Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Počet nakazených v Albánsku vzrástol: Ľudia porušujú nariadenia vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TIRANA - V Albánsku bolo v nedeľu potvrdených 28 nových prípadov nákazy ochorením COVID-19. Príčinou pokračujúceho šírenia tohto potenciálne smrtiaceho ochorenia je podľa albánskych úradov neochota ľudí dodržiavať prísne karanténne opatrenia, napísala agentúra Reuters.

"Nárast počtu (infikovaných) v meste Shkodër a v Tirane je ďalším dôkazom neschopnosti (ľudí) dodržiavať opatrenia na zníženie sociálnych kontaktov, cieľom ktorých je zastaviť infekciu a ktoré ministerstvo zdravotníctva každý deň odporúča," uviedla v tejto súvislosti Albana Ficová z albánskeho Inštitútu pre verejné zdravie.

Napriek tomu, že na dodržiavanie prísnych karanténnych opatrení dohliada polícia a armáda, pričom za ich nedodržanie hrozia vysoké pokuty, mnohí Albánci ich porušujú napríklad tým, že tajne chodia na nákupy. Dve osoby boli dokonca prichytené, ako sedia vonku a popíjajú kávu s brandy. K rozšíreniu nákazy v meste Shkodër na severe krajiny pritom podľa úradov prispeli najmä pozostalí, ktorí sa zúčastnili na pohrebe.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Albánska vláda ešte 28. marca oznámila, že ľudia v krajine budú musieť v rámci sprísnenia opatrení proti nákaze požiadať o povolenie odísť z domova na nákup nevyhnutných potrieb alebo z iných naliehavých dôvodov. Albánsky premiér Edi Rama povedal, že ľudia môžu žiadosť o "povolenie opustiť" bydlisko podať prostredníctvom internetu na stránke e-albania.al alebo esemeskou. Vyjsť von môže len jedna osoba z rodiny, a to na najviac jednu hodinu.

Otvorené v krajine sú len obchodné prevádzky predávajúce potraviny, lieky a ďalšie základné potreby, pričom ľudia môžu vychádzať von iba v čase od 5.00 h do 13.00 h od pondelka do soboty. Ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, sa v tejto balkánskej krajine dokázateľne nakazilo už 361 ľudí, pričom 20 osôb nákaze podľahlo.

Viac o téme: VládaNákazaAlbánskoKoronavírusNariadenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu