Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čína úmyselne tajila závažnosť koronavírusu, tvrdia americké tajné služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

WASHINGTON - Americké tajné služby sa domnievajú, že Čína úmyselne tajila závažnosť koronavírusu, aby si nahromadila dostatok zdravotníckych ochranných prostriedkov. Informovala o tom v noci na pondelok tlačová agentúra AP.

Zo štvorstrannej správy amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť z dňa 1. mája vyplýva, že čínski lídri na začiatku januára "úmyselne zatajili závažnosť pandémie" nového koronavírusu. Správa prichádza v čase, keď administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zintenzívnila svoju kritiku Číny v súvislosti s koronavírusom.

Podľa zmienenej analýzy Čína zvýšila dovoz zdravotníckych potrieb a ich vývoz znížila. Pokúsila sa to zakrývať tým, že "obmedzenia vývozu popierala" a "zdržiavala poskytovanie obchodných údajov". V správe sa tiež uvádza, že Čína zatajovala Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) informácie o "nákazlivej" povahe ochorenia COVID-19, aby si mohla objednať zdravotnícke prostriedky zo zahraničia, pričom prudko vzrástol nákup tvárových masiek, chirurgických plášťov a rukavíc.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Trump trvá na tom, že Peking tajil dôležité informácie o prepuknutí choroby, a žiada, aby za to Čína niesla "zodpovednosť". V piatok vyhlásil, že videl dôkaz o tom, že nový koronavírus pochádza z laboratória v čínskom meste Wu-chan. Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo v nedeľu podľa agentúry AFP zašiel ešte ďalej, keď v rozhovore pre ABC vyhlásil, že o tom existuje "veľké množstvo" dôkazov. Súčasne však odmietol odpovedať na otázku, či podľa jeho názoru šlo o zámer Pekingu.

Pompeo, ktorý je bývalým riaditeľom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), taktiež uviedol, že sa stotožňuje so štvrtkovým vyhlásením komunity amerických spravodajských služieb, že nový druh koronavírusu nebol vyrobený človekom ani geneticky modifikovaný.

Británia odmieta komentovať správy o zatajovaní koronavírusu v Číne

Spojené kráľovstvo odmieta komentovať správy o tom, že Čína podľa dokumentu tajných služieb klamala o prepuknutí pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters. Podľa Australian Saturday Telegraph aliancia tajných služieb známa ako Five Eyes v 15-stranovom dokumente uviedla, že Čína zámerne potlačila alebo zničila dôkazy o prepuknutí pandémie nového koronavírusu.

"Každý deň dostávam spravodajský súhrn z našich agentúr z celého sveta. Nevyjadrujem sa k jednotlivým súhrnom správ, k tomu, čo som videl a čo som nevidel. Bolo by to nesprávne," uviedol pre rádio BBC britský minister obrany Ben Wallace. Alianciu Five Eyes tvoria Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké (USA), Kanada, Austrália a Nový Zéland. Vznikla z tajnej aliancie medzi USA a Spojeným kráľovstvom počas druhej svetovej vojny.

Viac o téme: Tajné službyUSAČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu