Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Prísne opatrenia v boji proti vírusu prijal aj Nový Zéland

Ulice Nového Zélandu sú prázdne. Zobraziť galériu (2)
Ulice Nového Zélandu sú prázdne. (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Baker)

WELLINGTON - Nový Zéland zavedie na štyri nasledujúce týždne prísne obmedzenia pohybu s cieľom spomaliť šírenie nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2 medzi obyvateľmi. Informovala o tom v pondelok premiérka Jacinda Ardernová, píše agentúra AFP.

Premiérka v prejave vyhlásila, že krajina s piatimi miliónmi obyvateľov v južnej časti Tichého oceánu má šťastie, pretože počet potvrdených prípadov (102) je zatiaľ nízky a na ochorenie COVID-19 dosiaľ nikto nezomrel.

Ako však upozornila, z najnovších zistení vyplynulo, že korovanírus sa už šíri medzi jednotlivými obyvateľmi a nejde iba o prinesené prípady. A preto je nevyhnutné okamžite konať. V opačnom prípade sa počet nakazených každým dňom zdvojnásobí.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Pokiaľ sa to stane nekontrolovane, zahltí to náš zdravotný systém a zomrú desaťtisíce Novozélanďanov," povedala Ardernová novinárom s tým, že takýto scenár je neprípustný. Celoštátne preventívne opatrenia sú preto podľa nej "jednoduchý, ale vysoko efektívny spôsob, ako obmedziť vírus... a dajú nášmu zdravotníckemu systému príležitosť na boj".

Nový Zéland vstúpi v priebehu nasledujúcich 48 hodín do štvrtej výstražnej úrovne pred ochorením COVID-19. Ide o najvyššiu úroveň vládneho núdzového plánu, ktorý predstavili v sobotu. Podľa neho sa školy a podniky, ktoré nie sú nevyhnutné, zatvoria a Novozélanďania budú musieť zostať doma počas nasledujúcich štyroch týždňov.

Nariadenie taktiež dáva vláde široké právomoci vrátane povolania armády s cieľom dodržiavať izoláciu a zákaz vychádzania. Ardernová uznala, že prijaté kroky spôsobia veľké hospodárske a sociálne škody, ale takáto reakcia pomôže "zachrániť životy". Premiérka Novozélanďanov na záver tlačovej konferencie vyzvala, aby dodržiavali pravidlá izolácie a navzájom sa podporovali.
 

Viac o téme: OpatreniaNový ZélandKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu