Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Počet úmrtí vo Francúzsku stúpol na 860: Nakazených je viac ako 19-tisíc ľudí

Olivier Veran
Olivier Veran (Zdroj: Profimedia)

PARÍŽ - Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran v pondelok oznámil, že koronavírus si vo Francúzku vyžiadal ďalších 186 obetí, čím celkový počet úmrtí stúpol na 860. Informovala o tom agentúra AFP.

Véran povedal, že v krajine zaznamenali už 19.856 prípadov nákazy. Celkovo 8675 ľudí je hospitalizovaných a 2082 z nich je umiestnených na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Francúzske úrady v pondelok oznámili smrť ďalších štyroch lekárov na následky koronavírusu. Ochoreniu COVID-19 podľahli 66-ročný gynekológ z mesta Mulhouse ležiaceho na východe Francúzska, 60-ročný všeobecný lekár z nemocnice v meste Saint-Avold v blízkosti mesta Metz, 70-ročný všeobecný lekár z mesta Colmar a 68-ročný lekár v obci Trévenans na východe krajiny.

Úmrtie 67-ročného lekára z departementu Oise Francúzsko oznámilo už v nedeľu. Štátna železničná spoločnosť SNCF v pondelok oznámila, že francúzski zdravotníci, ktorí v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu reagujú na žiadosti o posilnenie personálu v iných nemocniciach, budú mať vo vlakoch bezplatnú prepravu. Francúzski lekári naliehajú na vedenie krajiny, aby predĺžilo a podľa možnosti aj sprísnilo režim zákazu vychádzania. Rozhodnutie v tejto veci by vláda prezidenta Emmanuela Macrona mala oznámiť ešte v pondelok.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Niekoľko miest v snahe zastaviť nárast počtu nakazených vyhlásilo zákaz nočného vychádzania, čo však neplatí v Paríži, kde počas víkendu naďalej fungovali obľúbené pouličné trhy, hoci s policajnými hliadkami, ktoré mali zabrániť zhlukovaniu sa väčšieho počtu ľudí. Francúzsky parlament v nedeľu schválil návrh na vyhlásenie "stavu zdravotnej núdze". Toto opatrenie vychádza z legislatívy prijatej po teroristických útokoch vo Francúzsku z roku 2015.

Stav núdze

Stav núdze dáva vláde väčšie právomoci v boji proti epidémii, okrem iného jej umožňuje podporovať postihnuté firmy a tiež odložiť druhé kolo komunálnych volieb. Vyhlásený bol na dva mesiace s možnosťou ďalšieho predĺženia.

Na dodržiavanie zákazu vychádzania pre väčšinu obyvateľstva, ktorý platí vo Francúzsku od minulého utorka poludnia, by mali začať dozerať aj vrtuľníky a drony. Výnimku zo zákazu predstavujú len nákupy, návštevy lekára a iné nevyhnutné prípady. Dovolené sú aj prechádzky so psami a individuálny beh. Bezdôvodný pohyb po vonku sa trestá pokutou 135 eur, pričom pri recidíve je možné uložiť pokutu 1500 eur.

Polícia uviedla, že od vyhlásenia zákazu vychádzania bolo vykonaných takmer 1,8 milióna kontrol, pričom bolo vydaných takmer 92.000 pokút. Hovorkyňa vlády Sibeth Ndiayeová v nedeľu pripustila, že predĺženie zákazu vychádzania je "pravdepodobné". Minister školstva Jean-Michel Blanquer zasa uviedol, že vyučovanie v školách sa zrejme nezačne skôr ako 4. mája.

Viac o téme: VoľbyObeteFrancúzskoKoronavírusOlivier Véran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu