Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS V Česku je celkovo 7333 infikovaných, v sobotu pribudli 4 mŕtvi

V Česku pribudlo v sobotu presne 60 prípadov ľudí, ktorí sa nakazili novým druhom koronavírusu.
V Česku pribudlo v sobotu presne 60 prípadov ľudí, ktorí sa nakazili novým druhom koronavírusu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - V Česku pribudlo v sobotu presne 60 prípadov ľudí, ktorí sa nakazili novým druhom koronavírusu. Celkovo ich je už 7333, uviedlo podvečer ministerstvo zdravotníctva. Obetí na životoch je v krajine 218, od piatka pribudli štyri. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

Z ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom sa vyliečilo 2453 ľudí. V Prahe bola v sobotu popoludní už naplnená kapacita odberov pre štúdiu kolektívnej imunity voči ochoreniu COVID-19 v Česku aj u dospelých vo veku 18 až 39 rokov. V sobotu už dopoludnia bola naplnená kapacita u dospelých osôb v kategórii 40 až 59 rokov a v kategórii 60 až 89 rokov. Testovať sa teda budú v nasledujúcich dňoch iba deti.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Záujem ľudí-dobrovoľníkov o testovanie kolektívnej imunity na COVID-19 je v Česku veľký. Testy sa konajú okrem Prahy aj v Brne, v severočeskom meste Litoměřice a tiež v Olomouckom kraji, konkrétne v mestách Uničov, Olomouc a Litovel. Otestovaných má byť v ČR celkovo 27.000 ľudí.

Štúdia má ukázať, aký podiel obyvateľov rôznych regiónov už má proti koronavírusu protilátky a získal prípadne imunitu. Značný počet ľudí infikovaných koronavírusom totiž nemá žiadne alebo má len mierne príznaky. A preto vládnu aj obavy, že by mohli neúmyselne prenášať vírus na ostatných. Výsledky by mali byť známe začiatkom mája. Naznačia i to, ako by sa ochorenie COVID-19 mohlo v krajine ďalej šíriť. Poslúžiť majú aj ako podklad pre rozhodovanie o opatreniach na zmiernenie dôsledkov ochorenia.

Viac o téme: ObeteČeskoúmrtiaNákazaPrípadyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu