Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Nákaza dosiahla smutný míľnik: Počet obetí prekročil 100-tisíc, nakazených je 1,6 milióna

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Claudio Furlan/Lapresse via AP)

RÍM - Choroba covid-19 si po celom svete vyžiadala už vyše 100.000 obetí. Koronavírusom, ktorý ochorenie spôsobuje, sa nakazilo vyše 1,6 milióna ľudí. Napísali to dnes agentúry Reuters a AFP, ktoré zhromaždili údaje od jednotlivých štátov. Prvého zosnulého zaznamenalo čínske mesto Wu-chan 9. januára. Hranicu 50.000 mŕtvych svet prekonal o 83 dní neskôr, k prekročeniu hranice 100.000 obetí však stačilo už len osem dní.

Počet zomrelých sa v poslednom týždni zvyšuje o šesť až desať percent denne. Len za štvrtok ohlásili všetky štáty takmer 7300 obetí nákazy. Na covid-19 tak v súčasnosti zomrelo zhruba rovnako ľudí ako za takzvaného veľkého londýnskeho moru z polovice 60. rokov 17. storočia. Počet obetí je však stále výrazne nižšie ako pri pandémii španielskej chrípky, ktorá začala v roku 1918 a do svojho odznenia v 1920 zabila vyše 20 miliónov ľudí.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nový druh koronavírusu sa zrejme objavil na konci minulého roka v čínskej provincii Chu-pej a rýchlo sa začal šíriť po celom svete. Vedci o ňom stále veľa nevedia, vrátane toho, pre akú časť nakazených je smrteľný. Dnešné čísla, teda 100.000 obetí na asi 1,6 milióna nakazených, by naznačovali úmrtnosť asi 6,25 percenta.

Rad odborníkov sa však domnieva, že skutočný počet nakazených je ďaleko vyšší, štáty totiž väčšinou vykonávajú testy na koronavírus len u pacientov s ťažkým priebehom ochorenia covid-19 či u tých, ktorí sú prijatí do nemocnice. U mnohých ľudí sa pritom objavujú len mierne či dokonca žiadne symptómy ochorenia.

KORONAVÍRUS Nákaza dosiahla smutný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

Podľa štúdie čínskych vedcov by mohla byť skutočná úmrtnosť nižšia ako tri percentá. Rovnaká štúdia tiež uvádza, že 93 percent z tamojších zomretých na covid-19 bolo starších 70 rokov. Aj napriek tomu sa stále častejšie objavujú aj obete z radov mladých dospelých či dokonca maloletých.

Kým Spojené štáty teraz evidujú asi 30 percent všetkých nakazených, v Európe je nepomerne vysoký počet zomretých. Podľa Reuters to vysvetľuje fakt, že boli silne zasiahnuté krajiny s relatívne starým obyvateľstvom, ako Španielsko či Taliansko. Južná Európa zaznamenala viac ako tretinu všetkých obetí, hoci eviduje len 20 percent infikovaných.

WHO varuje pred rušením reštrikcií

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok varovala pred predčasným rušením karanténnych opatrení zavedených jednotlivými krajinami v rámci boja proti pandémii koronavírusu. Uviedla to v deň, keď počet obetí pandémie po celom svete presiahol hranicu 100.000, informovala agentúra AP.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zdôraznil, že si želá čo najskoršie zrušenie všetkých obmedzujúcich opatrení. Varoval však, že predčasné uvoľňovanie režimu v niektorých krajinách by mohlo viesť k "smrtiacemu oživeniu" pandémie. Tedros privítal náznaky toho, že sa šírenie vírusu spomaľuje v niektorých z najviac postihnutých európskych štátov, pričom spomenul Španielsko, Taliansko, Nemecko a Francúzsko.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

Zároveň však varoval pred "znepokojujúcim zrýchľovaním" šírenia nákazy v iných častiach sveta, konkrétne v Afrike, kde sa infekcia začína rozširovať aj vo vidieckych oblastiach. O tom, že počet úmrtí na ochorenie spôsobované novým koronavírusom presiahol hranicu 100.000 v piatok zhodne informovali agentúra AFP aj americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktoré si vedú vlastné bilancie. Oba zdroje tiež uviedli, že po celom svete sa od vlaňajšieho decembra, keď vypukla epidémia koronavírusu v Číne, nakazilo už viac ako 1,6 milióna ľudí.

Viac o téme: SvetObetePandémiaŠtatistickyKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu