicu. To všetko je pozitívny vývoj, ktorý nám dáva odvahu, ale aj rozvahu prijať zmeny s pokojným svedomím," povedal bavorský premiér.

Ďalšie opatrenia budú postupne uvoľňované v nasledujúcich týždňoch. Od pondelka 11. mája bude zrušený zákaz predaja pre obchody s plochou nad 800 metrov štvorcových a takisto bude povolené venovať sa na otvorenom priestranstve bezkontaktným športom, ako sú tenis alebo golf. Od 18. mája majú byť za dodržania určitých podmienok do 20.00 h otvorené zariadenia spoločného stravovania, kde sa jedlá podávajú vo vonkajších priestoroch.

Od 25. mája môžu byť reštaurácie za prísnych hygienických predpisov otvorené znova do 22.00 h. Hotely a ďalšie ubytovacie zariadenia budú otvorené od 30. mája. Söder takisto predstavil aj plán na otváranie škôl a predškolských zariadení. Prísne obmedzenia voľného pohybu osôb na verejných priestranstvách v Bavorsko platia od 21. marca.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaNemeckoBavorskoKoronavírusUvoľňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu