Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Maďarsko hlási ďalších 11 obetí, v krajine sa začali maturitné skúšky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Za uplynulých 24 hodín zomrelo v Maďarsku na ochorenie COVID-19 ďalších 11 starších pacientov, celkový počet obetí nákazy novým druhom koronavírusu stúpol na 351, informoval v pondelok krízový štáb na stránke koronavirus.gov.hu. V krajine sa začali maturitné skúšky.

Počet potvrdených prípadov nákazy vzrástol do pondelka na 3035, pričom 63 percent infikovaných evidujú v Budapešti a v Peštianskej župe. Hospitalizovaných je 1027 pacientov, z nich 55 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

Laboratóriá od vypuknutia epidémie vykonali 83.958 testov. V krajine sa začali maturitné skúšky, ktoré budú v zmysle rozhodnutia vlády iba písomné. Skúšky sprevádzajú prísne podmienky epidemiologickej ochrany.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


V Budapešti a v jej okolí zostávajú v platnosti obmedzenia pohybu osôb, avšak v ďalších regiónoch krajiny platia od nedele (3.5.) miernejšie epidemiologické opatrenia. Medzi ne patria neobmedzený čas otvorenia obchodov, znovuotvorenie reštauračných zariadení a kaviarní, ktoré majú terasy či záhrady, ale otvoriť môžu už aj kúpaliská.

V obchodoch a v prostriedkoch verejnej dopravy musia ľudia dodržiavať medzi sebou poldruhametrovú vzdialenosť a povinné je v nich nosenie rúšok alebo iný spôsob zakrytia tváre.

Obnovia zdravotnú starostlivosť, pacienti sa prihlásia telefonicky

V Maďarsku obnovia zdravotnú starostlivosť v obvodných, zubných a odborných ambulanciách, kam sa pacienti budú musieť na vyšetrenie prihlásiť telefonicky. Obnovia sa aj niektoré formy transplantačných zákrokov, ako aj jednodňová chirurgia, oznámil v pondelok šéf rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler.

V relácii verejnoprávnej televíznej stanice M1 minister zdôraznil, že lekári budú môcť vyšetriť za hodinu štyroch pacientov, pričom po každom z nich bude nutné dezinfikovať ambulanciu. Kásler podotkol, že vzhľadom na to, že zatiaľ neexistuje vakcína proti novému druhu koronavírusu, lekári v Maďarsku skúšajú terapiu krvnou plazmou, ale aj terapiu liekmi nasadzovanými pri iných ochoreniach. Dodal, že oba spôsoby sú nádejné.

Viac o téme: ObeteMaturityPrípadyMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu