Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Južnej Kórei sa prepisovala história: Prebehlík z KĽDR bol priamo zvolený do parlamentu

Vpravo bývalý severokórejský diplomat Tche Jong-ho, ktorý prebehol do Južnej Kórey, oslavuje zvolenie do juhokórejského parlamentu Zobraziť galériu (2)
Vpravo bývalý severokórejský diplomat Tche Jong-ho, ktorý prebehol do Južnej Kórey, oslavuje zvolenie do juhokórejského parlamentu (Zdroj: TASR/Shin Jun-hee/Yonhap via AP)

SOUL - Bývalý severokórejský diplomat Tche Jong-ho, ktorý prebehol do Južnej Kórey, bol v stredu zvolený do juhokórejského parlamentu, informovala vo štvrtok agentúra Jonhap.

Tche Jong-ho sa stal prvou osobou z KĽDR v histórii, ktorá bola zvolená do juhokórejského Národného zhromaždenia prostredníctvom systému relatívnej väčšiny. Predtým pôsobil ako diplomat na severokórejskom veľvyslanectve v Londýne. Tche získal kreslo za konzervatívnu Zjednotenú stranu budúcnosti (UFP) vo volebnom obvode Kangnam v hlavnom meste Soul. UFP sa vo februári 2020 zlúčila s ďalšími stranami.

Tche Jong-ho prebehol do Južnej Kórey v roku 2016 a vo voľbách 15. apríla 2020 kandidoval pod menom Tche Ku-min. Meno a falošný dátum narodenia si podľa svojich slov zvolil zámerne, aby úradom KĽDR sťažil svoje vystopovanie. Vo voľbách zvíťazila na základe predbežných výsledkov vládnuca ľavicovo-liberálna Demokratická strana (DMP), ktorej členom je aj úradujúci prezident Mun Če-in.

Strana DMP a jej politickí spojenci by si podľa týchto predbežných výsledkov v 300-člennom parlamente zabezpečili 180 kresiel. Opozičná Zjednotená strana budúcnosti a jej spojenec by získali 103 kresiel. Účasť vo voľbách bola podľa volebnej komisie 66 percent, čo je najviac za ostatných 28 rokov.

Mun Če-in je pripravený
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP/Bee Jae-man/Yonhap via AP)

Juhokórejské národné zhromaždenie tvorí 300 poslancov, z ktorých 253 sú víťazní kandidáti z jednotlivých volebných obvodov, zvolení prostredníctvom systému relatívnej väčšiny. Zvyšných 47 poslancov je volených pomerným volebným systémom. Na základe pomerného systému sa do parlamentu dostal aj ďalší prebehlík z KĽDR, pripomína Jonhap. V Južnej Kórey podľa Jonhapu žije viac ako 33.000 prebehlíkov z KĽDR.

Strana DP zjavne v očiach verejnosti získala na tom, ako prezident Mun Če-in zvláda pandémiu koronavírusu, píše agentúra DPA. Už predvolebné prieskumy verejnej mienky naznačovali, že väčšina Juhokórejčanov verí, že vláda pri snahe o zamedzenie šírenia koronavírusu odvádza dobrú prácu. Pre rozsiahle testovanie sa táto ázijská krajina stala vzorom aj pre iné štáty.

Počet nových prípadov infekcie sa tam v ostatnom čase ustálil pod 50 denne, čo je rapídny pokles zo zhruba 900 prípadov denne, ktoré Kórea hlásila ešte koncom februára. V krajine dosiaľ celkovo zaevidovali 10.613 infikovaných a 229 úmrtí. Samotné voľby prebiehali za osobitných ochranných opatrení: Voliči boli povinní mať zakrytý nos a ústa a nosiť jednorazové ochranné rukavice. Pred vstupom do volebných miestností im navyše merali telesnú teplotu.

Viac o téme: ParlamentnéSoulSeverná KóreaJužná KóreaTche Jong-ho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu