Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Obmedzenia pohybu zmiernilo v Európe už 21 krajín, WHO vyzýva na opatrnosť

Obmedzenia voľného pohybu osôb, zavedené v rámci boja proti koronavírusu, zmiernilo už 21 európskych krajín a ďalších 11 sa tak chystá urobiť v najbližších dňoch.
Obmedzenia voľného pohybu osôb, zavedené v rámci boja proti koronavírusu, zmiernilo už 21 európskych krajín a ďalších 11 sa tak chystá urobiť v najbližších dňoch. (Zdroj: TASR/Alexandra Wey/Keystone via AP)

KODAŇ - Obmedzenia voľného pohybu osôb, zavedené v rámci boja proti koronavírusu, zmiernilo už 21 európskych krajín a ďalších 11 sa tak chystá urobiť v najbližších dňoch. Uviedla to vo štvrtok európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá však zároveň vyzvala na opatrnosť pri uvoľňovaní reštrikcií. 

"Tento vírus nikomu nič neodpúšťa. Musíme byť naďalej ostražití, vytrvať, byť trpezliví a pripravení znovu sprísniť opatrenia, ak to bude potrebné," vyhlásil riaditeľ európskej sekcie WHO Hans Kluge na tlačovom brífingu v Kodani, kde jeho úrad sídli. Jeho slová citoval denník The Guardian. Za mimoriadne dôležité označil to, aby počas prechodného obdobia uvoľňovania opatrení boli zdravotnícke systémy jednotlivých krajín schopné zabezpečovať bežné služby a zároveň efektívne reagovať v prípade opätovného šírenia vírusu. 

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Ochorenie COVID-19 vyvolávané novým koronavírusom "tak skoro neodíde", zdôraznil Kluge, a na túto situáciu sa musia adaptovať aj zdravotnícke zariadenia jednotlivých krajín. Označil pritom za nevyhnutné, aby sa ani v čase pandémie neprerušilo bežné očkovanie voči chorobám ako sú osýpky, záškrt, príušnice a ružienka, čo by podľa neho mohlo napáchať ešte ďalšie veľké škody na zdraví detí a osôb rizikových skupín. V tejto súvislosti Kluge upozornil na pokračujúce šírenie osýpok v niektorých častiach Európy. Len za prvé dva mesiace roka 2020 európska sekcia WHO zaznamenala vyše 6000 prípadov tohto ochorenia.  

Viac o téme: OpatreniaKrajinyOpatrnosťEurópaWHOUvoľňovanieObmedzenia pohybu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu