Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

ONLINE Koronavírus neprestajne úraduje: Olympijské hry v ohrození, počet obetí narastá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matias Delacroix)

LONDÝN/PRAHA/WASHINGTON - Pandémia spôsobená ochorením COVID-19 sa neprestajne šíri po celom svete. Kým v Ázii sa situácia zlepšuje, počet prípadov ubúda. Tak v Európe sa situácia zhoršuje. Okolité štáty hlásia ďalšie nové prípady. Dianie sledujeme ONLINE.

  • Počet mŕtvych prekročil 15.000, počet vyliečených 100.000
  • Svetová zdravotnícka organizácia označila epidémiu za pandémiu
  • Na Slovensku platí mimoriadna situácia, infikovalo sa 185 osôb, ústredný krízový štáb prijal prísne opatrenia
  • Aj Česko vyhlásilo núdzový stav, vláda od 16. marca zatvorila hranice republiky, počet potvrdených prípadov nákazy sa tam vyšplhal na vyše tisíc
  • V Taliansku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 653 ľudí, čo je zatiaľ najviac za jeden deň, mŕtvych je 5 476, omnoho viac ako v Číne
  • Vo Francúzsku podľahlo nákaze za posledných 24 hodín 112 ľudí
  • Americký prezident Donald Trump poslal osobný list severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi, v ktorom mu ponúkol pomoc v boji proti šíreniu nového koronavírusu.​
  • Britská vláda žiada zraniteľné osoby, aby zostali tri mesiace doma
  • ​V Česku pristáli ďalšie lietadlá so zdravotníckym materiálom z Číny
  • Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k prístupné sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky 0800 221 234 

​VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse?

 

Dnešný online sa skončil, ďakujeme za pozornosť!

21:52 Podobne ako v mnohých iných krajinách, aj v Turecku deti už minulý týždeň prestali chodiť do školy a začali sa učiť doma s rodičmi, k čomu im v pondelok pribudlo aj vyučovanie prostredníctvom štátnej televízie. Televízni dramaturgovia sa však hneď v prvý deň postarali o veľký škandál, keď malým školákom odvysielali kreslený film, ktorý podrobne zobrazoval popravu expremiéra Adnana Menderesa. Toho popravili obesením po vojenskom puči v roku 1960.

21:49 Britská vláda v pondelok nariadila obmedzenie pohybu osôb na obdobie troch týždňov s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News. (TASR)

21:38 Mjanmarsko v pondelok potvrdilo prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom. Jedna osoba sa nakazila v najväčšom meste tejto ázijskej krajiny Rangún a ďalšia v Čjinskom štáte. Informovala o tom agentúra AP. (TASR)

21:24 Počet obetí epidémie spôsobenej novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 v Maďarsku stúpol na osem. Uviedla to v pondelok večer maďarská vláda na svojej informačnej stránke koronavirus.gov.hu. (TASR)

21:14 Počet úmrtí na nový koronavírus v Spojených štátoch stúpol v pondelok na 573, vyplýva z údajov prestížnej súkromnej Univerzity Johna Hopkinsa. (TASR)

21:13 Belize v pondelok potvrdilo prvý prípad nákazy novým typom koronavírusu SARS-CoV-2. Nákaza sa tak rozšírila už do všetkých krajín v oblasti Strednej a Latinskej Ameriky, informuje agentúra DPA. (TASR)

21:06 Holandsko v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu rozhodlo o predĺžení zákazu verejných zhromaždení, ktorý po novom potrvá namiesto do 6. apríla až do 1. júna. Oznámil to v pondelok na tlačovej konferencii minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus, píše agentúra AFP. (TASR)

20:54 Do Kyjeva priletelo v pondelok z Číny ukrajinské vojenské lietadlo s nákladom ochranných masiek, testov a pľúcnych ventilátorov, ktoré majú krajine pomôcť v boji s novým koronavírusom. Oznámil to úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP. Ukrajina dosiaľ potvrdila 73 prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom a tri úmrtia. Väčšinu prípadov evidujú v metropole Kyjev. (TASR)

Koronavírus
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

20:53 Hranice ako aj školy zostanú v Dánsku zatvorené až do 13. apríla. Predĺženie opatrení v boji proti pandémii nového koronavírusu oznámila v pondelok dánska premiérka Mette Frederiksenová, píše agentúra DPA. Cieľom týchto krokov - vrátane zatvorenia škôlok, škôl a univerzít, nákupných centier, kaviarní, nočných klubov, telocviční a športových zariadení - je podľa slov predsedníčky dánskej vlády spomalenie šírenia koronavírusu. (TASR)

20:36 Prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa v pondelok oznámil, že v krajine začne od štvrtka platiť trojtýždňový zákaz vychádzania. Ide o opatrenie s cieľom zamedziť šíreniu nového koronavírusu v krajine, kde sa za posledných osem dní počet nakazených zvýšil šesťnásobne zo 61 na 402, píše agentúra AFP. (TASR)

20:05 Počet úmrtí na nový koronavírus stúpol v Británii v pondelok, teda za jediný deň, o 54. Celkovo tak v tejto ostrovnej krajine evidujú už 335 obetí na životoch. V pondelok večer o tom informovala stanica Sky News na svojej webovej stránke. Všetkých Britov, ktorí sú práve na cestách v zahraničí, vláda vyzvala, aby sa okamžite vrátili do vlasti. (TASR)

20:00 Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran v pondelok oznámil, že koronavírus si vo Francúzku vyžiadal ďalších 186 obetí, čím celkový počet úmrtí stúpol na 860. Informovala o tom agentúra AFP. (TASR)

19:59 Francúzsko a Čína sa v pondelok zhodli na potrebe konania mimoriadnych rozhovorov lídrov krajín skupiny G20, s cieľom dohodnúť sa na spoločnom medzinárodnom postupe v súvislosti s krízou spôsobenou koronavírusom SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na kanceláriu francúzskeho prezidenta. (TASR)

19:33 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom prekročil vo svete - od vypuknutia pandémie koncom vlaňajška - číslo 350.000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza z oficiálnych údajov zhromaždených do pondelka 18.00 h SEČ. (TASR)

19:32 Takmer 4000 zdravotníkov je už v Španielsku nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na španielske úrady. Koordinátor pre núdzové situácie na ministerstve zdravotníctva Fernando Simón povedal, že nákaza postihla 3910 zdravotníkov. To predstavuje takmer 12 percent zo všetkých nakazených. (TASR)

18:59 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom SARS-CoV-2 ďalších 601 ľudí. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie talianskeho Úradu pre civilnú ochranu o tom informovala agentúra DPA. (TASR)

18:58 Pandémia nového druhu koronavírusu viedla v Číne k výraznej zmene postojov u jej obyvateľstva. Ako vyplýva zo štúdie spoločnosti Glocalities vykonanej počas pandémie SARS-CoV-2, v jej dôsledku sa u Číňanov znížila miera tolerancie individualistického správania, a naopak, zvýšila sa tendencia oceniť prínos iných ľudí. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters. (TASR)

18:54 Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok vyhlásil, že v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu je nutné, aby boli prerušené všetky ozbrojené konflikty na svete. Informovala o tom agentúra TASS. (TASR)

18:42 Pandémia nového koronavírusu sa jednoznačne "zrýchľuje", oznámila v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Dodala však, že stále je možné "zmeniť trajektóriu" šírenia tohto vírusu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. (TASR)

18:41 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro stráca pre nedostatočne rázne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2 podporu verejnosti. Brazílčania namiesto toho uznávajú kroky guvernérov, ktoré boli v posledných dňoch predmetom prezidentovej kritiky. S odvolaním sa na prieskum verejnej mienky, ktorý uskutočnila brazílska agentúra Datalfolha o tom v pondelok informovala agentúra Reuters. (TASR)

18:40 Opoziční poslanci maďarského parlamentu v pondelok popoludní odmietli, aby sa vládny návrh o predĺžení stavu núdze, ktorý bol kabinetom vyhlásený 11. marca, prerokoval v mimoriadnom legislatívnom konaní. Informoval o tom spravodajský server Origo.hu. (TASR)

17:50 Česká vláda rozhodla v pondelok o predĺžení obmedzení týkajúcich sa voľného pohybu osôb súvisiacich pandémiou nového koronavírusu. Po rokovaní vlády to oznámil český minister vnútra Jan Hamáček, píše spravodajský portál ČT24. (TASR)

17:44 Vláda vo východnej Líbyi, ktorá súperí s ďalšou vládou v Tripolise a je prepojená s poľným maršalom Chalífom Haftarom, zavedie 24-hodinový zákaz vychádzania na desať dní. Pôjde o preventívne opatrenie proti šíreniu nového koronavírusu. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra DPA. (TASR)

17:31 V Mexiku vstúpili v pondelok do platnosti čiastočné obmedzenia verejného života. Zatvorené sú školy, kiná a múzeá a odložené sú aj verejné podujatia, keďže počet nakazených novým koronavírusom stúpol v krajine na 316. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. (TASR)

17:21 Európska komisia (EK) v pondelok zverejnila usmernenia pre správu hraníc s cieľom udržať toky nákladnej dopravy v celej EÚ počas pandémie koronavírusu. Podľa komisie je potrebné zabezpečiť, aby dodávateľské reťazce v celej EÚ aj naďalej fungovali. Preto sa od členských štátov žiada, aby bezodkladne označili všetky hraničné priechody na transeurópskej dopravnej sieti (TEN-T) ako hraničné priechody so "zeleným pruhom". Hraničné priechody so zeleným pruhom by mali byť otvorené pre všetky nákladné vozidlá bez ohľadu na to, aký tovar prepravujú. Prekročenie hranice vrátane akýchkoľvek kontrol a zdravotného vyšetrenia by tam nemalo trvať dlhšie ako 15 minút. (TASR)

17:20 Počet potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom sa v Rakúsku v pondelok popoludní zvýšil z 3244 na 3924. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na údaje rakúskeho ministerstva zdravotníctva. Za ostatných 24 hodín tak ide o prírastok 20,26 percenta. Deň predtým predstavoval nárast nových prípadov len 15,28 percenta. (TASR)

17:02 Taliansko zakázalo od pondelka svojim obyvateľom cestovať aj v rámci krajiny a zatvorilo väčšinu podnikov a prevádzok v úsilí potlačiť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý si v krajine vyžiadal takmer 5500 obetí na životoch, informovala agentúra AFP. (TASR)

17:01 Prvý test na koronavírus, ktorému sa v pondelok podrobila nemecká kancelárka Angela Merkelová, je negatívny. Uviedol to jej hovorca Steffen Seibert, píšu agentúry DPA a AP. (TASR)

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

16:41 Európska komisia (EK) pomáha členským štátom EÚ pri repatriácii ich občanov, ktorí v dôsledku opatrení proti šíreniu koronavírusu uviazli v zahraničí. Prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany sa viacerým členským krajinám v posledných dňoch podarilo dostať domov nielen svojich obča (TASR)

16:36 Polícia v belgickej metropole Brusel udelila už stovky pokút ľuďom, ktorí navštívili mestské parky, čím ignorovali vládne nariadenia o obmedzovaní sociálnych stykov zamerané na spomalenie šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne bruselskej polície Ilse Van De Keereovej o tom v pondelok informovala agentúra AFP. Len v nedeľu vypísali policajti v bruselských parkoch takmer 300 pokút, pričom za tri predchádzajúce dni to bolo v priemere 100 pokút denne. (TASR)

16:17 Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir v pondelok oznámila, že nastupuje do domácej karantény. Rozhodla sa tak po tom, ako sa nákaza novým koronavírusom potvrdila na škole, ktorú navštevuje jej najmladší syn, píše agentúra DPA. (TASR)

16:12 V Lotyšsku sa na odporúčanie odborníkov nachádza v samoizolácii väčšina členov vlády. Štátne Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb odporučilo domácu karanténu deviatim z celkovo 13 členov vlády. Je medzi nimi aj premiér Krišjanis Karinš.

16:08 V Slovinsku zaznamenali v pondelok do 14.00 h celkovo 442 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je za posledných 24 hodín nárast o 28 prípadov. Údaj bol zverejnený po vykonaní 13.812 testov, čo je o 714 viac, než ich bolo do nedele. Ukazujú to aktuálne údaje slovinského Národného inštitútu pre verejné zdravie, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra STA. (TASR)

16:06 Prvé dva automaty na predaj ochranných rúšok v Českej republike sú od pondelka v prevádzke v moravskom meste Vyškov, informoval spravodajský server Novinky.cz. Automaty dodala spoločnosť Foodex, ktorá bežne prevádzkuje automaty na jedlo, nápoje a kávu. Rúška vyrábajú zamestnanci spoločnosti spolu s dobrovoľníkmi, napísal na Facebooku majiteľ Foodexu Petr Čáslava. Na výrobe sa podľa neho podieľa okolo sto dobrovoľníkov a firma je denne schopná vyrobiť okolo 2000 rúšok. (TASR)

ONLINE Koronavírus neprestajne úraduje:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

16:05 Poslanci maďarského parlamentu začali v pondelok rokovať o vládnom návrhu o predĺžení stavu núdze, ktorý bol vyhlásený 11. marca a v zmysle zákone môže trvať 15 dní. Premiér Viktor Orbán v úvode rozpravy podľa agentúry MTI zdôraznil, že v boji proti šíreniu nákazy novým druhom koronavírusu je Maďarsko ešte iba na začiatku a že na tento boj je potrebných mnoho prostriedkov. Predseda vlády konštatoval, že od krízového štábu očakáva v boji proti šíreniu infekcie disciplinované a rozumné hospodárenie so zdravotnými prostriedkami. (TASR)

15:52 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v pondelok varovala, že kontroly na vnútorných hraniciach EÚ spôsobili obrovské zápchy a poškodili ekonomiku, čo sťažuje boj proti pandémii nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP. (TASR)

15:45 V Belgicku podľahlo novému koronavírusu SARS-CoV-2 už najmenej 88 ľudí. Celkovo bolo  pozitívne testovaných 3743 ľudí, z toho 342 za posledných 24 hodín. V nemocniciach bolo v pondelok ráno 1643 pacientov, počet hospitalizovaných však začal klesať, informovali belgické médiá. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 290 osôb. Približne 350 pacientov už mohlo opustiť nemocnice. (TASR)

15:42 V Španielsku za jediný deň pribudlo 462 nových obetí koronavírusu. Celkový počet obetí tak stúpol už na 2 182. Počet nakazených stúpol za posledných 24 hodín o 4 517, celkový počet ľudí nakazených koronavírusom je teda v Španielsku aktuálne 33 089. 

ONLINE Koronavírus neprestajne úraduje:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/David J. Phillip, John Minchillo)

15:23 Zamestnanec Európskeho parlamentu sa stal prvou osobou v hlavných inštitúciách Európskej únie v Bruseli, ktorá podľahla novému koronavírusu. Predstavitelia europarlamentu to v pondelok uviedli pre agentúru AFP. (TASR)

15:13 Počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v Spojených štátoch v pondelok presiahol číslo 35.000, informovala na svojej webovej stránke stanica Fox News. USA sú treťou najviac postihnutou krajinou po Číne a Taliansku. Následkom ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje, podľahlo v USA už 471 ľudí. (TASR)

15:10 Poľská opozičná prezidentská kandidátka Malgorzata Kidawa-Bloňská v pondelok navrhla, aby sa nadchádzajúce prezidentské voľby v krajine odložili z dôvodu krízy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2. Voľby sú naplánované na  10. mája, pričom druhé kolo by sa malo uskutočniť 24. mája, a to v prípade, že nebude jasný víťaz. Informovala o tom agentúra DPA. (TASR)

15:09 Ďalší dvaja lekári vo Francúzsku podľahli nákaze novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na francúzske úrady. (TASR)

15:08 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok podstúpila test na nový koronavírus po tom, čo bola v kontakte s infikovaným lekárom a momentálne čaká na výsledky testovania. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Steffen Seibert s tým, že Merkelovej zdravotný stav je dobrý. (TASR)

15:01 Pokiaľ chcú Spojené štáty pomôcť Iránu zvládnuť pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2, mali by uvoľniť hospodárske sankcie uvalené na Teherán. V pondelok to vyhlásil iránsky prezident Hasan Rúhání. Dodal, že Irán nemá v úmysle prijať Washingtonom ponúkanú humanitárnu pomoc, píše agentúra Reuters. (TASR)

14:50 V Británii podľahlo nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 dovedna 289 ľudí, keď ďalších osem úmrtí zaznamenali v pondelok v Škótsku a vo Walese. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Štyria ľudia podľahli nákaze koronavírusom v Škótsku, rovnaký počet úmrtí zaznamenali v pondelok aj vo Walese. (TASR)

ONLINE Koronavírus neprestajne úraduje:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Getty Images)

14:49 Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že v kontexte krízy spojenej s koronavírusom spolupracuje s priemyslom a členskými štátmi na maximalizácii dostupnosti ochranných masiek, rukavíc, plášťov a iných zdravotníckych potrieb. Medzi snahy EK patrí aj zvýšenie produkcie na strane súčasných výrobcov, ako aj uľahčenie dovozu zdravotného materiálu a aktivácia alternatívnych spôsobov výroby ochranného vybavenia. (TASR)

14:20 Na cestu do Talianska sa v pondelok vydal autobus so 110.000 rúškami, ktoré sú darom za ochranné pomôcky zhabané minulý týždeň v sklade v Lovosiciach. Autobusom do svojej vlasti cestuje aj 41 talianskych občanov, ktorých na spiatočnej ceste nahradia Česi vracajúci sa z Talianska. Informoval o tom v pondelok spravodajský server Novinky.cz. (TASR)

14:13 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa za uplynulých 24 hodín vo Švajčiarsku zvýšil o viac ako 1000. Celkom Švajčiarsko eviduje 8060 prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie úradu pre zdravotníctvo (BAG). Počet úmrtí z nedele na pondelok vzrástol o šesť a dosiahol 66. (TASR)

14:12 Albánsko v pondelok informovalo o troch ďalších úmrtiach v súvislosti s novým druhom koronavírusu. V krajine dosiaľ potvrdili 89 prípadov nákazy a celkovo štyri úmrtia, píše agentúra AP. Tirana zaznamenala prvý prípad ochorenia COVID-19 pred dvoma týždňami a vláda uviedla, že očakáva nárast počtu infikovaných. (TASR)

14:11 Pandémia nového koronavírusu mala v mnohých krajinách za následok panické skupovanie toaletného papiera. Pre tých, ktorí nevedia odhadnúť, koľko ho skutočne potrebujú či kedy sa im zásoby minú, sú k dispozícii on-line kalkulačky. (TASR)

13:59 Jedna z najväčších nemocníc v Poľsku, Univerzitná nemocnica v Krakove, prestala prijímať nových pacientov a uzavrela takmer všetky oddelenia. Dôvodom je skutočnosť, že u niektorých jej zamestnancov potvrdili nákazu novým koronavírusom. Otvorené zostáva len infekčné oddelenie, kde liečia pacientov s respiračným ochorením COVID-19. Poľsko dosiaľ potvrdilo 649 prípadov nákazy novým koronavírusom, sedem pacientov zomrelo.

13:40 Jedna z najväčších nemocníc v Poľsku, Univerzitná nemocnica v Krakove, prestala prijímať nových pacientov a uzavrela takmer všetky oddelenia. Dôvodom je skutočnosť, že u niektorých jej zamestnancov potvrdili nákazu novým koronavírusom.

13:27 V Gambii zaznamenali v pondelok prvú obeť koronavírusu, ktorou je 70-ročný muž z Bangladéša. (TASR)

13:17 India v dôsledku pandémie koronavírusu preruší osobnú leteckú dopravu. Nákladnej leteckej dopravy sa nariadenie netýka. (TASR)

13:16 Veľká časť členských a pozorovateľských organizácií platformy Ambrela mobilizuje svoje kapacity a prostriedky, aby poskytla svoju expertízu, pomoc a podporu v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu, ako aj zvládnuť sebaizoláciu, domáce vzdelávanie detí či prácu z domu. (TASR)

13:07 Počet úmrtí spôsobených novým druhom koronavírusu prekročil v pondelok 15.000, vyliečilo sa viac ako 100.000 nakazených. (TASR)

12:45 Ruská armáda v rámci preventívnych opatrení proti šíreniu koronavírusu zastavila vojenské cvičenia v blízkosti hraníc s ostatnými štátmi. (TASR)

12:16 V dôsledku globálnej pandémie koronavírusu musela v rámci preventívnych opatrení vlád zostať v domácej karanténe viac ako miliarda obyvateľov vo vyše 50 krajinách a územiach na celom svete. (TASR)

11:50 Taliansko s nádejou sleduje pozitívne dôsledky zákazu vychádzania

11:48 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom  SARS-CoV-2 stúpol za 24 hodín v Španielsku o 462 a presiahol 2000 prípadov. (TASR)

11:34 Ak sa školy v Česku neotvoria do 1. júna, nemuseli by sa konať maturitné skúšky. Maturitné vysvedčenie by učitelia vystavili na základe posledných troch vysvedčení študenta. (TASR)

11:22 Slovinské úrady potvrdili v pondelok tretie úmrtie pacienta nakazeného novým druhom koronavírusu.(TASR)

11:17 Irán v pondelok potvrdil ďalších 127 prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil celkovo na 1812. Nakazených je viac ako 23.000 osôb. (TASR)

11:15 Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev oznámili v pondelok nový balík opatrení v boji proti šíreniu koronavírusu. Kyjev okrem iného od stredy zavrie ihriská a parky a zakáže využívanie verejnej dopravy pre väčšinu obyvateľov. (TASR)

10:55 V Thajsku oznámili v pondelok 122 nových prípadov nákazy koronavírusom, ktorý sa šíri z hlavného mesta Bangkok do ďalších častí krajiny. (TASR)

10:25 Hongkong oznámil, že zakáže vstup na svoje územie všetkým ľuďom bez trvalého pobytu v mestskom štáte. (TASR)

09:40  Na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta pristálo v pondelok ráno prvé lietadlo, ktoré z Číny doviezlo zdravotnícke ochranné prostriedky. (TASR)

09:20 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v pondelok v Českej republike na 1165, čo je o 45 prípadov viac než v nedeľu. Jeden človek v súvislosti s infekciou zomrel, šesť ľudí sa uzdravilo. (TASR)

09:11 V Turecku testovali v nedeľu ďalších 289 ľudí pozitívne na koronavírus SARS-CoV-2. Počet oficiálnych prípadov nakazených týmto koronavírusom sa tak zvýšil v krajine na 1236.(TASR)

08:42 Ruský premiér Michail Mišustin poveril v pondelok ministerstvo digitálneho rozvoja, spojov a masmédií vytvorením systému monitorovania občanov, ktorí boli v kontakte s pacientmi nakazenými koronavírusom. (TASR)

08:30 Nový Zéland zavedie na štyri nasledujúce týždne prísne obmedzenia pohybu s cieľom spomaliť šírenie nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 medzi obyvateľmi.

08:15 Siedme ruské lietadlo s vojenskými odborníkmi a vybavením na pomoc v boji s koronavírusom priletelo do Talianska. (TASR)

07:55 Čierna Hora zaznamenala prvé úmrtie v dôsledku nákazy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2. Potvrdených je doposiaľ 22 prípadov nákazy. Ďalších 5500 ľudí je umiestnených v nemocniciach na pozorovaní. (TASR)

07:45 Polícia na Srí Lanke zadržala 1 589 ľudí a zhabala stovky vozidiel za porušenie trojdňového zákazu vychádzania, ktorý vláda zaviedla v rámci prísnych opatrení zameraných na boj proti šíreniu nového koronavírusu. Niektoré osoby zatkli policajné hliadky za pitie alkoholu na verejných miestach, ďalší ľudia sa potulovali po uliciach či počas zákazu jazdili. Policajti v tejto súvislosti zhabali 362 vozidiel. Na Srí Lanke potvrdili vírus zatiaľ u 82 ľudí.(TASR)

07:40 Nádvorie pred mešitou al-Aksá je od pondelka úplne uzavreté pre verejnosť. Ide o veľmi zriedkavý krok, ku ktorému nadácia pristúpila v rámci boja proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. (TASR)

07:00 Diskreditovaný hollywoodský magnát Harvey Weinstein má pozitívne výsledky testov na nový druh koronavírusu. (TASR)

06:47 Južná Kórea od nedele testuje všetkých pasažierov z Európy na nový koronavírus a sprísňuje hraničné kontroly, aby zabránila jeho návratu zo Západu. Všetci Juhokórejčania, ktorí sa vracajú z Európy, ako aj cudzinci s dlhodobými vízami, musia zostať po príchode 14 dní v karanténe. Testy už absolvovalo viac ako 1 440 pasažierov. (TASR)

Koronavírus
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matias Delacroix)

06:20 V stredočínskom meste Wu-chan, pôvodnom epicentre pandémie nového koronavírusu, povolili obmedzený pohyb obyvateľov po jeho území aj mimo neho. 

06:16 Spojené arabské emiráty (SAE) v pondelok oznámili, že v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dva týždne pozastavia prevádzku bežných osobných alebo tranzitných letov. Rozhodnutie vstúpi do platnosti v priebehu 48 hodín.

SAE pre koronavírus pozastavujú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Gambrell, File)

06:15 Čína naďalej zápasí s "privezenými" prípadmi nakazenia novým koronavírusom, ktorých potvrdený počet vzrástol o 39 na 353. V stredočínskej provincii Chu-pej, odkiaľ sa nový koronavírus od konca minulého roka rozšíril do celého sveta, zaznamenali aj deväť ďalších úmrtí v dôsledku tejto nákazy. Na čínskej pevnine tak podľa údajov komisie zomrelo už 3270 ľudí.(TASR)

Čína je s vyše 81.000 infikovanými osobami stále najhoršie postihnutou krajinou, pokiaľ ide o súčasnú koronavírusovú pandémiu. Úrady v Pekingu prijali celý rad opatrení, aby zabránili druhej vlne šírenia koronavírusu. (TASR)

06:12 Odklad tohtoročných letných olympijských hier v Tokiu "sa môže stať nevyhnutným", pokiaľ by pandémia nového koronavírusu znemožňovala ich bezpečný priebeh.

Olympijské hry v ohrození
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

06:10 Horná komora amerického Kongresu neschválila v nedeľu návrh zákona, ktorý mal uvoľniť státisíce miliónov dolárov na pomoc ekonomike Spojených štátov v čase koronavírusovej krízy. Iniciatíva vládnucich republikánov v Senáte stroskotala na nulovej podpore zo strany opozičných demokratov, ktorí ju označili za nedostatočnú. (TASR)

06:07 Každodenný nárast v počte prípadov nakazenia novým koronavírusom v Rakúsku je čoraz menej výrazný, čo znamená, že "prijaté opatrenia začínajú účinkovať". 

06:05 Pandémia nového koronavírusu si vo Francúzsku zrejme vyžiadala život prvého lekára. Oznámil to v nedeľu francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran. Do nedele vírusu podľahlo najmenej 674 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo dosiaľ 16.018 potvrdených prípadov nakazenia, odhaduje sa však, že nakazených sú v skutočnosti desaťtisíce. (TASR)

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

ONLINE Koronavírus neprestajne úraduje:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Centers for Disease Control and Prevention)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: SvetPandémiaNákazaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu