Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Pohľad, z ktorého mrazí: New York má rekordný počet nakazených, VIDEO masový hrob na ostrove!

Boli zverejnené zábery z ostrova Hart, z ktorých chodí mráz po chrbte. Zobraziť galériu (3)
Boli zverejnené zábery z ostrova Hart, z ktorých chodí mráz po chrbte. (Zdroj: TASR/AP Photo/John Minchillo)

NEW YORK - Na internete sa objavili zábery a video urobené z Drone, na ktorých pracovníci v ochranných oblekoch ukladajú v New Yorku rakvy do hromadných hrobov. Informoval o tom dnes spravodajský web BBC. Americký štát New York má teraz viac potvrdených prípadov nákazy koronavírusom než akákoľvek samostatná krajina na svete.

Počet infikovaných podľa tamojších úradov vo štvrtok stúpol o 10 000 na 159 937 a 7 000 ľudí chorobe podľahlo. Cintorín s masovými hrobmi sa nachádza na newyorskom ostrove Hart, k poslednému odpočinku tam sú ukladané telá zomrelých, ktorí nemali príbuzných či peniaze na pohreb.

Potvrdených prípadov koronavírusu bolo doteraz v USA zaznamenaných 462-tisíc a 16 500 ľudí chorobe COVID-19 podľahlo. Na svete sa nákaza potvrdila u 1,6 milióna ľudí a 95.000 ľudí zomrelo.

KORONAVÍRUS Pohľad, z ktorého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/John Minchillo)

Na tento účel slúži už 150 rokov

Zábery z bezpilotného lietadla zachytávajú hromadný hrob na ostrove Hart, ktorý patrí k newyorskému Bronxu. Miesto je viac ako 150 rokov využívané k hromadnému pochovávaniu tiel ľudí, ktorí nemali príbuzných alebo ktorých rodiny nemali peniaze na uloženie pozostatkov. Podľa BBC je pravdepodobné, že mnoho z novopochovaných patrilo k obetiam koronavírusu. Nie je však jasné, či išlo o nemajetných ľudí bez príbuzných. Kým minulý týždeň sa na mieste pochovávali raz týždenne, teraz je to podľa úradov päťkrát.

Galéria: Masové hroby na ostrove Hart v New Yorku

Mŕtvych na ostrove Hart väčšinou pochovávajú trestanci z väzenského komplexu na ostrove Rikers, kde sa nachádza hlavné väzenie mesta New York. Kvôli nárastu mŕtvych ale prácu teraz prevzali ľudia najatí zvonku. Starosta New Yorku Bill de Blasio ešte skôr v tomto týždni naznačil, že ako kríza pominie, možno bude potrebné vykonávať "dočasné pohreby". "Historicky sme k tomu využívali Hart Island," uviedol.

Aj americký expert znížil čísla

Poredný expert tímu Bieleho domu pre boj s koronavírusom Anthony Fauci vo štvrtok v rozhovore s televíziou NBC uviedol, že počet obetí koronavírusu v USA bude podľa odhadov činiť asi 60.000. Ešte koncom marca pritom predpovedal, že by na koronavírus mohlo zomrieť 100.000-200.000 Američanov.

KORONAVÍRUS Pohľad, z ktorého
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/John Minchillo)

Predpoveď 60 000 mŕtvych sa blíži oficiálnemu odhadu hornej hranici počtu úmrtí na chrípku v USA od októbra 2019 do marca tohto roka. Viceprezident Mike Pence ale vo štvrtok zdôraznil, že COVID-19 je asi trikrát nákazlivejší než chrípka.

Pôvodne Biely dom uvádzal, že bez akýkoľvek opatrení na zastavenie šírenia by koronavírus mohol pripraviť o život až 2,2 milióna Američanov. Od tej doby bolo v 42 amerických štátoch zavedené prísne obmedzenie pohybu a uzavreté boli podniky, ktoré nezabezpečujú kľúčové tovary.

Neuveriteľne vysoký počet nezamestnaných

Podľa štvrtkových údajov o podporu v nezamestnanosti požiadalo vyše šesť miliónov ľudí, už druhý týždeň v kuse. Počet Američanov bez práce za uplynulé tri týždne stúpol na 16,8 milióna. V Chicagu bol zakázaný predaj alkoholu po 21:00 hodine miestneho času s cieľom zabrániť opakovanému porušovaniu zákazu zhromažďovania. Opatrenie má platiť do 30. apríla. Černosi v Chicagu podľa údajov z tohto týždňa tvoria viac ako polovicu nakazených a 70 percent mŕtvych.

Údaje z Louisiany, Mississippi, Michiganu, Wisconsinu a New Yorku tiež ukazujú, že koronavírus dopadá viac na černošské obyvateľstvo. Niekdajší viceprezident Joe Biden, ktorý má na dosah nomináciu demokratov na prezidentského kandidáta, vo štvrtok vyzval Biely dom, aby zverejnil detailné informácie o vplyve pandémie na etnické menšiny. Uviedol tiež, že vyššie počty obetí medzi týmito skupinami poukazujú na nerovnosť a dopad "štrukturálneho rasizmu".

Viac o téme: HrobyNew YorkHartKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu