Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Biznis ako vždy: Mizerné opatrenia v Mexiku, laxný prístup vyvoláva rozporuplné reakcie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Marco Ugarte)

MEXIKO - Mnohé krajiny v Latinskej Amerike prijali razantné opatrenia v boji proti celosvetovej pandémii koronavírusu. Patria medzi ne zatváranie hraníc, prístavov a letísk pre cudzincov, vyhlásenie núdzového stavu či uzavretie firiem.

Mexiko, naopak, doteraz nezaujalo žiadny špeciálny prístup a drží sa pravidla "biznis ako vždy". Ľudia sa stále zoskupujú na trhoch, cesty sú plné áut a v metre sa tlačia cestujúci, hoci objem dopravy je celkovo nižší. Prezident Andrés Manuel López Obrador a jeho vláda tvrdia, že prísne opatrenia by sa tvrdo dotkli najmä chudobných a predstavovali pre všetkých Mexičanov veľkú psychickú záťaž.

Podľa ich názoru nie je žiadny dôvod prijať takéto kroky, kým ich predstavitelia z oblasti zdravotníctva nebudú považovať za nevyhnutné, čo by na základe schém vývoja v iných štátoch mohlo nastať až koncom marca. Tento prístup je však podľa mnohých expertov veľmi znepokojujúci.

Koronavírus
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Rozporuplné reakcie

Prezidentov laxný prístup vyvoláva v krajine rozporuplné reakcie. Naďalej sa totiž objavuje na verejných zhromaždeniach, potriasa si s ľuďmi ruky a bozkáva deti. V reakcii na otázku, ako chráni Mexiko, naposledy vytiahol z peňaženky dva náboženské amulety a hrdo ich ukázal novinárom.

V Mexiku zaznamenali prvý prípad nákazy 27. februára. V stredu oznámili prvý prípad úmrtia pacienta, ktorý trpel už aj inými chorobami. Doteraz v krajine registrujú celkovo 164 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom.

Viac o téme: NákazaMexikoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu