Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ONLINE Koronavírus straší celý svet: Centrom nákazy je Európa, pozitívne správy z Číny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (47)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM/VIEDEŇ/MADRID - V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 427 ľudí. Počet obetí sa tak vo štvrtok vyšplhal na 3405, čím táto krajina prekonala počet mŕtvych v Číne. Desivé správy prichádzajú aj z ďalších štátov. S nebezpečným vírusom bojuje i susedné Česko, kde sa počet potvrdených prípadov v priebehu včerajšieho dňa dramaticky zvýšil. Dianie sledujeme ONLINE.

  • Počet nakazených na celom svete je 255 733, zomrelo 10 495 ľudí, vyliečilo sa 89 918 (údaje z 20. 3. o 15.30 h.)
  • Svetová zdravotnícka organizácia označila epidémiu za pandémiu
  • Na Slovensku platí mimoriadna situácia, infikovalo sa 137 osôb, ústredný krízový štáb prijal prísne opatrenia
  • Aj Česko vyhlásilo núdzový stav, vláda od 16. marca zatvorila hranice republiky, počet potvrdených prípadov nákazy sa tam vyšplhal na 774
  • Výrazný počet nakazených hlási Veľká Británia, vírusu podľahlo už 139 ľudí
  • V Taliansku podľahlo koronavírusu ďalších 427 ľudí, mŕtvych je viac ako v Číne, celkovo zomrelo 3405 ľudí
  • Vo Francúzsku podľahlo nákaze za posledných 24 hodín 108 ľudí
  • Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k prístupné sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky 0800 221 234 

VIDEO Čo treba vedieť o koronavíruse?


ONLINE

Vážení čitatelia, dnešný ONLINE sa skončil. 

22:00 Dopravné obmedzenia, ktoré nariadila ukrajinská vláda v súvislosti s bojom proti šíreniu koronavírusu, spôsobujú v Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste, veľký chaos a nepokoje. V otvorenom liste ukrajinskej vláde, ktorý sa v piatok dostal do médií, to uvádza starosta Charkova Gennadyj Kernes.

Podľa Kernesa tieto opatrenia spôsobujú v 1,5-miliónovom Charkove neuveriteľné komplikácie, a objavili sa aj prípady, keď nahnevaní obyvatelia zaútočili na autobusy a zbili šoférov. Niektorí šoféri po týchto udalostiach odmietajú ďalej pracovať, píše Kernel a navrhuje ukrajinskej vláde, aby aspoň čiastočne opäť povolila dopravu metrom.

21:59 Úrady v nigérijskom megameste Lagos v piatok vyhlásili, že nemocnice zaznamenali prípady otravy liekom proti malárii chlorochín (Chloroquine) po tom, čo ho americký prezident Donald Trump propagoval aj na liečbu choroby COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Trump vo štvrtok oznámil, že tento liek proti malárii "schválil" na liečbu ochorenia COVID-19 americký Úrad na kontrolu potravín a liečiv (FDA), ale šéf úradu na prezidentove slová rýchlo zareagoval a povedal, že liek ešte nedostal definitívny súhlas.

Donald Trump.
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon)

21:58 Schodok štátneho rozpočtu chce vláda kvôli dopadom koronavírusu smerovať na 200 miliárd korún (3,67 miliardy eur). Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes večer povedal Českej televízii (ČT). Počíta s poklesom príjmov a výdavkami na podporu firiem, uviedol. Štátny rozpočet pre tento rok bol schválený so schodkom 40 miliárd korún.

21:39 Český premiér Andrej Babiš rokoval v piatok na zámku v Lánoch s prezidentom Milošom Zemanom. Témou schôdzky bola pandémia koronavírusu, lídri sa po stretnutí nechali vyfotografovať v rúškach. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Babiš po stretnutí pre televíziu TV Nova povedal, že Česko má vďaka Zemanovým vzťahom v Pekingu prednostne materiál z Číny. Česko má podľa Babiša v Číne skvelé vzťahy.

"Je to vzťah medzi vládou a vládou," povedal podľa televízie ČT24. Babiš občanom odporúčal, aby cez víkend ostali doma a pozerali televíziu: "Je to dôležitý víkend." Upozornil tiež na to, že je dôležité, aby si ľudia zakrývali ústa a nos. Pokiaľ sa podľa neho budú ľudia správať zodpovedne, nemalo by dôjsť k zákazu vychádzania.

Český premiér Andrej Babiš
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

21:33 Talianska vláda sprísnila opatrenia v rámci boja s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 a v piatok oznámila ďalšie obmedzenia pohybu osôb. Ako informuje agentúra DPA, ministerstvo zdravotníctva nariadilo zatvorenie všetkých parkov a ihrísk a zakázalo vonkajšie voľnočasové aktivity. Individuálne fyzické cvičenie je stále povolené, ale v blízkosti domova. Zatvorené sú aj bary a reštaurácie na železničných a čerpacích staniciach. Ministerstvo tiež zakázalo obyvateľom presúvať sa do ich víkendových domov.

21:28 Zimbabwe potvrdilo v piatok prvý prípad nákazy koronavírusom na svojom území. Informovala o tom agentúra AP s tým, pandémia ohrozuje takmer zrútený systém zdravotnej starostlivosti v tejto africkej krajine, ktorá čelí hospodárskej kríze. Zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa už pred niekoľkými dňami vyhlásil stav národnej katastrofy, i keď v krajine nebol vtedy ani jeden prípad nákazy novým druhom koronavírusu.

Emmerson Mnangagwa
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP/Ben Curtis)

20:54 Prísne opatrenia, ktoré musia ľudia dodržiavať v súvislosti so šírením nového koronavírusu, budú možno musieť byť v platnosti aj celý rok, pričom počas tohto obdobia sa budú zrejme striedavo sprísňovať a uvoľňovať. Tvrdia to britskí vedci z rôznych odborov, ktorí radia britskej vláde, ako má postupovať v boji s koronavírusom. V najlepšom prípade budú takéto opatrenia potrebné po dobu šiestich mesiacov, uvádza sa v správe, ktorú tento týždeň zverejnila Vedecká poradná skupina pre krízové situácie (SAGE).

20:52 V dôsledku cestovných obmedzení v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 mohlo v rôznych krajinách sveta uviaznuť približne 300.000 občanov Európskej únie. V piatok to uviedol vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, píše agentúra DPA.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

Približne 100.000 občanov EÚ nahlásilo svoj pobyt v zámorských oblastiach, ich skutočný počet je však omnoho vyšší, povedal Borrell v piatok pre agentúru DPA. "Možno sme bližšie k 300.000," povedal s tým, že iba v juhovýchodnej Ázii je v súčasnosti 100.000 európskych turistov.

20:49 Nemecko zaznamenalo celkovo vyše 18.400 prípadov nákazy novým koronavírusom a približne 53 úmrtí. Vyplýva to zo sčítania údajov tlačovej agentúry DPA, ktorá svoje zistenia zverejnila v piatok večer. Čísla sa opierajú o najnovšie údaje z každej nemeckej spolkovej krajiny - ukazujú obzvlášť vysoký počet v Severnom Porýní-Vestfálsku so 6200 prípadmi, v Bavorsku s 3100 nakazenými a v Bádensku-Württembersku s vyše 2700 prípadmi.

20:45 Počet obetí koronavírusu v Taliansku v piatok stúpol už na 4 032. Za posledných 24 hodín tak počet obetí v tejto krajine stúpol o hrozivých 627, čo je doteraz najvyšší nárast za jeden deň. Počet ľudí, u ktorých bola potvrdená nákaza, vzrástol v Taliansku od štvrtka večera do piatka večera z 41 035 na 47 021, čo znamená nárast o 5 986 prípadov za jeden deň.

Situácia v Taliansku je
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

Spomedzi nakazených sa 4 440 pacientov už vyliečilo. Taliansko je počtom obetí aj počtom infikovaných celosvetovo na prvom mieste, pričom počet obetí aj počet ľudí s potvrdenou nákazou tam stúpa najrýchlejšie zo všetkých krajín.

20:41 Prvé úmrtie na nový koronavírus ohlásilo v piatok Srbsko. Ide o 59-ročného muža z mesta Kikinda na severovýchode krajiny. Pacient bol v kontakte s osobou, ktorá sa vrátila z Talianska. Oznámila to srbská premiérka Ana Brnabičová. Brnabičová tiež uviedla, že o život bojuje ďalších osem pacientov. Zároveň v súvislosti s pandémiou koronavírusu oznámila prísnejšie opatrenia - úplné zastavenie verejnej dopravy a zatvorenie reštaurácií, barov a obchodných centier.

20:36 Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyzval v piatok Čínu, aby podrobnosti z krízovej situácie okolo nového koronavírusu "sprístupnila celému svetu". Pompeo predtým obvinil komunistický režim z toho, že pôvodne zatajoval vypuknutie nákazy, pripomenula tlačová agentúra AFP. "Čínska vláda bola prvá, ktorá vedela o nebezpečenstve pre svet. A z toho vyplýva osobitná povinnosť postarať sa o to, aby sa údaje dostali k našim vedcom, k našim odborníkom," povedal Pompeo novinárom v Bielom dome.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/Kevin Lamarque/Pool via AP)

"Tu nejde o odplatu," uviedol Pompeo. "Chceme to hneď teraz uviesť na pravú mieru. Musíme zaistiť, aby sa už dnes súbory údajov a poznatkov, ktoré dostala čínska komunistická strana, dostali aj do každej krajiny, k celému svetu. To je povinnosť, aby boli ľudia v bezpečí," dodal šéf americkej diplomacie.

20:15 Belgická novovytvorená federálna vláda poskytne jednu miliardu eur na okamžitú pomoc pre nemocnice, ktoré čelia ťažkej ekonomickej situácii v súvislosti s pandémiou vírusovej choroby COVID-19. Situácia sa podľa tlačovej agentúry Reuters sa v nadchádzajúcich dňoch stane "extrémne intenzívnou". Mimoriadne opatrenia sú určené na podporu hospodárstva počas krízy a budú stáť federálnu vládu približne desať miliárd eur, uviedol federálny minister pre štátny rozpočet David Clarinval.

19:47 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 78 ľudí. Celkový počet obetí nákazy sa tak v krajine vyšplhal na 450. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na úrady.

19:44 Poľský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Adam Jarubas v piatok na Twitteri oznámil, že má pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Ide tak o prvého známeho europoslanca nakazeného týmto vírusom, informovala agentúra AFP. "Priatelia, otestovali ma na (ochorenie) COVID-19 a výsledok testu bol pozitívny. Som v nemocnici a cítim sa dobre," tvítoval 45-ročný poľský europoslanec.

Europoslanec Adam Jarubas je
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Twitter/Adam Jarubas)

19:38 Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok varoval mladých ľudí, že v pandémii nového koronavírusu "nie sú nepremožiteľní", a upozornil, že ich sebadisciplína môže zachrániť životy starších ľudí.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

"Dnes mám odkaz pre mladých ľudí: Nie ste nepremožiteľní. Tento vírus vás môže držať v nemocnici celé týždne - alebo vás dokonca zabiť. A aj keď neochoriete, vaše rozhodnutie, na ktoré miesto sa vyberiete, môže niekomu inému priniesť život alebo smrť," uviedol šéf WHO na virtuálnej tlačovej konferencii vo švajčiarskej Ženeve.

19:27 Británia v piatok oznámila nové obmedzenia v rámci boja s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. V krajine budú od piatkovej noci zatvorené kaviarne, krčmy, bary, reštaurácie, nočné kluby, divadlá a centrá voľného času. Na tlačovej konferencii o tom informoval britský premiér Boris Johnson, píše agentúra AFP. Podľa Johnsona by tieto zariadenia mali pozatvárať "čo najskôr to bude možné" od piatkovej noci a v sobotu by ich nemali znova otvárať. Dodal, že služby súvisiace s donáškou a výdajom jedla budú povolené.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP/Richard Pohle)

18:53 Parížska polícia zadržala dve osoby pre podozrenie z hromadenia ochranných masiek, čo je v rozpore s nariadením vlády, na základe ktorého sa musia tieto výrobky odovzdať miestnym úradom. Je to opatrenie v čase šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na francúzsku prokuratúru.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

Doteraz vo francúzskej metropole spustili po vykonaní kontrol štyri vyšetrovania, odkedy prezident Emmanuel Macron na začiatku marca oznámil, že úrady zhabú v prospech štátu všetky zásoby ochranných masiek a ich ďalšiu produkciu. Macron vysvetlil, že masky budú poskytnuté pacientom s koronavírusom a zdravotníkom - profesionálom.

18:51 Belgicko sa stalo v piatok najnovšou európskou krajinou, ktorá zatvára hranice, aby zastavila šírenie nového koronavírusu. Belgicko ich zatvára pre všetkých okrem nákladnej dopravy a cestujúcich, ktorí vykonávajú základné, nevyhnutné pracovné úlohy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Belgický minister vnútra Pieter De Crem uviedol, že rozhodnutie urobili po rozhovoroch so susednými krajinami - Britániou, Francúzskom, Nemeckom, Luxemburskom a Holandskom.

18:47 Tuniský prezident Kajs Saíd vyhlásil v piatok celoštátnu nepretržitú izoláciu obyvateľstva. K tomuto opatreniu Tunisko pristúpilo v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.Saíd začiatok platnosti nariadenia, ktoré je reakciou na 50 nových prípadov a jedno úmrtie v dôsledku ochorenia COVID-19, nešpecifikoval. V Tunisku už od utorka platí zákaz nočného vychádzania, a to v čase od 18.00 h do 06.00 h.

18:29 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku sa v priebehu 24 hodín zvýšil o 2958 a v piatok dosiahol 13.957 osôb. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI). Šéf inštitútu Lothar Wieler oznámil, že počet úmrtí sa za uvedené obdobie zvýšil o 11 na 31.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

"Počas nasledujúcich dvoch týždňov budeme svedkami ďalších úmrtí, a to aj v Nemecku," povedal Wieler a takisto upozornil na obmedzené kapacity nemocníc v krajine. Nemecko je podľa neho len na začiatku šírenia nákazy. "Infikuje sa čoraz viac ľudí; čoraz viac ich bude treba prijať na pohotovosť a čoraz viac ľudí bude potrebovať respiračné pomôcky," uviedol Wieler.

18:25 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 627 ľudí, čo je zatiaľ najviac za jeden deň. Počet obetí sa tak v piatok vyšplhal na vyše 4000. Informovala o tom agentúra AFP.

18:16 Potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusU v Česku stúpol na 833, počas dneška sa počet zvýšil o 68, vyliečili sa štyria pacienti. Najviac nakazených je v Prahe a Stredočeskom kraji. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe ministerstva zdravotníctva. Údaj o počte nakazených je platný k dnešnému času17:55.

18:11 Poľsko má šiestu obeť ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom a 411 potvrdených prípadov nákazy, vrátane 33 nových. V piatok popoludní to oznámilo poľské ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra PAP.

Šiesta obeť zomrela v nemocnici v meste Laňcut na juhovýchode krajiny. Ide o 27-ročnú ženu, ktorá pred niekoľkými dňami porodila. Bezprostrednou príčinou smrti bola podľa Poľského rozhlasu sepsa (otrava krvi) po pôrode, ktorý mohol prispieť k ťažkému priebehu choroby. Koronavírusom sa žena nakazila od svojej matky, ktorá sa vrátila z Talianska.

18:09 Spojené štáty a Mexiko sa v piatok dohodli na čiastočnom uzatvorení vzájomnej hranice v dôsledku pandémie koronavírusu. Oznámil to americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, píše agentúra AFP. "Spojené štáty a Mexiko sa dohodli na obmedzení nepodstatných ciest cez našu spoločnú hranicu," uviedol Pompeo.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP/Jeff Chiu)

"Obe naše krajiny vedia, že je dôležité spolupracovať na obmedzení šírenia vírusu a na zabezpečení toho, aby obchod, ktorý podporuje našu ekonomiku, naďalej pokračoval." Podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa je tento krok nevyhnutný na zabránenie "šíreniu infekcie na našich colníkov, migrantov a medzi širokú verejnosť".

18:07 Jordánsko uvalí od soboty zákaz vychádzania zabraňujúci pohybu obyvateľov po vonku až na výnimočné prípady. Cieľom opatrenia je predísť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa hovorcu vlády nariadenie začne platiť v sobotu ráno o 7.00 h miestneho času a vyhlásené bolo až do odvolania.

Jordánsky kráľ Abdalláh II.
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Raad Adayleh)

Kráľ Abdalláh II. prijal mimoriadny dekrét, ktorý dáva vláde rozsiahle právomoci ako vynútenie zákazu vychádzania pomocou armády a ďalšie opatrenia, ktoré porušujú občianske a politické slobody. Vládou nariadený zákaz vychádzania navrhol premiér Umar Razzáz po tom, čo mnoho ľudí nedržiavalo výzvy orgánov, aby až na nevyhnutné prípady nevychádzali z domov.

18:05 Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa v piatok oznámil, že armáda pomôže zriadiť poľnú nemocnicu s 5500 lôžkami, ktorá bude vybavená aj momentálne veľmi potrebnými jednotkami intenzívnej starostlivosti. Kliniku zriadia v priestoroch konferenčného centra v Madride, informovala agentúra AP. Celý článok si prečítate TU >>

17:48 Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo nariadil v piatok zatvorenie všetkých firiem, obchodov a podnikov, ktorých prevádza nie je nevyhnutná, a zakázal všetky zhromaždenia. Stupňuje tak opatrenia, ktorými sa snaží zastaviť šírenie smrtiacej pandémie nového koronavírusu. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP. Fungovať majú iba základné podniky a predajne, ako napríklad lekárne a obchody s potravinami, spresnila tlačová agentúra DPA.

Vyľudnené Times Square v
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Seth Wenig)

Všetky firmy a podniky majú nechať zamestnancov doma, v predchádzajúci deň sa guvernérovo nariadenie týkalo iba 75 percent zamestnancov. Guvernér vyhlásil nové opatrenie, pretože v štáte New York dochádza k obrovskému nárastu prípadov nákazy.

17:29 V Česku sa vyliečil štvrtý pacient nakazený novým koronavírusom. ČR má 774 potvrdených prípadov infekcie a von môžu ľudia chodiť len s rúškami. Američania tiež schválili experimentálny liek Remdesivir pre českého pacienta, ktorý je vo vážnom stave. Informácie priniesol v piatok spravodajský portál Novinky.cz. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch v piatok na Twitteri oznámil, že štvrtou vyliečenou je žena z Moravskosliezskeho kraja. 

17:22 V Miláne nariadili v piatok rozmiestnenie 114 talianskych vojakov v rámci kampane "Bezpečné ulice" na kontrolu opatrení na zabránenie šíreniu koronavírusu. Informovala o tom agentúra ANSA. Tento krok prišiel po žiadosti guvernéra regiónu Lombardsko Attiliu Fontanu, aby armáda pomohla polícii vynútiť si ochranné opatrenia.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

Tamojší obyvatelia totiž môžu vychádzať na ulicu len v niektorých prípadoch, ako je cesta do práce či k lekárovi, tisíce z nich však pravidlá porušujú. Fontana žiada nasadenie ďalších vojakov, tvrdí, že "114 vojakov nie je nič".

17:17 Obyvatelia kosovskej metropoly Priština sa vo štvrtok večer uchýlili k netradičnej forme protestu proti vláde. Keďže pre pandémiu koronavírusu nemohli vyjsť do ulíc, demonštrovali zo svojich balkónov - a to búchaním do hrncov či panvíc, informovala v piatok agentúra DPA. Spravodajský portál The Pristina Insight uviedol, že demonštranti chceli takýmto spôsobom prejaviť pohŕdanie nad "drámou a neistotou", akú v krajine vytvárajú politickí lídri v čase pandémie koronavírusu a len šesť týždňov po tom, ako sa moci ujala nová vláda.

16:59 Niektoré nemecké spolkové krajiny, a tiež Švajčiarsko, v piatok oznámili sprísnenie opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. V Bavorsku obmedzia pohyb ľudí po vonku na cestu do práce, nákup potravín a iných nevyhnutných tovarov a návštevu lekára. Podobne ako v mnohých ďalších krajinách, povolené budú aj outdoorové športové aktivity ako behanie či turistika, tým sa však ľudia budú môcť venovať iba osamote, nie v skupinách. Podobné opatrenia chystá aj Sársko a uvažujú o nich aj ďalšie nemecké spolkové krajiny.

16:52 Turecko zvažuje skrátenie trestov niektorých väzňov, aby počas pandémie nového koronavírusu zmiernilo preľudnenie vo väzniciach. Vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana bude na budúci týždeň konzultovať s ostatnými stranami v parlamente legislatívu, ktorá by ustanovila skrátenie niektorých trestov, uviedol poslanec AKP Mehmet Mus. Detaily o pláne ale nezverejnil.

Podľa denníka Milliyet by sa opatrenie nemalo týkať väzňov odsúdených za drogy, sexuálne násilie alebo za terorizmus. To by znamenalo vylúčenie desiatok väznených novinárov, pretože mnohých odsúdili na základe obvinení súvisiacich s terorizmom.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP)

16:45 V juhovýchodnej Ázii rýchlo pribúdajú prípady ľudí infikovaných koronavírusu, informovala dnes agentúra Reuters. Najviac zasiahnutou krajinou v regióne je Malajzia, kde bude od nedele s kontrolou obmedzenia pohybu ľudí pomáhať armáda. Indonézske zdravotníctvo nezvláda príliv chorých a na COVID-19 tu umiera najviac ľudí z celej juhovýchodnej Ázie. Významné zvýšenie počtu prípadov hlási za dnešný deň tiež Singapur.

16:42 Stredoafrický štát Gabon v piatok oznámil prvé úmrtie na nový koronavírus - zomrel 50-ročný muž, ktorý je zároveň druhou obeťou tohto patogénu v subsaharskej Afrike. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP. Pacient bol nedávno vo Francúzsku a zomrel "na komplikácie vyplývajúce z cukrovky a syndrómu akútnej respiračnej tiesne (ARDS)", uviedol Guy Patrick Obiang Ndong z gabonského tímu pre boj s koronavírusom.

Gabon, ktorý má tri ďalšie potvrdené prípady nákazy, už zaviedol mnohé opatrenia, napríklad obmedzil medzinárodné lety, zatvoril školy a zakázal zhromažďovanie viac ako 30 ľudí. Celkový známy počet prípadov nákazy v Afrike je 881 a hoci dosiaľ šírenie "zaostávalo" za ostatnými svetadielmi, v súčasnosti sa epidémia zrýchľuje, ako ukazuje najnovšie sčítanie prípadov agentúry AFP.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

16:35 Pandémia nového koronavírusu narušila plány s misiou na Mesiac amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Pre vzrastajúci počet prípadov nákazy blízko kľúčových technických centier v štátoch Louisiana a Mississippi musela NASA zastaviť výrobu a testovanie rakety Space Launch System (SLS) a systémov kozmickej lode Orion. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

V Stennisovom vesmírnom stredisku v Mississippi potvrdili nákazu novým koronavírusom u jedného zo zamestnancov. Vo výrobnom komplexe Michoud Assembly Facility v Louisiane zatiaľ nemajú žiadny prípad ochorenia COVID-19, ktoré vírus spôsobuje. V obciach v okolí oboch zariadení však výskyt nákazy rastie, a tak NASA nariadila ich zavretie. Šéf NASA Jim Bridenstine uviedol, že zamestnanci v súčasnosti pracujú na tom, aby dali stroje do bezpečných podmienok.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

16:29 Slovinsko vstúpilo o polnoci zo štvrtka na piatok do režimu obmedzeného pohybu, keďže vláda v snahe zastaviť epidémiu nového koronavírusu vydala nariadenie dočasne zakazujúce zhromažďovanie ľudí na verejných miestach. Nariadenie zakazuje pohyb a zhromažďovanie ľudí na verejných miestach až do odvolania, ale obsahuje aj výnimky, aby sa zaistilo fungovanie spoločnosti.

16:25 Čoraz viac Maďarov porušuje pravidlá povinnej domácej karantény, ktorú musia absolvovať občania Maďarska po návrate z krajín s nákazou koronavírusom SARS-CoV-2. Informoval o tom v piatok v Budapešti hovorca krízového štábu Tibor Lakatos. Podľa spravodajského servera Origo.hu spresnil, že maďarské orgány evidujú 69 prípadov nedodržania pravidiel povinnej izolácie. Polícia minulú sobotu (14.3.) zverejnila podmienky domácej karantény. Ich súčasťou je aj vyvesenie výraznej červenej tabuľky s upozornením o karanténe na vchodové dvere svojho obydlia. Za jej odstránenie bez vedomia príslušných úradov hrozí trestné stíhanie.

16:18 Na Ukrajine je potvrdených dosiaľ 26 prípadov koronavírusovej infekcie, z toho tri smrteľné. Podľa agentúry Ukrinform o tom v piatok informovalo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave k občanom zároveň oznámil, že zaznamenali prvý prípad zotavenia sa z nákazy. Ide o obyvateľa mesta Černovice, informovala agentúra UNIAN.

Zelenskyj avizoval, že v priebehu nasledujúcich 48 hodín bude mať krajina k dispozícii desať miliónov vysokopresných laboratórnych testov, desať umelých pľúcnych ventilačných prístrojov, milión masiek s vysokou ochranou pre lekárov a policajtov, 400.000 rýchlotestov a 10.000 litrov dezinfekčných prostriedkov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

16:06 Európska komisia (EK) zverejnila v piatok prehľad o mýtoch a dezinformáciách spojených s pandémiou COVID-19 zámerne šírených zo zahraničia. V tejto súvislosti môžeme hovoriť o "infodémii", uviedol Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella. Celý článok si môžete prečítať TU >>

15:46 Mnohé talianske mestá žiadajú vládu, aby zaviedla ešte tvrdšie opatrenia, ktorými by obmedzila pohyb obyvateľstva po vonku. Tie terajšie - tiež pomerne prísne - opatrenia totiž mnohí ľudia obchádzajú a nerešpektujú. Podľa údajov talianskej polície udelili policajti do piatka rána pokuty pre 53-tisíc ľudí, ktorých legitimovali vonku, a pritom tam nemali čo hľadať. Ľudia si podľa polície napríklad chodia nakupovať niekoľkokrát za deň, prípadne zneužívajú to, že je povolené venovať sa osamote turistike či behu, a športujú namiesto toho v skupinách. Podľa talianskych médií je možnosť, že premiér Giuseppe Conte už čoskoro oznámi prijatie tvrdších opatrení.

Taliansky premiér Giuseppe Conte
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

15:31 Prítomnosť nového koronavírusu preukázali testy v Hongkongu u dvojročného nemeckého ovčiaka. Zviera, ktorého majiteľka má ochorenie COVID-19, je v karanténe. V rovnakom zariadení sa nachádza aj ďalší pes z rovnakej domácnosti, píše South China Morning Post.

Druhý pes v karanténe, štvorročný oriešok, má testy na koronavírus negatívne. Ani jeden z nich nejaví symptómy ochorenia COVID-19, napriek tomu budú pravidelne kontrolovaní, uviedlo hongkonské ministerstvo pre poľnohospodárstvo, rybolov a životné prostredie.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: pixabay.com)

15:27 Srbské železnice z dôvodu hrozby šírenia nákazy novým druhom koronavírusu prerušili v piatok napoludnie medzištátnu prepravu osôb cez hraničný priechod Kelebia. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na maďarskú štátnu železničnú spoločnosť MÁV. Medzištátne spoje na území Maďarska premávajú medzi hranicami a cieľovými stanicami v Maďarsku, píše sa vo vyhlásení MÁV-u.

15:02 Gruzínsko od soboty pozastavuje pravidelnú osobnú leteckú dopravu so všetkými krajinami v rámci opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu, uviedol v piatok poradca gruzínskeho predsedu vlády Iraklij Čikovani. "Rozhodnutie o zastavení leteckej dopravy bolo prijaté na dnešnom stretnutí medzirezortnej koordinačnej rady zameranej na boj proti koronavírusu. Bolo tiež rozhodnuté, že všetci občania Gruzínska prichádzajúci z iných krajín budú musieť podstúpiť dvojtýždňovú karanténu," citovala ho agentúra Interfax-Ukrajina. Gruzínske ministerstvo zdravotníctva potvrdilo v piatok 43 prípadov nákazy koronavírusom v krajine.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

14:54 V Belgicku podľahlo za 24 hodín novému koronavírusu SARS-CoV-2 16 ľudí, čím sa celkový počet obetí nákazy v tejto krajine zvýšil na 37. Ide o doteraz najväčší denný prírastok obetí tejto nákazy v Belgicku, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie hovorcu belgického ministerstva zdravotníctva. Hovorca v tejto súvislosti ďalej uviedol, že nadchádzajúce dni budú pre krajinu "veľmi intenzívne", keďže počet pacientov v nemocniciach bude narastať. Belgické nemocnice podľa jeho slov aspoň na začiatku pandémie disponovali celkovo len 1900 lôžkami.

14:48 Ruskí vedci vyvinuli šesť druhov vakcín na koronavírus SARS-CoV-2, ktoré by mali byť v blízkej budúcnosti overené na svoju účinnosť a bezpečnosť. Podľa agentúry RIA Novosti to v piatok uviedol ruský premiér Michail Mišustin.

Spresnil, že ruskí experti to dokázali "expresne - za dva mesiace", a to pomocou už existujúcich metód a najmodernejších biotechnológií. Dodal, že na vývoji liekov sa pracovalo 24 hodín denne. Mišustin vyjadril nádej, že čoskoro bude potvrdená bezpečnosť a účinnosť týchto liekov, takže budú môcť byť použité na prevenciu a kontrolu pandémie choroby COVID-19 vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2.

Ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP)

14:39 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku sa v priebehu 24 hodín zvýšil o 2958 a v piatok dosiahol 13.957 osôb. Informoval o tom  Inštitút Roberta Kocha (RKI). Šéf inštitútu Lothar Wieler oznámil, že počet úmrtí sa za uvedené obdobie zvýšil o 11 na 31.

"Počas nasledujúcich dvoch týždňov budeme svedkami ďalších úmrtí, a to aj v Nemecku," povedal Wieler a takisto upozornil na obmedzené kapacity nemocníc v krajine. Nemecko je podľa neho len na začiatku šírenia nákazy. "Infikuje sa čoraz viac ľudí; čoraz viac ich bude treba prijať na pohotovosť a čoraz viac ľudí bude potrebovať respiračné pomôcky," uviedol Wieler.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/Joerg Carstensen/dpa via AP, Markus Schreiber)

14:32 Starší ľudia potrebujú v období masového šírenia choroby COVID-19 viac podpory ako kedykoľvek predtým. Uviedla v piatok komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. "Prebiehajúca pandémia je obzvlášť nebezpečná pre staršie osoby a má neprimerane negatívny vplyv na ich právo na ochranu zdravia a na iné ľudské práva. Európske krajiny, ktoré zaviedli opatrenia v podobe zákazu vychádzania v boji proti koronavírusu, vyzývali často starších ľudí - už skôr ako zvyšok populácie - aby sa izolovali, a ich izolácia mala tiež trvať dlhšie," opísala situáciu Mijatovičová.

14:16 Iránska vláda v piatok oznámila, že za posledných 24 hodín pribudlo ďalších 149 úmrtí na ochorenie COVID-19, spôsobené novým druhom koronavírusu. V Iráne tak dosiaľ evidujú 1433 úmrtí, píše agentúra AFP. Za ostatných 24 hodín v Iráne tiež pribudlo 1237 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, celkovo ich je 19.644, uviedol námestník ministra zdravotníctva Alí Rezá Raísí. Tieto údaje boli oznámené v čase, keď sa v Iráne začínajú oslavy perzského Nového roka (Novrúz). Tisíce Iráncov vtedy počas dvojtýždnového sviatočného obdobia navštevujú svoje rodiny.

Hasan Rúhání
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/Office of the Iranian Presidency via AP)

13:53 Srbská polícia zadržala 154 ľudí za porušenie nočného zákazu vychádzania, ktorý v krajine zaviedli v rámci prísnych preventívnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Minister vnútra Nebojša Stefanovič v piatok oznámil, že osoby zadržali policajti cez noc počas hliadkovania ulíc. Zákaz vychádzania v Srbsku platí od 20:00 do 5:00.

13:48 Bavorsko od polnoci na sobotu kvôli epidémii zavedie ďalšie rozsiahle zákazy, výrazne obmedzí vychádzanie. Ministerský predseda Markus Söder občanov vyzval, nech zostávajú doma. Opatrenia budú zatiaľ platiť 14 dní. "Nezatvárame Bavorsko, ale obmedzujeme prakticky úplne verejný život," vyhlásil Söder. "Nemôžeme robiť nedostatočné kroky," uviedol a následne oznámil zatiaľ najrozsiahlejšie opatrenia, aké niektorá zo 16 spolkových krajín prijala.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

13:39 Počet obetí pandémie koronavírusu presiahol v piatok celosvetovo 10.000. Vyplýva to z údajov zhromaždených agentúrou AFP s platnosťou k 11.30 h SEČ. Agentúra zaznamenala celkovo 10.080 úmrtí. Najviac obetí si nákaza vyžiadala v Európe (4.932) a v Ázii (3.431). Najhoršie postihla pandémia Taliansko, kde ochoreniu podľahlo už 3405 ľudí, za ktorým nasledujú Čína s 3248 obeťami a Irán s 1433 obeťami.

13:26 Štvrtkový počet odhalených nakazených pacientov v Česku je tesne pod predpoklady vlády. Premiér Andrej Babiš to dnes povedal novinárom po prílete lietadla so zdravotníckymi pomôckami z Číny. Je presvedčený, že keď všetci budú dodržiavať opatrenia a rozhodnutia vlády, krivka nárastu prípadov sa sploští. Ak by ľudia nariadenie nedodržiavali, musela by ich vláda sprísniť. 

Český premiér Andrej Babiš
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP/Armando Franca)

13:22 Švajčiarsko s Lichtenštajnskom v rozmedzí jedného dňa zaznamenali 952 nových ochorení koronavírusom, aktuálna spoločná bilancia oboch krajín je 4840 infikovaných, z ktorých 43 zomrelo. 

13:05  Španielsko je treťou najviac postihnutou krajinou na svete po Číne a Taliansku. Krajina v súvislosti so šírením nákazy prijala viaceré opatrenia. Vláda vyhlásila v sobotu vyhlásila zákaz vychádzania. Výnimka sa vzťahuje len na obyvateľov chodiacich do práce či na nákup základných potrieb, ako sú potraviny alebo lieky. Zatvorené sú reštaurácie, bary a väčšina obchodov. Podrobné informácie nájdete TU

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)

12:47 Moskovské medzinárodné letisko Šeremetievo od piatka uzatvára svoje terminály C a E určené pre medzinárodné lety po tom, ako uzavretie hraníc a obmedzenia v oblasti dopravy viedli k zrušeniu mnohých liniek.  Rusko zatiaľ potvrdilo 199 prípadov nákazy a jedno úmrtie. Moskva zaviedla aj ďalšie opatrenia a od štvrtka je v režime vysokej pohotovosti už všetkých 85 subjektov Ruskej federácie.

12:38 Splnomocnenec britskej vlády pre brexit David Frost je v izolácii po tom, čo na sebe spozoroval príznaky ochorenia, ktoré by mohli súvisieť s novým koronavírusom. Michel Barnier, Frostov náprotivok na rokovaniach o budúcom partnerstve medzi Britániou a EÚ, vo štvrtok oznámil, že má pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2 a je v karanténe.

Splnomocnenec britskej vlády pre
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

12:32  Lietadlo spoločnosti China Eastern s dodávkou zdravotníckeho materiálu pristálo v piatok predpoludním na letisku v Prahe. Ide o prvú z dodávok zdravotníckeho materiálu v rámci núdzových opatrení z dôvodu pandémie koronavírusu, informoval spravodajský server Novinky.cz. "Je to tu! Vykladáme 1,1 milióna respirátorov z Číny," napísal na Twitteri český minister vnútra Jan Hamáček. Viac sa dočítate TU

12:13 V Španielsku zomrelo už 1002 pacientov, nákaza sa od februára potvrdila celkovo u 19.980 ľudí. 1600 ľudí sa už z nákazy vyliečilo. Za posledných 24 hodín vzrástol počet doteraz potvrdených prípadov nákazy o necelé tri tisícky a počet obetí sa zvýšil asi o 230.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

12:02 V Maďarsku zomreli dvaja starší pacienti nakazení novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2.

11:59 Rakúsko predĺžilo do 13. apríla sériu opatrení a obmedzení v boji proti koronavírusu. Dnes to vo Viedni podľa agentúry APA oznámil kancelár Sebastian Kurz, ktorý povedal, že doterajšie kroky fungujú, ale je nutné ich predĺžiť. "Je to maratón. Ale naša jasná prosba znie: Vydržte. Každý, kto sa na opatreniach podieľa, zachraňuje životy," povedal Kurz. "Nesmieme poľaviť. Opatrenia, ktoré sme zaviedli, musíme ďalej dodržiavať," uviedol.

Sebastian Kurz
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

11:55 Český námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula upozornil, že ak budú ľudia karanténu obchádzať, príde na rad úplný zákaz vychádzania. Denníku Právo povedal, že krajina by v takom prípade bola na dva týždne "úplne umŕtvená". Zrejme by sa úplne obmedzil pohyb s výnimkou fungovania kritickej infraštruktúry, elektrárne by museli fungovať naďalej.

11:50 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok kritizoval prístup tých občanov svojej krajiny, ktorí berú na ľahkú váhu vládne nariadenie o zákaze vychádzania. Ten začal platiť tento týždeň, pričom zrejme bude predĺžený aj po 31. marci a sprísnený. Rozhodne o tom v piatok bezpečnostná rada štátu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR/AP/France Televisions )

11:28 Všetky programy štátov Európskej únie na príjem utečencov sú kvôli pandémii pozastavené. Prerušené je takisto prerozdeľovanie migrantov organizované úniou, oznámila to podľa agentúry DPA Európska komisia. 

11:23 Počet pražských hasičov nakazených koronavírusom sa za posledné dva dni viac ako zdvojnásobil na 11. V stredu hasiči hlásili päť nakazených. V karanténe ich je 79, čo je asi štyrikrát viac ako v stredu. 

11:18 Saudská Arábia pozastaví všetky vnútroštátne lety, vlakové a autobusové spojenia i taxislužby na 14 dní, aby mohla lepšie bojovať proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Opatrenie vstúpi do platnosti v sobotu a netýka sa súkromných a humanitárnych letov, aplikácií, ktoré umožňujú zdieľanie jázd a autobusov prepravujúcich zamestnancov.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

11:12  Mnohé krajiny v Latinskej Amerike prijali razantné opatrenia v boji proti celosvetovej pandémii koronavírusu. Patria medzi ne zatváranie hraníc, prístavov a letísk pre cudzincov, vyhlásenie núdzového stavu či uzavretie firiem. Mexiko, naopak, doteraz nezaujalo žiadny špeciálny prístup a drží sa pravidla "biznis ako vždy". Podrobnejšie informácie nájdete TU

10:47 Kanadská cirkusová spoločnosť Cirque du Soleil má pre epidémiu veľké ekonomické problémy, ktoré majú za následok dočasné prepustenie asi 95 percent personálu. Toto rozhodnutie sa týka 4679 ľudí. "Je to najťažší deň v histórii Cirque du Soleil," uviedol vo vyhlásení prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Daniel Lamarre.

10:44 Testy potvrdili koronavírus u dvoch pasažierov a jedného člena posádky výletnej lode Ruby Princess, ktorá po plavbe okolo Nového Zélandu zakotvila vo štvrtok v najväčšom austrálskom meste Sydney. Na palube sa nachádzalo 2647 pasažierov a 1050 členov posádky. Po tom, ako loď zakotvila, otestovali lekári 13 osôb. Zvyšných pasažierov aj posádku poslali domov a povedali im, že nasledujúcich 14 dní musia zostať v karanténe.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

10:35 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Česku dnes dopoludnia stúpol na 774, od polnoci pribudlo ďalších deväť nakazených. Vyliečení zostávajú už od pondelka traja pacienti, laboratóriá dosiaľ vykonali 11.619 testov. 

10:28 Ruskí vedci začali v pondelok v laboratóriu na Sibíri testovať na zvieratách možnú vakcínu proti novému koronavírusu SARS-CoV-2. Vedci zo Štátneho výskumného centra pre virológiu a biotechnológie VEKTOR v meste Novosibirsk vyvinuli prototyp vakcíny na základe šiestich rôznych technologických platforiem. Viac sa dočítate TU

10:20 Počet ľudí nakazených v Maďarsku naďalej stúpa. V piatok tam registrovali už 85 prípadov nákazy. Medzi 12 novými prípadmi je aj jeden občan Iránu, zvyšní nakazení sú maďarskými občanmi. Krízový štáb upozornil, že infekcia sa objavila už vo všetkých oblastiach krajiny a nešíri sa už iba zavlečením z cudziny. Maďarské orgány nezverejňujú informácie o miestach výskytu nákazy, o veku pacientov a ani o tom, či sa infikovaní vrátili zo zahraničia.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

10:14 Česká armáda oznámila, že lietadlo An-124 Ruslan, ktoré má z Číny doviezť zdravotnícky materiál, odštartovalo z Azerbajdžanu a má pristáť v sobotu na letisku v Pardubiciach. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch na Twitteri napísal, že jeho rezort do jednotlivých krajov rozviezol takmer 290.000 kusov ochranného materiálu ako sú rúška, respirátory a rukavice.

9:40 Osobná železničná a autobusová doprava v Spojenom kráľovstve bude v súvislosti so šírením koronavírusu obmedzená. Opatrenia, na ktorých sa dohodla britská vláda a železniční dopravcovia, budú realizované postupne od pondelka. Zmeny ovplyvnia aj metro i diaľkové a prímestské autobusy. Prevádzkovatelia týchto služieb zaznamenali totiž znížený dopyt a nedostatok personálu.

9:34 Britská vláda rozoslala listy viac než 65-tisíc lekárom a sestrám na dôchodku. Žiada ich, aby sa vrátili do práce a pomohli tak v boji proti pandémii koronavírusu. Podľa britských predstaviteľov sú títo bývalí zamestnanci systému zdravotníctva potrební na to, aby posilnili služby v prednej línii. Vláda medzičasom tiež sľubuje zaistiť, aby všetky nemocnice mali dostatok ochranného vybavenia a pľúcnych ventilátorov.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

9:23 Zamestnanec dopravnej spoločnosti sa stal prvým človekom v Nigeri, u ktorého potvrdili nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Muž pricestoval do nigerskej metropoly Niamey z Ghany cez Pobrežie slonoviny a Burkinu Faso.  Z týchto štyroch štátov bol Niger posledným, kde až doteraz nebolo potvrdené ochorenie. 

9:18 Počet potvrdených prípadov nákazy v Česku stúpol na 765. Vo štvrtok pribudlo 205 nakazených, čo je doteraz najvyšší denný nárast. Vyliečení zostávajú už od pondelka traja pacienti. Testovaných bolo vyše 11.600 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva by dnes malo zverejniť aj aktuálne počty ľudí v karanténe.

9:15  Izraelská vláda v snahe spomaliť šírenie koronavírusu v noci na piatok jednomyseľne schválila mimoriadne opatrenia obmedzujúce pohyb občanov. Doterajšie usmernenia a odporúčania vydané ministerstvom zdravotníctva tak nadobudli účinnosť.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/ Pool photo via AP)

9:07 Parížska bazilika Sacré-Coeur na vrchole Montmartre je od pondelka prvýkrát od svojho dokončenia v roku 1914 uzavretá pre verejnosť. Uzavretie tejto navštevovanej pamätihodnosti súvisí s opatreniami, ktoré francúzska vláda prijala v rámci boja s koronavírusom SARS-CoV-2.

9:00 Počet ľudí nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rakúsku k piatkovému ránu zvýšil o 360 na 2203.  Najviac potvrdených prípadov nákazy je naďalej hlásených zo spolkovej krajiny Tirolsko, kde ich zaznamenali už 490. Nasledujú Horné Rakúsko (399), Dolné Rakúsko (317), Viedeň (277), Štajersko (299), Voralbersko (179), Salzbursko (147), Korutánsko (63) a Burgenland (32).

8:57 Choroba COVID-19 si podľa webu vedcov z americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa vyžiadala už viac ako 10.000 obetí, z toho dve tretiny v Taliansku a Číne. Potvrdených prípadov nákazy, ktorá sa objavila už vo viac ako 155 krajinách, je na celom svete cez 244.000.

Koronavírus
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

8:48 Už 73. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Cannes sa napokon neuskutoční v plánovanom termíne, teda od 12. do 23. mája. Organizátori dodali, že svoje rozhodnutie oznámia hneď, ako im to umožní zdravotná situácia vo Francúzsku i zvyšku sveta. Francúzsky premiér Édouard Philippe v sobotu nariadil zatvoriť všetky reštaurácie, kaviarne a kiná v krajine, čo by malo pomôcť zastaviť šírenie vírusu.

8:16 Ceny ropy sa zotavujú, pričom ľahká americká ropa vo štvrtok uzavrela vyššie o 4,85 USD, čiže o rekordných 23,8 percenta, na úrovni 25,22 USD za barel. V piatok ráno v elektronickom obchodovaní stúpla o ďalších 1,11 USD na 26,33 USD za barel. Severomorská ropa Brent, ktorej vo štvrtok posilnila o 3,59 USD, čiže o 14,4 percenta na 28,47 USD za barel a v piatok ráno vzrástla opäť, a to o 75 centov na 29,22 USD za barel.

8:14 Európska únia pracuje na historicky najväčšom balíku podporných opatrení, ktoré by mali zmierniť dopady nákazy COVID-19, vyhlásil vo štvrtok predseda Európskeho parlamentu David Sassoli zdôrazňujúc, že nik neostane sám. "Chcem vyjadriť svoju účasť všetkým trpiacim a tým, ktorí stratili svojich milovaných. Chcem zdôrazniť môj obdiv a podporu všetkým tým, ktorí sú v prvej línii boja proti tejto pandémii," povedal predseda EP

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

8:11 S cieľom zastaviť šírenie vírusu brazílska vláda oznámila, že cestujúcim z Európy, Austrálie a niektorých krajín juhovýchodnej Ázie zakáže vstup na svoje územie. Obmedzenie bude v platnosti po dobu 30 dní pre osoby prichádzajúce z krajín EÚ, ďalej Británie, Islandu, Nórska a Švajčiarska, a takisto Austrálie, Číny, Japonska, Južnej Kórey a Malajzie.

8:01 Vo viacerých čínskych regiónoch, kde nedávno zrušili zákaz vychádzania vyhlásený pre pandémiu koronavírusu, úrady prijali nezvyklo veľký počet žiadostí o rozvod. Odborníci zvýšenie záujmu o rozvod spájajú s tzv. infodémiou okolo choroby COVID-19 vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Bližšie informácie nájdete TU

7:52 Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Nemecku za jeden deň zvýšil o 4000 a do piatku rána stúpol podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa na 15.320. Podľa zozbieraných údajov z jednotlivých spolkových krajín je v prepočte na počet obyvateľov najviac zasiahnutý Hamburg. Na 100.000 obyvateľov tam pripadá v priemere 27,8 potvrdených prípadov. 

Koronavírus
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: SITA/Wang Quanchao/Xinhua via AP)

7:22 Prísne opatrenia, ktoré Čína zaviedla v boji s nebezpečným vírusom, viedli k čistejšiemu ovzdušiu. Vyplýva to zo satelitných snímok Európskej vesmírnej agentúry ESA. Emisie oxidu dusičitého, ktorý produkujú autá, továrne a elektrárne, klesli až o 40 percent. 

7:03  Šírenie nového typu koronavírusu zasadilo tvrdú ranu plánom amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír vrátiť sa do roku 2024 na Mesiac. Riaditeľ úradu Jim Bridenstine totiž kvôli výskytu vírusu medzi zamestnancami nariadil dočasne uzavrieť dve zariadenia, v ktorých sa vyrába a testujú rakety. "Uvedomujeme si, že to bude mať dôsledky pre misie NASA, ale našou prioritou číslo jedna je zdravie a bezpečnosť pracovníkov NASA," uviedol Bridenstine.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Facebook/NASA)

6:55 Čilský parlament vo štvrtok oznámil odloženie referenda o zmene ústavy, pôvodne naplánovaného na 26. apríla. Nový termín bol stanovený na 25. október. Rozhodnutie parlamentu privítala aj vláda. Občania v ňom budú rozhodovať o tom, či chcú novú ústavu, ako aj o tom, kto pripraví jej text.

6:47 Už viac ako 10.000 obetí si vyžiadala po celom svete choroba COVID-19. Vyplýva to z údajov na špecializovanom webe vedcov z americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorí sa štúdii pandémie venujú. Potvrdených prípadov nákazy je na celom svete cez 240.000.

6:44 Minister zdravotníctva Bruno Bruins, ktorý stál v Holandsku na čele boja proti šíreniu koronavírusu, včera rezignoval na svoju funkciu. Urobil tak deň potom, čo kvôli vyčerpaniu omdlel za rečníckym pultom v parlamente. Podrobnejšie informácie nájdete TU

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

6:41 Počet pacientov, ktorí v Turecku podľahli zákernému vírusu sa zvýšil na štyri. Takmer na dvojnásobok sa pritom od stredy rozrástlo množstvo nakazených osôb. Predvčerom bolo v krajine registrovaných 191 potvrdených prípadov nákazy.

6:35 Prvé úmrtie na nový koronavírus ohlásilo vo štvrtok Peru. Ako oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, ochoreniu Covid-19 podľahol 78-ročný muž, ktorý trpel aj inými chorobami a vírusom sa nakazil prenosom v miestnej komunite. 

6:11 Monacké knieža Albert II. mal pozitívny test na nový typ koronavírusu, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne oznámenie monackého kniežacieho paláca. Ten tiež uviedol, že stav šesťdesiatdvaročného panovníka nie je vážny. Podľa miestnych médií ide o prvú hlavu štátu, ktorá sa nakazila novým koronavírusom. Viac informácií nájdete TU

Monacké knieža Albert II
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Kamil Zihnioglu, File)

5:57 Južná Kórea informovala v piatok o 87 nových prípadoch nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 8652. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. 

5:31  Saudskoarabský kráľ Salmán predniesol vo štvrtok prvý prejav k obyvateľstvu od vypuknutia pandémie koronavírusu. Zaviazal sa v ňom, že vláda bude pokračovať v prijímaní preventívnych opatrení na boj s touto nákazou. "Prežívame zložitú fázu svetových dejín. Napriek tomu sme si úplne istí, že táto fáza sa skončí a prejde, napriek jej tvrdým a trpkým ťažkostiam," uviedol monarcha. 

5:17 Guvernér amerického štátu Kalifornia Gavin Newsom nariadil vo štvrtok zákaz vychádzania a všetkých obyvateľov vyzval, aby zostali doma a pomohli tak v boji proti pandémii nového koronavírusu. "Vzájomnosť a naša závislosť jeden od druhého si vyžaduje v tomto momente vydanie celoštátneho nariadenia pre ľudí, aby zostali doma," vyhlásil. Viac sa dočítate TU

Koronavírus
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

4:31  Argentínsky prezident Alberto Fernández nariadil vo štvrtok v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusu "preventívnu a povinnú" samokaranténu, ktorá začne platiť v piatok od polnoci miestneho času a potrvá do 31. marca.

4:17 Čína v piatok už druhý deň za sebou nehlásila žiadne nové domáce prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Opäť však stúpol počet infikovaných osôb, ktoré prišli do krajiny zo zahraničia. V Číne došlo takisto k výraznému zníženiu počtu úmrtí - podľa údajov Národnej zdravotníckej komisie pribudli len tri ďalšie smrteľné obete. Ide o najnižší denný nárast v počte úmrtí odkedy ich NHC začala v januári zverejňovať.

3:57  Brazílsky štát Rio de Janeiro oznámil vo štvrtok plánované zatvorenie pláží, reštaurácií a barov. Toto opatrenie začne platiť v sobotu a potrvá 15 dní. Guvernér tohto hlavného turistického mesta Brazílie Wilson Witzel takisto uviedol, že uzatvára vzdušné, morské aj pozemné spojenia s inými štátmi, kde sa vyskytli prípady koronavírusu.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

3:46  Trajekt GNV Splendid talianskej plavebnej spoločnosti Grandi navi veloci, ktorý kotví v Janove, bude plniť úlohu nemocnice pre ľudí nakazených novým koronavírusom. Pôjde o pacientov, ktoré už prekonali infekčné štádium, zatiaľ však nemôžu byť prepustení do domáceho ošetrenia.

3:17  Americký prezident Donald Trump oznámil, že tohtoročný summit krajín skupiny G7, ktorý sa mal konať v júni v Camp Davide, neprebehne pre pandémiu nového koronavírusu formou osobného stretnutia. Lídri siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta sa tak spoja prostredníctvom videkonferencie. 

2:01 Španielsko nariadilo vo štvrtok v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu dočasné zatvorenie všetkých hotelov, ako aj iných foriem krátkodobého ubytovania v krajine. 

1:38 Trest odňatia slobody až do 15 rokov hrozí občanom Rumunska, ak nebudú dodržiavať obmedzenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a ich správanie povedie k infikovaniu iných osôb či dokonca k úmrtiu na chorobu Covid-19. Vyplýva to z vládneho dekrétu, ktorý nadobudol okamžitú účinnosť vo štvrtok. 

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: Getty Images)

1:00  Obchody s potravinami, drogérie a pošty v Česku budú najnovšie vyhradené pre ľudí nad 65 rokov od 07.00 h do 09.00 h ráno. Česká vláda zmenila svoje nariadenie z utorka, podľa ktorého mali dôchodcovia pôvodne nakupovať medzi 10.00 h a 12.00 h. Opatrenie má chrániť seniorov pred nákazou novým koronavírusom. 

0:30 Európska komisia zverejnila vo štvrtok odporúčania o osvedčených postupoch týkajúcich sa opatrení EÚ v oblasti verejného zdravia a boja proti ochoreniu COVID-19, v ktorých zdôraznila dôležitosť celoúnijných opatrení, čo bude mať zásadný vplyv na prevenciu a spomalenie šírenia koronavírusu. Cieľom odporúčaní je presadzovať účinné a primerané opatrenia na úrovni celej Únie. Podrobnejšie informácie si prečítajte TU

Ako sa prejavuje vírus

COVID-19 patrí medzi kvapôčkové infekcie, rýchlo sa šíri z človeka na človeka. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní. Symptómy ochorenia pripomínajú obyčajnú chrípku, zahŕňajú vysokú horúčku, bolesti svalov, hrdla a hlavy, dýchavičnosť, kašeľ a únavu. Liečba je spravidla symptomatická.

ONLINE Koronavírus straší celý
Zobraziť galériu (47)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pôvodca vírusu

Koronavírusy cirkulujú medzi zvieratami, ale niektoré z nich sa môžu preniesť na ľudí. Zdrojom koronavírusov môžu byť rôzne zvieratá. Príkladom je koronavírus dýchacích ciest na Blízkom východe (MERS-CoV), ktorý pochádza z ťavovitých zvierat. Čo sa týka ochorenia COVID-19, prameňom pôvodcu sú pravdepodobne zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan, s ktorými sa dostali ľudia do kontaktu. Zatiaľ nie je jasné, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

Viac o téme: TalianskoEurópaWHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu